Συλβάνα Παπαϊωάννου: Να ληφθούν μέτρα που να διευκολύνουν τις γυναίκες

«Ως πολίτης θα ήθελα από τη νέα κυβέρνηση να διασφαλίσει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Μια χώρα που να κυβερνάται με δικαιοσύνη γιατί χωρίς δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξει Ισότητα», μάς αναφέρει η δρ Συλβάνα Παπαϊωάννου στη δική της παρέμβαση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΛΒΑΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Όντως η παρουσία γυναικών στους χώρους εργασίας έχει αυξηθεί κατά πολύ. Είναι πολύ λίγες πλέον οι γυναίκες οικοκυρές στην Κύπρο τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. Αυτό έχει γίνει λόγω κοινωνικοοικονομικών αναγκών όσο και λόγω της ανάγκης που νιώθει ο κάθε άνθρωπος να είναι παραγωγικός και κοινωνικό ον. Όσον αφορά την «Ισότητα ή ανισότητα των φύλων» στους χώρους εργασίας και στην ευρύτερη κοινωνία θα συνεχίσει να υφίσταται ως θέμα συζήτησης όσο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα που χρήζει διόρθωσης μέσω επεμβατικών μέτρων. Γενικά είμαι πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε μια κοινωνία με βάση το φύλο τους, τη φυλή, την τάξη ή οτιδήποτε τους καθιστά διαφορετικούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλοι είναι ίδιοι. Υπάρχουν οι τομείς όπου κάποιων οι ικανότητες είναι περισσότερες από κάποιους άλλους και ως εκ τούτου κάποιων η προσφορά είναι μεγαλύτερη από άλλους, άλλοτε κατ’ επιλογή αλλά και άλλοτε εκ φύσεως. Το να υπάρξει λοιπόν απόλυτη Ισότητα μεταξύ των Φύλων σε όλους τους τομείς δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Αυτό που πρέπει να γίνεται στους χώρους εργασίας είναι επιλογή των ικανότερων αναλόγως προσόντων και η επιβράβευσή τους βάση δεξιοτήτων και της προσφοράς τους. Η γυάλινη οροφή υφίσταται και αντιμετωπίζεται μόνο με σκληρή δουλειά, την επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Κάθε γυναίκα μπορεί να έχει πολλά πρότυπα και πολλούς ανθρώπους που θαυμάζει. Τη μέρα αυτή την αφιερώνω στη δική μου μάνα η οποία ως σκληρά εργαζόμενη γυναίκα κατάφερε να μεγαλώσει δυο κόρες και να μας μεταλαμπαδεύσει αρχές και αξίες, κατάφερε να μας κάνει ελεύθερα σκεπτόμενες, ανεξάρτητες και δυνατές με τον τόσο λίγο χρόνο που οι συνθήκες της επέτρεπαν να περνά μαζί μας. Η μητέρα μου καταφέρνει να είναι ακόμα και τώρα το στήριγμά μου και ο άνθρωπος που με εμπνέει, με παρηγορεί και με καθοδηγεί. Είναι ο φάρος μου και δεν θα μπορούσα να αφιερώσω σε άλλη γυναίκα τη μέρα αυτή. Δεν θα μπορούσα τη μέρα αυτή να μην αναφερθώ στις 45 γυναίκες που εργάζονται στα τμήματα Regulatory Affairs και Clinical Operations της Remedica και να τις ευχαριστήσω για τη στήριξή τους, την προσπάθειά τους αλλά και το σθένος τους να επιτελέσουν το έργο τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό αφιερώνοντας χρόνο και κόπο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Ως πολίτης θα ήθελα από τη νέα κυβέρνηση να διασφαλίσει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Μια χώρα που να κυβερνάται με δικαιοσύνη γιατί χωρίς δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξει Ισότητα. Όντας εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών θα ήθελα επίσης να πω στη νέα κυβέρνηση ότι πρέπει να δει το θέμα με τις ευκολίες που παρέχονται στις εργαζόμενες μητέρες. Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα ευκολύνουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων μητέρων και των οικογενειών γενικότερα.

Γυναίκα με μια λέξη….

Μάνα

WhoisWho

Η δρ Συλβάνα Παπαϊωάννου κατάγεται από τη Λευκωσία, είναι παντρεμένη με 4 παιδιά (3 αγόρια και 1 κορίτσι) και θεωρεί αυτό το μεγαλύτερό της επίτευγμα. Αφού συμπλήρωσε στο υψηλότερο επίπεδο τις σπουδές της στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο του Southampton αποκτώντας διδακτορικό στη Φαρμακολογία εργοδοτήθηκε στη Φαρμακοβιομηχανία Remedica Ltd ως Regulatory Affairs Scientist όπου ασχολήθηκε με τη διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης φαρμάκων από τις αρμόδιες αρχές τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις υπόλοιπες 100 χώρες όπου κυκλοφορούν τα προϊόντα που παρασκευάζει η εταιρεία.  Ενεπλάκη επίσης στην ανάπτυξη φαρμάκων αλλά και στη διενέργεια κλινικών μελετών (βιοισοδυναμία). Κατόπιν προήχθη στη θέση του Head of Regulatory Affairs και από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι η διευθύντρια στα Τμήματα Regulatory Affairs και Clinical Operations.

*Regulatory Affairs & Clinical Operations MANAGER REMEDICA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ