Ανοίγει ξανά ο διάλογος για το ωράριο των σχολείων

Σχολικό ωράριο, μεγαλύτερα διαλείμματα και νέα αναλυτικά προγράμματα συζητούνται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας - «Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ο Παύλος Μυλωνάς

Της Βάσιας Καττή

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τις μεγάλες προκλήσεις της παιδείας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Παύλος Μυλωνάς, φέρνει σήμερα προς συζήτηση στην Επιτροπή το ζήτημα της αλλαγής του σχολικού ωραρίου και των αναλυτικών προγραμμάτων. Όπως δήλωσε στο Economy Today, πρόκειται για ζητήματα «κεφαλαιώδους σημασίας», ενώ παράλληλα επισήμανε ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις στο κομμάτι της παιδείας.

Η πρόταση για αλλαγή του σχολικού ωραρίου είχε παρουσιαστεί πριν από δύο χρόνια, με τη στήριξη της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και γονέων, αλλά έπεσε πάνω σε αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, οδηγώντας την πρωτοβουλία σε αδιέξοδο. Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η πρόταση προσέκρουσε στην αδυναμία του συστήματος να συζητήσει το ζήτημα σε βάθος και να βρεθεί λύση, καθώς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υπέρβαση των αντιδράσεων. «Έχω προσπαθήσει επανειλημμένα, αποστέλλοντας σχετικές προτάσεις τόσο στον προηγούμενο όσο και στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δυστυχώς δεν καρποφόρησε η προσπάθειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθώς η θητεία του στη Βουλή και στην προεδρία της Επιτροπής Παιδείας πλησιάζει στο τέλος της, θεωρεί απαραίτητο να ανοίξει ξανά η δημόσια συζήτηση για δύο κορυφαία ζητήματα: το σχολικό ωράριο και τα αναλυτικά προγράμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά αφορούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει και στην ανάγκη αύξησης του χρόνου διαλείμματος, κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, για να ενισχυθεί η κοινωνικοποίηση και η κινητικότητα των μαθητών.

Παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση

Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της αλλαγής αποτελεί την πρώτη και βασική προσέγγιση του κ. Μυλωνά. Όπως ανέφερε, η προσαρμογή του ωραρίου θα μπορούσε να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την απόδοση των μαθητών, ειδικά σε ώρες που είναι πιο παραγωγικοί. Ταυτόχρονα, η πρόταση αποσκοπεί στη μείωση του κυκλοφοριακού χάους τις πρωινές ώρες και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και γονέων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν έντονη πίεση κατά τη μετακίνηση στα σχολεία και τους χώρους εργασίας.

«Προφάσεις εν αμαρτίαις»

Οι αντιρρήσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα εστιάζουν σε θέματα όπως η πιθανή μείωση της παραγωγικότητας των μαθητών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στις αίθουσες διδασκαλίας. Θα ήταν ανυπόφορο να ξεκινούν τα μαθήματα την ώρα που οι αίθουσες αρχίζουν να θερμαίνονται. Σε αυτές τις αντιρρήσεις ο κ. Μυλωνάς απαντά ότι «για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, θα περάσουν 1-2 χρόνια» και συμπληρώνει ότι «η πολιτεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις σχολικές μονάδες. Και μάλιστα γρηγορότερα από τα 3 χρόνια που είχε εξαγγείλει αρχικά ο Πρόεδρος».

Παράλληλα, διερωτάται, εφόσον αυτό είναι το πρόβλημα, «όλα αυτά τα ολοήμερα σχολεία που έχουμε πώς λειτουργούν;». Ο ίδιος τονίζει ότι, σαφώς, αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν από την πολιτεία, αλλά κάνει λόγο για… προφάσεις εν αμαρτίαις. «Έπρεπε να είναι σύμμαχοί μου οι εκπαιδευτικοί. Όλα αυτά να λυθούν, βεβαίως, να είναι το περιβάλλον σωστό».

Ολοήμερο σχολείο και αναλυτικά προγράμματα

Ο κ. Μυλωνάς έθεσε επίσης το ζήτημα της καθιέρωσης του ολοήμερου σχολείου, μια αλλαγή που απαιτεί, όπως είπε, σημαντικούς οικονομικούς πόρους και πολιτική βούληση. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει να αυξάνει τους αριθμούς των προαιρετικών, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι οι υφιστάμενες κινήσεις δεν είναι παρά «κόκκοι της άμμου σε μια παραλία».

Όσον αφορά τα αναλυτικά προγράμματα, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ηθική, τη συμπεριφορά, και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών, πέραν των βασικών γνωστικών αντικειμένων. «Πετυχημένος άνθρωπος, πρέπει να μας μαθαίνουν στα σχολεία, είναι αυτός που ολοκληρώνεται σαν προσωπικότητα και ως άνθρωπος. Κάτι το οποίο χάσαμε τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμμαχος και το Υπουργείο Μεταφορών

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη κληθεί και έχουν εξεταστεί οι θέσεις τους καθώς και τα υπομνήματα που έχουν καταθέσει. Όπως εξήγησε, το Υπουργείο συμφωνεί με την πρωτοβουλία για αλλαγές στο ωράριο των σχολείων, καθώς η υλοποίηση τους αναμένεται να συμβάλει και στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Να μην μείνουμε στα λόγια

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική δράση, απευθύνοντας κάλεσμα σε δημόσιο διάλογο. Υπογράμμισε ότι μόνο με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και την πίεση από τους πολίτες μπορούν να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν την παιδεία μπροστά. «Μόνο με τον δημόσιο διάλογο και με την πίεση της κοινωνίας και των ανθρώπων που συναποτελούν αυτό που λέμε λαός μπορεί το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε βήματα μπροστά. Διαφορετικά, θα λέμε μόνο λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Ικανοποιημένο το ΚΕΒΕ από τις επιδόσεις στην αγορά εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ