Άννα Παπαμιχαήλ: Διαφύλαξη των ήδη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων

«Θα ήθελα να δω περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν και να διορίζονται σε θέσεις ισχύος» αναφέρει η Άννα Παπαμιχαήλ, Συνέταιρος στο Τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, μιλώντας μας για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Αδιαμφισβήτητα, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι πιο έντονη, παρόλα αυτά το κοινωνικό ζήτημα της Ισότητας των Φύλων δικαίως παραμένει ένα φλέγον θέμα.

Ακόμα και στη σημερινή κοινωνία, μια γυναίκα καλείται να αποδείξει τη θέση και τον ρόλο της ως γυναίκα καριέρας, ως αφοσιωμένη μητέρα, ως καλή σύντροφος σε καθημερινή βάση. Αυτό συνεπάγεται πως, παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει τα ίδια προσόντα και τα ίδια καθήκοντα με έναν άντρα στον εργασιακό της χώρο, τα στοιχεία που την καθιστούν ως επιτυχημένη διαφέρουν κατά πολύ, καθώς καλείται να εξισορροπεί τις υποχρεώσεις της εντός του εργασιακού της χώρου και στο σπίτι.

Αυτό είναι εμφανές ακόμα και στο γεγονός ότι στον εργασιακό χώρο η επίδειξη παρόμοιων χαρακτηριστικών από άντρες και γυναίκες εκλαμβάνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Παραδείγματος χάριν, όταν ένας άντρας διατυπώσει με αυτοπεποίθηση μια άποψη, τότε χαρακτηρίζεται ως γνώστης του συγκεκριμένου αντικειμένου, ενώ σε παρόμοια περίπτωση μια γυναίκα θα χαρακτηριστεί ως αυταρχική και επιδεικτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να κινούνται σε λεπτές γραμμές στον χώρο εργασίας τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επισκιάζονται από τους άντρες συναδέλφους τους που δεν επιβαρύνονται από τις ίδιες στερεοτυπικές αντιλήψεις. Περαιτέρω, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και θετικά χαρακτηριστικά που κοινωνικά αποδίδονται στις γυναίκες (π.χ. οργάνωση, multitasking), χρησιμοποιούνται με επιβαρυντικό τρόπο προς τις ίδιες σχετικά με τα καθήκοντά τους.

Σχετικά με αυτό, συχνά δίνεται έμφαση στο φαινόμενο της γυάλινης οροφής, δηλαδή το «ταβάνι» που καταδεικνύει το μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια γυναίκα, ενώ τακτικά παραβλέπεται το φαινόμενο του «κολλώδους πατώματος».

Καταληκτικά, τα δεδομένα που αφορούν τις γυναίκες στη χώρα μας έχουν αλλάξει αρκετά, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όμως θεωρώ πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα αποτίσω φόρο τιμής σε όλες τις εργαζόμενες μάνες και σε όλες τις γυναίκες που δεν έλαβαν οι ίδιες αναγνώριση για τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματά τους, ενώ αυτά οικειοποιήθηκαν από συναδέλφους ή/και συντρόφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρόσαλιντ Φράνκλιν, η συνδρομή της οποίας ήταν καθοριστική για την επιστημονική κοινότητα - η οποία ήταν ιδιαιτέρως ανδροκρατούμενη στην εποχή της – παρόλα αυτά το έργο της αναγνωρίστηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναγνωρίσω και να αφιερώσω την εν λόγω μέρα σε όλες τις γυναίκες του σήμερα οι οποίες μάχονται για να εξαλείψουν το φαινόμενο του σεξισμού στον χώρο εργασίας, αλλά και για να ανυψώσουν άλλες γυναίκες, χωρίς να τις ανταγωνίζονται.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία διαφύλαξης των ήδη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των γυναικών, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο. Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να δοθεί έμφαση από τις αρχές του Κράτους αναφορικά με την επιτήρηση και επιβολή των δικαιωμάτων αυτών.

Επίσης θα ήθελα να δω περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν και να διορίζονται σε θέσεις ισχύος.

Γυναίκα με μια λέξη…

Αγωνίστρια

WhoisWho

Η Άννα εντάχθηκε στην EY Κύπρου το 2008 στην ομάδα Φορολογικής Συμμόρφωσης και Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, όπου ειδικεύεται σε φορολογικά θέματα για τους τομείς των Τραπεζών, των Ασφαλιστικών, των Χρηματοοικονομικών, των Ξενοδοχειακών και των Ακινήτων. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών, Στατιστικής και Λογιστικής και είναι επίσης Διπλωματούχος Ορκωτός Λογιστής.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της έχει ηγηθεί ποικίλων έργων που καλύπτουν όλο το φάσμα της Άμεσης Φορολογίας.

Το πελατειακό χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει εταιρείες με ηγετική παρουσία στον τομέα τους. Έχει εκτενείς και εξειδικευμένες γνώσεις με τράπεζες, ασφαλιστικές και κατασκευαστικές εταιρείες καθώς ασχολείται με τα καθημερινά ρυθμιστικά / φορολογικά τους ζητήματα.

*ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΕΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ