Π. Ιωάννου Μιχαλιά: Τα μεγάλα κοινοπρακτικά έργα ανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο

Για τις τράπεζες η διατήρηση ενός υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου σε συνάρτηση με τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αποτελούν μονόδροµο δηλώνει, στο Economy Today, η Πάολα Ιωάννου Μιχαλιά, CFO της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου).

Σταθερότητα και δυναμική ανάπτυξη

Παρά τη συνεχιζόµενη αβεβαιότητα στην παγκόσµια γεωπολιτική σκηνή, το 2024 αποτέλεσε µια χρονιά σταθερής ανάπτυξης για την κυπριακή οικονοµία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη διπλή αναβάθµιση του Οίκου Αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικά για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, το 2024 ήταν ένα έτος ικανοποιητικής κερδοφορίας που ενίσχυσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τη ρευστότητα των τραπεζών, προσδίδοντας αξία στους µετόχους και επιτρέποντας τη δηµιουργία αποθεµάτων ασφαλείας προς απορρόφηση µελλοντικών κραδασµών.

Στο πλαίσιο αυτό και για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) η ενίσχυση της κεφαλαιακής µας βάσης ήταν καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή µας, µε τον ισολογισµό µας να διπλασιάζεται και τον δείκτη ΜΕΧ να µειώνεται κάτω από το 3%, αδιάσειστα στοιχεία της εξελικτικής και ανοδικής µας πορείας.

Προκλήσεις του 2025

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η πορεία των διεθνών αγορών και το περιβάλλον χαµηλότερων επιτοκίων αναµένονται να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο την επόµενη χρονιά. Ως εκ τούτου, η ανάγκη ενός σταθερού τραπεζικού συστήµατος είναι ζωτικής σηµασίας για τη διαχείριση των κινδύνων και την προώθηση της ευηµερίας.

Για τις τράπεζες η διατήρηση ενός υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου σε συνάρτηση µε τη χρηµατοδότηση έργων που στοχεύουν στη βιώσιµη ανάπτυξη της χώρας αποτελούν µονόδροµο. Έργα στρατηγικής σηµασίας στον ενεργειακό τοµέα, στις υπηρεσίες αλλά και στις υποδοµές, τοµείς µε µεγάλες προοπτικές, χρήζουν χρηµατοοικονοµικής στήριξης – σηµείο στο οποίο οι τράπεζες καλούνται να συµβάλουν σε µέγιστο βαθµό.

Απαραίτητες στρατηγικές και μεταρρυθμίσεις

Για να ανταποκριθούµε στις προκλήσεις του αύριο, οφείλουµε να επενδύσουµε ενεργά τόσο στην τεχνολογία – µε καινοτόµες λύσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης τραπεζικής – όσο και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού, εξασφαλίζοντας την εξειδίκευση και την προσαρµοστικότητα στις τρέχουσες και µελλοντικές ανάγκες.

Μοχλοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας

Αναµφίβολα, η ενέργεια αποτελεί τον πρώτιστο κλάδο στον οποίο οφείλουµε να επικεντρωθούµε. Με την αξιοποίηση νέων ενεργειακών πόρων, µπορούµε να «υψώσουµε» την Κύπρο ως τον βασικό ενεργειακό κόµβο της περιοχής. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού θα διαφοροποιήσει τη χώρα από τους παραδοσιακούς προορισµούς, ενισχύοντας την ελκυστικότητά της και σε νέες αγορές. Την ίδια στιγµή, ο χώρος της εκπαίδευσης, µε τη δηµιουργία προγραµµάτων υψηλού επιπέδου αλλά και αναβαθµισµένων υποδοµών, θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναµη τόσο της επαγγελµατικής όσο και της οικονοµικής ανάπτυξης της χώρας. Στην ΕΤΕ Κύπρου στηρίζουµε ενεργά τους τοµείς αυτούς, µέσω στοχευµένων στρατηγικών χρηµατοδοτήσεων, ενισχύοντας έργα που έχουν µακροπρόθεσµο θετικό πρόσηµο στην κοινωνία.

Οι διεθνείς τάσεις και οι ευκαιρίες

Τα µεγάλα κοινοπρακτικά έργα ανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο. Στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) βρισκόµαστε στην πρώτη γραµµή αυτής της εξέλιξης, µέσω των χρηµατοδοτήσεων έργων στρατηγικής σηµασίας που ενισχύουν όχι µόνο την εγχώρια οικονοµία αλλά και αναδεικνύουν την Κύπρο ως αξιόπιστο συνεργάτη σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, οι αλλαγές στο διεθνές χρηµατοπιστωτικό τοπίο δηµιουργούν νέες ευκαιρίες για εξωστρέφεια. Η τράπεζά µας, µέλος του ισχυρού Οµίλου της Εθνικής Τράπεζας, εστιάζει σε διεύρυνση των συνεργασιών της, συµµετέχοντας σε σύνθετες χρηµατοδοτικές λύσεις, αναδεικνύοντας την τεχνογνωσία που διαθέτει και την αξιοπιστία της. 

Με στρατηγική εστίαση, δυναµική και ευελιξία, το 2025 µπορεί και πρέπει να αποτελέσει έτος ευκαιριών τόσο για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα όσο και για την Κύπρο ευρύτερα.

Διαβάστε επίσης: Π. Λεπτός: Η Κύπρος μπορεί να κερδίσει από τη στροφή στη βιωσιμότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ