€20 εκ. για Νέους Επιχειρηματίες – Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών

Μεγάλο το ενδιαφέρον από νέους επιχειρηματίες – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες και πώς να υποβάλετε αίτηση

Σήμερα στις 9 το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, κ. Χρίστος Φωτιάδης, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ. Το Σχέδιο είχε προκηρυχθεί πριν από έναν μήνα, δίνοντας στους ενδιαφερόμενους τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους. Η υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 60 αιτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 200 ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται να υποβάλουν τις δικές τους αιτήσεις, γεγονός που υποδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη προκήρυξη του Σχεδίου, με την πρώτη να έχει γίνει τον Μάιο του 2021, όπου διατέθηκαν €30 εκατομμύρια. Τώρα, το κονδύλι ανέρχεται σε €20 εκατομμύρια και αναμένεται να υποβληθούν περίπου 600 με 700 αιτήσεις, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη.

Στην πρώτη προκήρυξη οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 820 και εγκρίθηκαν γύρω στις 530. «Να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι αυτοί οι οποίοι είχαν τότε εγκριθεί, είχαν μπροστά τους δύο χρόνια περίπου για να υλοποιήσουν τα έργα τους, άρα τώρα είναι στο στάδιο που τα έργα αυτά υλοποιούνται. Αρκετοί έχουν πληρωθεί τη χορηγία και συνεχίζεται η υλοποίηση των διαφόρων έργων που έχουν εγκριθεί».

Οι δικαιούχοι

Το Σχέδιο αφορά άντρες και γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών (για τις γυναίκες έως 55 ετών). Η ένταση της ενίσχυσης είναι 70% για τους νέους έως 29 ετών, με μέγιστο ποσό χορηγίας τις €84.000, ενώ για τους υπόλοιπους η ενίσχυση είναι 60% με μέγιστο ποσό τις €72.000. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δεν είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.

Η βιωσιμότητα το Α και το Ω

Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι, να έχουν σαφές πλάνο και να βεβαιωθούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους ιδεών, καθώς η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης. «Στη βαθμολογία που έχουμε, η βιωσιμότητα παίρνει τις πιο πολλές μονάδες. Παίρνει 25 από τις 100 μονάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιους τομείς καλύπτει το Σχέδιο

Το Σχέδιο καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς, εκτός από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και τη γεωργία, οι οποίες υποστηρίζονται από άλλο ταμείο της ΕΕ. Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε σχετικά: «Καλύπτει τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καλύπτει τις υπηρεσίες – κι όταν λέμε υπηρεσίες εννοούμε σχεδόν τα πάντα, από ένα λογιστικό γραφείο, μέχρι ένα νηπιαγωγείο, μέχρι ένα ιατρείο…- και επίσης ένα μέρος του τουρισμού.

Τι να προσέξουν οι αιτητές

Ο κ. Φωτιάδης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν προσεκτικά τον οδηγό του Σχεδίου και να μην βιαστούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, καθώς λάθη στην αίτηση δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ενέργειας, αφού πρώτα εγγραφούν στην πλατφόρμα "Αριάδνη".

Διαβάστε επίσης: Πόσα θα στοιχίσει στον Κύπριο καταναλωτή η ηλεκτρική διασύνδεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ