Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν κάρτες 1,3 φορές πιο συχνά από τους λοιπούς Ευρωπαίους, ενώ οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτες καταλαμβάνουν σταθερά περισσότερα το μισό από όλες τις πληρωμές με κάρτες από το 2022, δήλωσε την Πέμπτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, στην ομιλία του στο 12ο Τραπεζικό Φόρουμ και Fintech Expo, στη Λευκωσία.
Όπως είπε, οι βασικές προτεραιότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία, τον εξελισσόμενο ρόλο των ψηφιακών πληρωμών, την πιθανή εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ και τα ρυθμιστικά πλαίσια που διασφαλίζουν υπεύθυνη διακυβέρνηση και κοινωνικές παραμέτρους στα χρηματοπιστωτικά συστήματα. «Μέσω αυτών των προσπαθειών, στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη θέση της Κύπρου ως δυναμικού παίκτη στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τοπίο», σημείωσε.
Ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα παρά τις συνεχόμενες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. «Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει επιτύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και έχει διατηρήσει μια ισχυρή δημοσιονομική θέση, καταγράφοντας σταθερά πλεονάσματα που έχουν ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, επισημαίνοντας την ορθή οικονομική διαχείριση, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.
Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, συνέχισε ο Διοικητής, έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αντοχή παρά μια σειρά από πρωτοφανείς και διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Η φερεγγυότητα του τομέα, όπως υποδεικνύεται από τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1), αυξήθηκε στο 23,5% το τρίτο τρίμηνο του 2024, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο επίπεδό του στην ιστορία και υπερβαίνοντας σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 16%. Επιπλέον, ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) έφτασε το 336% τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε στο 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2014.
Ωστόσο, είπε, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό καθώς η μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αναδυόμενες απειλές όπως οι κυβερνοκίνδυνοι και οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται. Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις εξελισσόμενες προκλήσεις. Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν ένα νέο τοπίο στο οποίο οι τράπεζες καλούνται να ανταγωνιστούν. Η αναζήτηση ενός κατάλληλου επιχειρηματικού μοντέλου είναι το κλειδί», τόνισε ο Διοικητής της ΚΤΚ.
Δίνοντας παραδείγματα καινοτόμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο Κυβερνήτης ανέφερε την τεχνητή νοημοσύνη, τo υπολογιστικό νέφος (cloud computing), τα ψηφιακά πορτοφόλια, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τη βιομετρία και είπε ότι αυτές έχουν εφαρμοστεί για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, την αυτοματοποίηση πληρωμών, την επανασχεδίαση επιχειρηματικών διαδικασιών, την ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας και την υποστήριξη της προφολίωσης πελατών και της ψηφιακής ένταξης. «Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη την πραγματοποίηση του δυναμικού σε άλλες υποσχόμενες νέες τεχνολογίες όπως η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT), τα έξυπνα συμβόλαια και η τοκοποίηση», είπε.
Ανέφερε ότι μία από τις πιο σημαντικές τάσεις είναι η διάδοση των ψηφιακών πληρωμών, οι οποίες τώρα καταλαμβάνουν περίπου το 96% των πληρωμών χωρίς μετρητά, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα, η προτίμηση για πληρωμές με μετρητά μειώνεται, με πτώση 11% από το 2022, φέρνοντας την Κύπρο στην κορυφή των χωρών της ευρωζώνης.
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων για διαδικτυακές αγορές έχει σχεδόν φτάσει το ένα τέταρτο του συνόλου, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 16%, πρόσθεσε.
Από τις 9 Ιανουαρίου, οι άμεσες πληρωμές έχουν γίνει πραγματικότητα για όλους, μειώνοντας τη μετάδοση εντός 10 δευτερολέπτων, με άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, είπε ο κ. Πατσαλίδης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Επιδόματα Υφυπουργείου Πρόνοιας: Ποιοι δικαιούνται με αυτόματη πληρωμή το 2025