«Πράσινος» 1 στους 4 Κύπριους μέχρι το 2030 - Πώς αλλάζει η αγορά εργασίας

Η «ακτινογραφία» της πράσινης οικονομίας της Κύπρου - Ποια επαγγέλματα θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και ποιοι τομείς θα βαφτούν «πράσινοι» σε επίπεδο εργοδότησης

Με την πράσινη μετάβαση να διαπερνά πλέον κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαδικασία «χαρτογράφησης» της επόμενης μέρας προκειμένου να μπορέσουν έγκαιρα να εντοπίσουν τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), διενήργησε μελέτη με σκοπό την ολοκληρωμένη εξέταση και ανάλυση της πράσινης οικονομίας και των πράσινων επαγγελμάτων, τον προσδιορισμό της πράσινης οικονομίας της Κύπρου και τον εντοπισμό των αναγκών σε πράσινες δεξιότητες στην κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2024-2030.

1 στους 4 σε πράσινα επαγγέλματα 

Ειδικότερα, η συνολική απασχόληση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία της Κύπρου την περίοδο 2024-2030, προβλέπεται ότι θα εμφανίσει αυξητική τάση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το 2030, να φτάσει στις 122.315 άτομα ή σχεδόν ένας στους τέσσερις απασχολουμένους να εργάζεται σε τομείς με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία. Παράλληλα, η ετήσια συνολική ζήτηση εκτιμάται στις 3.125 άτομα ή 2,7% και αποτελεί το 24,8% των συνολικών αναγκών της κυπριακής οικονομίας.

 

59 επαγγέλματα, 29 τομείς

Η πράσινη οικονομία της Κύπρου αποτελείται από 29 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και 59 επαγγέλματα από όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της κυπριακής οικονομίας και έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής τους: Πολύ μεγάλο βαθμό, μεγάλο βαθμό και μέτριο βαθμό. Πιο κάτω αποτυπώνονται οι τομείς οι οποίοι αναμένεται να έχουν πολύ μεγάλο βαθμό συμμετοχής στην πράσινη οικονομία. 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δραστηριότητες της πράσινης οικονομίας εμπίπτουν σε δύο ομάδες: τις δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας και τις δραστηριότητες διαχείρισης πόρων. Οι δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας περιλαμβάνουν τεχνολογίες, αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται ειδικά με την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, με την πρόληψη/μείωση των φαινομένων ρύπανσης ή την επαναφορά και διόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς όπου αυτή συμβεί. Οι δραστηριότητες διαχείρισης πόρων περιλαμβάνουν τεχνολογίες, αγαθά και υπηρεσίες για τη μείωση των αναγκών χρήσης μη ανανεώσιμων πόρων.

 

Στο κάδρο πτυχιούχοι, τεχνικοί βοηθοί και τεχνίτες

Με βάση τη μελέτη, οι ανάγκες της κυπριακής πράσινης οικονομίας αφορούν ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων που εκτείνονται από πτυχιούχους, τεχνικούς βοηθούς, καθώς και τεχνίτες. 

 

 

Στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες η μεγαλύτερη ζήτηση

Ο μεγαλύτερος, με αισθητή διαφορά, αριθμός απασχολουμένων στους πράσινους τομείς θα εργοδοτείται στον τομέα των Επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων. Σχεδόν ένας στους τρεις απασχολουμένους της πράσινης οικονομίας θα εργοδοτείται στον τομέα αυτό, παρουσιάζοντας επίσης και τις μεγαλύτερες ετήσιες συνολικές ανάγκες απασχόλησης με 873 άτομα ή 2,3% κατά την περίοδο 2024-2030.

1 στους 6 πράσινους σε ενημέρωση και επικοινωνία 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο δεύτερος σε μέγεθος πράσινος τομέας, είναι ο τομέας της Ενημέρωσης και επικοινωνίας, ο οποίος παρουσιάζει επίσης σημαντική αυξητική τάση. Ειδικότερα ο τομέας αναμένεται να συνεχίσει το σημαντικό δυναμικό ανάπτυξής του, με αποτέλεσμα πάνω από ένας στους έξι απασχολουμένους της πράσινης οικονομίας να εργοδοτείται στον τομέα αυτό. Οι ετήσιες συνολικές ανάγκες απασχόλησης του τομέα θα ανέλθουν στα 808 άτομα ή 4,1%, με τις αναπτυξιακές ανάγκες (648 άτομα) να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος τους (80,2%).

Όσον αφορά στα επαγγέλματα με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία, ο μεγαλύτερος αριθμός των απασχολουμένων εντοπίζεται στην επαγγελματική κατηγορία των Πτυχιούχων. Ειδικότερα, ο αριθμός τους από 41.048 άτομα το 2024 (44,2% του συνόλου), θα ανέλθει στις 47.695 άτομα το 2030 (46,5% του συνόλου), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της περιόδου 2024-2030 (16,2%). Εξίσου σημαντική είναι η απασχόληση στην επαγγελματική κατηγορία των Τεχνιτών, όπου το 2024 ο αριθμός των απασχολουμένων θα φτάσει στις 29.631 άτομα (31,9% του συνόλου) καιτο 2030 στις 31.617 άτομα (30,8% του συνόλου), σημειώνοντας άνοδο 6,7%


Όπως επισημαίνει η ΑνΑδ, ο εφοδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε πράσινα επαγγέλματα με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι, επίσης, η απόκτηση νοοτροπίας διά βίου μάθησης, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να αναβαθμίζει και να εμπλουτίζει σε συνεχή βάση τόσο τις βασικές όσο και τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες του επαγγέλματος που εξασκεί.

 

Το τρίπτυχο απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση

Η μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη και προγραμματισμένη αντιμετώπιση της μελλοντικής κατάστασης στην αγορά εργασίας από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Οι εισηγήσεις αφορούν στις πιο κάτω στρατηγικές:

 Απασχόληση.

 Εκπαίδευση.

 Κατάρτιση.

Απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των προτάσεων αποτελούν η συνέργεια και συμπληρωματικότητα των πολιτικών: περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών, εκπαίδευσης και απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στους φορείς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή των στρατηγικών αυτών, ώστε οι παρεμβάσεις να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και το λιγότερο δυνατό κόστος σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Διαβάστε επίσης: ΑνΑΔ: Μεγάλες αλλαγές φέρνει η πράσινη μετάβαση στην αγορά εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ