Πόθεν Έσχες: Παρανόμησαν και οι 56 βουλευτές αλλά ο νόμος κάνει τα… στραβά μάτια

Ούτε ένας δεν υπέβαλλε τη δήλωση στην ώρα του - Αντί για πρόστιμο θα δεχθούν… γραπτή παρατήρηση - Μετά την παρανομία, τους δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουλίου για να υποβάλουν τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες, για άλλη μια φορά, δεν θα ελεγχθούν για αθέμιτο πλουτισμό

Έκνομο σύσσωμο το Νομοθετικό Σώμα της χώρας για το 'Πόθεν Έσχες, με το σύνολο των 56 βουλευτών να παρανομούν, χωρίς, όμως, συνέπειες.

Κανένας βουλευτής κανενός κόμματος δεν υπέβαλλε εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 10 Ιουνίου, τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της οικογένειάς του, με τη δικαιολογία ότι η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών, αλλά και ότι βρίσκεται στα σκαριά η νέα σχετική νομοθεσία.

Παρανομία χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις

Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά παρανομία μαζικής μορφής, με το Νομοθετικό Σώμα, δηλαδή και τους 56 βουλευτές, να παρανομούν, αλλά έχοντας πλήρη κάλυψη, αφού ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις. Μια παρανομία χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις, αφού τον Νόμο τον έφτιαξαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Ο λόγος για τον Νόμο για το Πόθεν Έσχες, δηλαδή τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Οι βουλευτές, με βάση τον Νόμο,  υποβάλλουν την πρώτη δήλωση στην αρχή της κάθε θητείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση το 2021 και την ενδιάμεση με την ολοκλήρωση τριών χρόνων θητείας στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, την περασμένη Τετάρτη 19 Ιουνίου και οι 56 έλαβαν επιστολή υπενθύμισης από τις υπηρεσίες της Βουλής για να το πράξουν.

Δεν θα ελεγχθούν για αθέμιτο πλουτισμό

Να αναφέρουμε ότι η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει κυρώσεις για τους βουλευτές που παρανόμησαν, αλλά… γραπτή παρατήρηση και δεύτερον, ούτε αυτές οι δηλώσεις θα ελεγχθούν για αθέμιτο πλουτισμό. Αυτός ο κρίσιμος έλεγχος, αναμένεται με τη νέα νομοθεσία που βρίσκεται στα σκαριά, και θα διεξάγεται από τον Έφορο Φορολογίας.

Εξόφθαλμη διάκριση

Αυτό που εκπλήσσει εξίσου δυσάρεστα, είναι το γεγονός ότι ενώ για τους Κρατικούς Αξιωματούχους, τους Αξιωματούχους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αλλά και τους αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπονται ποινές για καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες, δεν ισχύει το ίδιο για τους βουλευτές, τους υπουργούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλάμε για εξόφθαλμη διάκριση, όχι μόνο έναντι των απλών πολιτών στους οποίους πέφτει πέλεκυς συνεπειών για την παραμικρή παρανομία, αλλά και έναντι όλων των υπόλοιπων αξιωματούχων του Κράτους. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για όλους τους υπόλοιπους, σε περίπτωση παράλειψης υποβολής της δήλωσης, ο νόμος προβλέπει χρηματικό πρόστιμο μέχρι 5000 ευρώ και επιβολή προστίμου μέχρι 100 ευρώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράλειψης. Για τους βουλευτές προβλέπει μία απλή γραπτή παρατήρηση.

Συνεπώς, αν την ίδια παρανομία διέπρατταν οι υπόλοιποι Κρατικοί αξιωματούχοι, έκαστος από αυτούς θα μπορούσε να δεχθεί πρόστιμο μέχρι σήμερα ύψους 6.700 ευρώ, το οποίο αύριο θα γινόταν 6.800 ευρώ, μεθαύριο 6.900 ευρώ και πάει λέγοντας.

Πήραν παράταση μέχρι τις 8 Ιουλίου

Μετά την παρανομία και των 56, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής απέστειλε νέα επιστολή, δίνοντας «παράταση» υποβολής των δηλώσεων αυτών μέχρι τις 8 Ιουλίου και ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις αυτές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής την ημέρα διεξαγωγής της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας στις 15 Ιουλίου.

Σημειώνεται όμως ότι ακόμη και αν κάποιος βουλευτής επιθυμεί να μην υποβάλλει μέχρι τότε τη δήλωση Πόθεν Έσχες, πάλι δεν έχει νομοθετικές συνέπειες. Θα τεθεί στην κρίση του λαού για αυτή του την παράλειψη. Τίποτα περισσότερο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Εν μία νυκτί η έλευση ξένων πανεπιστημίων, στο περίμενε για 6 χρόνια τα κυπριακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ