Σε σύνοδο Υπουργών για θέματα Πολιτικής Συνοχής στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ

Κύριο θέμα της Συνόδου είναι η διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη Ιουνίου 2024

Στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, στο Λουξεμβούργο, θα συμμετάσχει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Κύριο θέμα της Συνόδου είναι η διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη Ιουνίου 2024. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί καλούνται να εγκρίνουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής. 

Εξάλλου, Πέμπτη 20 Ιούνιου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός θα συμμετάσχει στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις αρχικά σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ζώνη του Ευρώ με εκπροσώπους του ΔΝΤ, και εν συνεχεία για το διεθνή ρόλο του ευρώ εν μέσω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων (ECOFIN), οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν με ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή» που αποβλέπει  στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με Εαρινή Δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρώπη. 

Επίσης, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ο κ. Κεραυνός, θα συμμετάσχει και στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Τράπεζας, Nadia Calviño.

Αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Υπουργού με την Προέδρο της EIB θα είναι, η λειτουργία τοπικού γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της Τράπεζας με τους διάφορους τοπικούς φορείς και εταίρους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Hyperion Limassol: Η… απάντηση στο London Eye έρχεται στη Λεμεσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ