Πολύτιμοι σύμμαχοι οι σύμβουλοι στις νέες απαιτήσεις των επιχειρήσεων

Οι επαγγελµατίες λογιστές και οι εταιρείες παροχής επαγγελµατικών υπηρεσιών είναι σύµµαχοι των επιχειρήσεων στην πορεία προς τη συµµόρφωση µε την Οδηγία CSRD, δηλώνει η Άντρια Λυσιώτου, Ανώτερη ∆ιευθύντρια, ESG & Sustainability, στην Deloitte

«Οι επιχειρήσεις έρχονται αντιµέτωπες µε µια πληθώρα νέων απαιτήσεων, αφού τα ΕSRS περιλαµβάνουν περισσότερα από 1.000 σηµεία ποιοτικής και ποσοτικής αναφοράς.» τονίζει, στη συνέντευξή της στο Economy Today, η Άντρια Λυσιώτου. «Πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τα συστήµατα συλλογής και διαχείρισης των ESG δεδοµένων τους και να αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησής τους» σηµειώνει ανάµεσα σε άλλα για τις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά µε τους νέους στόχους που έχουν τεθεί για θέµατα ESG. Αντιλαµβανόµενη πλήρως τις νέες συνθήκες και τις προκλήσεις η κ. Λυσιώτου επισηµαίνει ότι οι επαγγελµατίες λογιστές επενδύουν στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε θέµατα ESG, µε στόχο να µπορούν να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις προς την ανάπτυξη βιώσιµων εργασιακών µοντέλων, ενώ αναλαµβανόµενοι τις πολλαπλές νέες απαιτήσεις που αντιµετωπίζουν πλέον οι επιχειρήσεις, οι σύµβουλοι επιχειρήσεων µπορούν να παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την αντιµετώπιση των προκλήσεων σε θέµατα ESG.

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που φέρνει η νέα Οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) στις πρακτικές υποβολής Εκθέσεων των εταιρειών;

Η Οδηγία υποχρεώνει τις εταιρείες που εµπίπτουν στο πλαίσιο εφαρµογής της να υποβάλλουν, παράλληλα µε τις Οικονοµικές τους Εκθέσεις, ετήσια Έκθεση Βιώσιµης Ανάπτυξης σύµφωνα µε τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕSRS (European Sustainability Reporting Standards), η οποία θα υπόκειται σε έλεγχο από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή.

Κύριος πυλώνας των ΕSRS αποτελεί η «διπλή ουσιαστικότητα», αφού οι επιχειρήσεις καλούνται να αναφέρουν τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και την κοινωνία και πώς τα θέµατα αειφορίας επηρεάζουν την οικονοµική απόδοση και τη βιωσιµότητά τους. Επίσης καθιστά υποχρεωτική τη χρήση ψηφιακών ετικετών (digital tagging).

Η ετήσια Έκθεση Βιώσιµης Ανάπτυξης εστιάζει στα σηµαντικά θέµατα αειφορίας τα οποία διαφέρουν για κάθε οργανισµό. Τα πρότυπα ESRS καθοδηγούν τον κάθε οργανισµό στον τρόπο εντοπισµού των πιο σηµαντικών θεµάτων λαµβάνοντας υπόψη όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη (επενδυτές, καταναλωτές, προµηθευτές, κ.ά.) καθώς και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους. Αυτό επιτυγχάνεται µέσω της αξιολόγησης των επιπτώσεων, των κινδύνων αλλά και των ευκαιριών που πηγάζουν από τα διάφορα θέµατα αειφορίας τα οποία εξετάζονται βραχυπρόθεσµα, µεσοπρόθεσµα και µακροπρόθεσµα.

Ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να συµµορφωθούν µε τις νέες απαιτήσεις του CSRD;

Οι επιχειρήσεις έρχονται αντιµέτωπες µε µια πληθώρα νέων απαιτήσεων, αφού τα ΕSRS περιλαµβάνουν περισσότερα από 1.000 σηµεία ποιοτικής και ποσοτικής αναφοράς. Τα σηµερινά δεδοµένα δείχνουν ότι επικρατεί άγνοια ανάµεσα στις εταιρείες ως προς τις πληροφορίες που πρέπει να εξευρεθούν και να καταγραφούν. Συνεπώς, η προετοιµασία που απαιτείται για να επιτευχθεί η συµµόρφωση µε την Οδηγία είναι µεγάλη και καθιστά απαραίτητη την άµεση ενεργοποίηση των φορέων λήψης αποφάσεων της κάθε επιχείρησης.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων οφείλουν να κατανοήσουν τη σηµαντικότητα της Οδηγίας και να θέσουν ως προτεραιότητα τη βιωσιµότητα. Παράλληλα πρέπει να εξοικειωθούν µε τις απαιτήσεις της Οδηγίας και να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη συµµόρφωση µε τις νέες απαιτήσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µια µελέτη «διπλής ουσιαστικότητας» απαιτεί χρόνο και στρατηγική προσέγγιση, καθώς πρέπει να συµπεριληφθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόµενων µερών, εσωτερικών και εξωτερικών. Σηµαντικό είναι η διεξαγωγή µιας ανάλυσης κενών (Gap Analysis) για να αξιολογηθούν τα κενά συµµόρφωσης σε σχέση µε τις απαιτήσεις της Οδηγίας. Με την αναγνώριση των κενών αυτών οι εταιρείες µπορούν να προβούν σε διορθωτικά µέτρα, όπως τη δηµιουργία σχετικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών πολιτικών, καθώς και απαραίτητων συστηµάτων για τη διαχείριση δεδοµένων και στόχων.

Ποιες προκλήσεις αντιµετωπίζουν οι µεγάλες και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις κατά την εφαρµογή των απαιτήσεων του CSRD;

Η µεγαλύτερη πρόκληση είναι σίγουρα ο όγκος αλλά και η ποικιλοµορφία των δεδοµένων που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, ειδικά αν δεν υφίστανται οι κατάλληλες υποδοµές αναφοράς. Αξιοσηµείωτο είναι ότι η Οδηγία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη όχι µόνο τις δραστηριότητες των ίδιων, αλλά και αυτές της αλυσίδας αξίας τους, προσθέτοντας ακόµη µια πολυπλοκότητα.Για την επιτυχή εξεύρεση και διαχείριση των δεδοµένων απαιτούνται εσωτερικές αλλαγές, τόσο στα συστήµατα όσο και στην κουλτούρα των επιχειρήσεων, για τα οποία χρειάζονται πόροι και χρόνος για την επιτυχή εφαρµογή τους. Αυτό µπορεί να οδηγήσει στη δηµιουργία καινούριων ρόλων ή την ανάθεση καινούριων αρµοδιοτήτων σε υφιστάµενους υπαλλήλους. Παράλληλα πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τα συστήµατα συλλογής και διαχείρισης των ESG δεδοµένων τους και να αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησής τους. Συνεπώς, θα επιλέξουν να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και το επιχειρησιακό τους µοντέλο θέτοντας σαφείς στόχους σε θέµατα ESG.

Ποιος είναι ο ρόλος των επαγγελµατιών λογιστών στην εφαρµογή των απαιτήσεων της Οδηγίας CSRD και στην προώθηση της Βιωσιµότητας;

Οι επαγγελµατίες λογιστές και οι εταιρείες παροχής επαγγελµατικών υπηρεσιών είναι σύµµαχοι των επιχειρήσεων στην πορεία προς τη συµµόρφωση µε την Οδηγία CSRD. ∆ιαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην παροχή τεχνικών υπηρεσιών συµµόρφωσης όσο και στη διαµόρφωση των διαδικασιών ελέγχου. Ο κλάδος µας εξελίσσεται συνεχώς και επενδύουµε στην εκπαίδευσή µας και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε θέµατα ESG, µε στόχο να µπορούµε να καθοδηγήσουµε τις επιχειρήσεις προς την ανάπτυξη βιώσιµων εργασιακών µοντέλων. Πρωταρχικό µέληµά µας τα τελευταία χρόνια είναι η δηµιουργία νέων διεθνών προτύπων αναφοράς και διασφάλισης της αειφορίας. Τα πρότυπα IFRS S1 και IFRS S2 έχουν σαν στόχο να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις στο να αποτυπώσουν σηµαντικές πληροφορίες για θέµατα αειφορίας και κλιµατικής αλλαγής, ενώ τα ISSA 5000 εισάγουν καινούριες διαδικασίες όπως η εξέταση της «διαδικασίας ουσιαστικότητας» κατά τη διάρκεια του ελέγχου της Έκθεσης Βιώσιµης Ανάπτυξης.

Ποιες συµβουλευτικές υπηρεσίες είναι διαθέσιµες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις του ESG;

Με γνώµονα τις πολλαπλές νέες απαιτήσεις που αντιµετωπίζουν πλέον οι επιχειρήσεις, οι σύµβουλοι επιχειρήσεων µπορούν να είναι πολύτιµοι συνεργάτες, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια στις επιχειρήσεις για να αντιµετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις που φέρνει η αυξανόµενη ευαισθητοποίηση σε θέµατα ESG.

Το τµήµα ESG & Sustainability της Deloitte Κύπρου αποτελείται από µια άκρως εξειδικευµένη και αφοσιωµένη οµάδα µε εµπειρία στην υποστήριξη πελατών στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, ενώ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και τη γνώση και τις εµπειρίες από συναδέλφους του δικτύου µας σε πάνω από 150 χώρες. Η οµάδα παρέχει ολοκληρωµένη συµβουλευτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις για τη συµµόρφωσή τους µε την Οδηγία CSRD, συµπεριλαµβανοµένης της µελέτης διπλής ουσιαστικότητας, της διενέργειας ανάλυσης κενών, τον σχεδιασµό διορθωτικών µέτρων καθώς και την ετοιµασία της Έκθεσης. Αξιοποιώντας την εκτενή εµπειρία µας στον έλεγχο, υποστηρίζουµε επίσης τους πελάτες µας στην επίτευξη διασφάλισης της αναφοράς βιωσιµότητας, στον σχεδιασµό στρατηγικής βιώσιµης ανάπτυξης, στην αναθεώρηση του πλαισίου διακυβέρνησης και στην ανάπτυξη συστηµάτων και άλλων διαδικασιών σε σχέση µε θέµατα ESG.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 24, 1075 Λευκωσία 

Τηλ:. +357 22 360 421

Email: alysiotou@deloitte.com

Web: www.deloitte.com/cy

Διαβάστε επίσης: Πώς οι τράπεζες πρωταγωνιστούν στην υιοθέτηση του ESG

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ