Για τα δύο τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την πόλη της Λάρνακας και τις εξελίξεις που έπονται μίλησε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Χρίστος Ορφανίδης στο κρατικό ραδιόφωνο.
Το ένα ζήτημα αφορά στην απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο να αναθέσει τη διαχείριση του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας σε ιδιώτες, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να επενδύσουν σ’ έργα ανάπτυξης. Μια απόφαση που έφερε μια θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους φορείς και τους κατοίκους της πόλης, αφού θεωρούν ότι η απόφαση αυτή στερεί τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας της πόλης.
Το άλλο ζήτημα αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας Πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη της Λάρνακας μετά την αλλαγή πλάνων του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο ανακοίνωσε της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι βάζει τέλος στα σχέδια για Σχολή Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα.
"θα ζητηθούν εξηγήσεις" από τον ΠτΔ
Σχετικά, με το Λιμάνι και τη Μαρίνα Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη αναμένεται συνάντηση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανάπτυξης της Λάρνακας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία καθορίστηκε για τις 7 Ιανουαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον ΠτΔ για την μονομερής απόφαση, όπως την χαρακτήρισε της κυβέρνησης χωρίς να πραγματοποιηθούν εκ των προτέρων διαβουλεύσεις ούτε με τους φορείς της Λάρνακας ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους.
Εν συνεχεία, εξέφρασε παράπονο για τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι Λαρνακείς δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, για αυτό είχε προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση του Υπ. Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη ο οποίος ενημέρωσε την επιτροπή ότι ο ΠτΔ έχει την πρόθεση να παρακαθίσει σε συνάντηση με τους φορείς της Λάρνακας και να δεχθεί να γίνει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία κατά πόσο η διαχείριση της Μαρίνας θα μπορούσε να αναληφθεί από το Κυπριακό Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας (CMMI).
Οι παράγοντες της Λάρνακας θεωρούν ότι η είσοδος του Κυπριακού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας στη μαρίνα θα είναι προς όφελος της πόλης τους, καθότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο διαθέτει την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο (εργοδοτεί πέραν των 40 επιστημόνων) και τα συμφέροντά του συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της Λάρνακας
Σχετικά με το Λιμάνι Λάρνακας ο Βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος ανέφερε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες τοποθετήσεις. Από τη μια, η Αρχή Λιμένων Κύπρου εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει τη διαχείριση του Λιμανιού, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Αρχή Λιμένων δεν είναι σε θέση να αναλάβει την ανάπλαση του λιμανιού, λόγω του ότι έχει υπό τη διαχείριση της δύο άλλα μεγάλα έργα, το Βασιλικό και την Πόλη Χρυσοχόους. Η Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τον ΠτΔ για ποιο λόγο απορρίπτεται η πρόταση της Αρχής Λιμένων να εκτελέσει έργα στο λιμάνι.
Κλείνοντας το ζήτημα αυτό ο κ. Ορφανίδης επισήμανε ότι περιμένουν από τον ΠτΔ ξεκάθαρη και επακριβή ενημέρωση με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δύο αυτά έργα.
Η Λάρνακα έχει προτεραιότητα δημιουργίας Πανεπιστημιακών σχολών
Σχετικά με το ζήτημα δημιουργίας πανεπιστημιακών σχολών στην Λάρνακα, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη το ζήτημα χρονίζει. Όπως είπε,επρόκειτο να δημιουργηθούν σχολές μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου, όμως ο σχεδιασμός ναυάγησε υπό την Υπουργία του Προδρόμου Προδρόμου, λόγω κόστους που εκτιμήθηκε πάνω από 100 εκ.. Επισήμανε πάντως, ότι η Λάρνακα έχει προτεραιότητα για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών σχολών.
Ακολούθως, ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πρύτανης εξέφρασαν ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο δημιουργίας κάποιων σχολών στην πόλη της Λάρνακας, και πρόσθεσε ότι και το Υπουργείο Παιδείας έχει μια θετική στάση προς το σχέδιο αυτό, τονίζοντας ότι εξαρτάται από το Υπ. Οικονομικών κατά πόσο θα προχωρήσει το έργο. Αναμένεται να συζητηθεί και αυτό το θέμα στις 7 Ιανουαρίου 2025.
Συνοψίζοντας ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την επιθυμία, όπως γίνει μια εποικοδομητική συνάντηση στο Προεδρικό και να υπάρξει μια ξεκάθαρη και θετική τοποθέτηση εκ μέρους του Πτδ που θα συμβάλει στην ευημερία και ανάπτυξης της πόλης μακροπρόθεσμα.
Διαβάστε επίσης: ΧΑΚ: Ανέβασε στροφές το ‘24, το ’25 εξελίξεις για αποκρατικοποίησή του