Έτοιμη να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική για Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό η ΚΕΧΑΠ

«Η ΚΕΧΑΠ, έχοντας πλέον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, την στήριξη της πολιτείας και καθορισμένη δομή διακυβέρνησης στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, είναι έτοιμη να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Έτοιμη να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική για την ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Κύπρο είναι η Κυπριακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν τη δομή διακυβέρνησης και τη σύσταση των Θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΘΟΕ), κατά τη τρίτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΧΑΠ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων, υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Αρχών-μελών του ΔΣ της ΚΕΧΑΠ και τέθηκε σε ισχύ από την 17η Ιουνίου, 2024. Επιπλέον, κατατέθηκαν απόψεις για τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Κύπρο, και τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών.

«Η ΚΕΧΑΠ, έχοντας πλέον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, την στήριξη της πολιτείας και καθορισμένη δομή διακυβέρνησης στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, είναι έτοιμη να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προστίθεται. 

Στη συνεδρία συμμετείχαν, μαζί με συνεργάτες τους, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και Πρόεδρος της ΚΕΧΑΠ, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η Αυγή Λαπαθιώτη εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Θεοχαρίδης, ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης και ο Έφορος Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, Νίκος Κουλλαπής.

Στην επόμενη συνεδρία του ΔΣ της Επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ΘΟΕ θα παρουσιάσουν την πρόοδο των εργασιών τους σχετικά με τα συμφωνηθέντα παραδοτέα, όπως η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης για κάθε ΘΟΕ, κατάλληλες μελλοντικές δράσεις και καταρτισμός μεσοπρόθεσμου χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΤΚ, ο Διοικητής της ΚΤΚ και Πρόεδρος της ΚΕΧΑΠ, Χριστόδουλος Πατσαλίδης ανέφερε ότι «όπως δήλωσα και πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η ενίσχυση της Χρηματοοικονομικής Παιδείας αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων μας, αφού μόνο έτσι οι συμπολίτες μας θα μάθουν να διαχειρίζονται βέλτιστα την χρηματοοικονομική τους περιουσία και να αντιλαμβάνονται καλύτερα διάφορους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως ο επιτοκιακός».

«Επιδίωξη μας είναι αυτή η προσπάθεια να υλοποιηθεί όπως προβλέπεται στην Εθνική Στρατηγική και μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για το καλό των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.  

Ευχαριστήρια τελετή από ΚΤΚ προς τους συντελεστές  οι οποίοι διαμόρφωσαν την Εθνική Στρατηγική

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΚΤΚ δεξιώθηκε σε μια λιτή τελετή τα μέλη της ad-hoc Επιτροπής για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την χρηματοοικονομική παιδεία στην Κύπρο, καθώς και όλους τους συνεργάτες οι οποίοι βοήθησαν την Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της, ως ένδειξη εκτίμησης για τη συνεισφορά τους στην όλη προσπάθεια.

Προστίθεται ότι η ad hoc Επιτροπή υποστηριζόταν επίσης από πενταμελή επιστημονική ομάδα Κυπρίων και ξένων εμπειρογνωμόνων και υποστηριζόταν διοικητικά και λειτουργικά από ομάδα στελεχών της ΚΤΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σε σύνοδο Υπουργών για θέματα Πολιτικής Συνοχής στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ