Σε φιάσκο μεγατόνων εξελίσσεται το τερματικό Βασιλικού – «Φουντώνει» η κόντρα CMC-ΕΤΥΦΑ

«Ναυαγεί» το έργο της κατασκευής τερματικού μετά το μπαράζ ανακοινώσεων – Τι γίνεται τώρα στο Βασιλικό; - Υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό το σχέδιο β’, λέει ο Υπουργός Ενέργειας

Στον αέρα βρίσκεται το τερματικό LNG στο Βασιλικό, με τα συνεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν να θέτουν το μέλλον της ολοκλήρωσής του εν αμφιβόλω. Ολοένα και φουντώνει η αντιμαχία ανάμεσα στην ΕΤΥΦΑ και την ανάδοχο εταιρεία. Τεχνοκράτες εντός της ΕΤΥΦΑ έλεγαν εδώ και καιρό πως η κινέζικη εταιρεία πέραν της αθέτησης των δεσμεύσεών της σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, αδυνατεί να παραδώσει το έργο στη βάση των συμφωνημένων προδιαγραφών, αξιώνοντας συνεχώς με εκβιαστικό τρόπο νέες οικονομικές απαιτήσεις. Το γεγονός ότι η συνεννόηση περνά για δεύτερη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κίνας, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι υπάρχει αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από αναβολή σε αναβολή

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έπρεπε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, πήρε παράταση για Ιούλιο του 2023 και στη συνέχεια πήρε παράταση για Οκτώβρη του 2023. Υπήρξαν ενδείξεις για Ιούλιο του 2024 και μία τοποθέτηση του κ. Πρέσβη για τέλος του 2024.

Η κόντρα πάει Προεδρικό

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο στο Προεδρικό και αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για τη στάση της κινεζικής κρατικής εταιρείας CPP αναφορικά με την εκτέλεση του συμβολαίου που υπέγραψε με την κρατική ΕΤΥΦΑ για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου σημείωσε ότι, όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, «υπάρχει μια καλή πίστη για επίλυση των προβλημάτων, νοουμένου ότι τα προβλήματα είναι μέσα στα πλαίσια της σύμβασης η οποία βρίσκεται εν ενεργεία».

«Δεν μπορεί να εκβιάζεται ένα κράτος από μια κοινοπραξία»

Ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι «ο ΠτΔ είναι ενήμερος εφ’ όλης της ύλης. Ο πολιτικός προϊστάμενος έχει εγκριθεί από τον ΠτΔ διότι οι κινεζικές εταιρείες ανήκουν στο κράτος, οπότε είναι σαν να μιλάς στην εταιρεία με τη σημερινή συνάντηση. Όπως δήλωσε και ο ΠτΔ, αυτό το έργο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Κύπρο, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να εκβιάζεται ένα κράτος από μία κοινοπραξία. Αυτά πιστεύω ότι θα διαμηνυθούν το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Δεν έπρεπε να τρέξουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης»

Αναφερόμενος στη διαμάχη, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι «υπήρξε μία συμφωνία στις 15 του Μαρτίου να γίνουν κάποια πράγματα από τα δύο μέρη. Εμείς σαν Υπουργείο είχαμε αναλάβει κάποια κομμάτια για να παρακολουθήσουμε το έργο με πιο προσεκτικό τρόπο, δηλαδή να υπάρξει μία ομάδα διαχείρισης από το Υπουργείο χωρίς όμως να εμπλέκεται στις υποχρεώσεις των δύο μερών στη σύμβαση».

Εάν είναι πραγματικότητα τα όσα βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, είπε ο κ. Παπαναστασίου, η κοινοπραξία μπορούσε κάλλιστα να ανατρέξει στη διαδικασία και να ενεργοποιήσει τις ρήτρες επίλυσης διαφορών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μπαράζ ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν αδικαιολόγητο. Αν η κοινοπραξία βλέπει ότι έχει δίκιο, είπε ο Υπουργός, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα εκείνης της διαδικασίας (σσ. της διαιτησίας στο Λονδίνο) αντί να τρέχουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ενημερώσουμε με ένα μπαράζ ανακοινώσεων». Από την άλλη, είπε ο Υπουργός, «η ΕΤΥΦΑ επέλεξε να μην ακολουθήσει τον δρόμο αυτών των ανακοινώσεων, σεβόμενη τις πρόνοιες εμπιστευτικότητας που τη δεσμεύουν, ενώ απορρίπτει με μία λιτή ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα τους ισχυρισμούς της κοινοπραξίας».

Τι γίνεται τώρα στο Βασιλικό και το plan b της κυβέρνησης

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι τώρα «στο Βασιλικό γίνονται κάποια έργα μόνο στο χερσαίο κομμάτι. Επί της προβλήτας δεν έχουμε δει τίποτα από τις 15 του Μάρτη που είχε γίνει εκείνη η άτυπη συμφωνία». Ο Υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει και πλάνο β’, το οποίο έχουμε σχεδιάσει στο Υπουργείο με τη συμφωνία του ΠτΔ και, αν όλα πάνε στραβά. δυστυχώς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Και λέω δυστυχώς γιατί η βασική μας σκέψη είναι ότι μέσα από καλή πίστη για επίλυση των προβλημάτων θα πρέπει να υλοποιηθεί το πλάνο α’, που είναι να ολοκληρώσει η κοινοπραξία αυτό το έργο επιτέλους».

Ερωτηθείς αν το εν λόγω plan b είναι υλοποιήσιμο, ο κ. Παπαναστασίου σχολίασε ότι «είναι υλοποιήσιμο, είναι ρεαλιστικό και έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Και διευκρίνισε: «Το πλάνο β’ δεν σημαίνει προσφορές για να επιλεγούν άλλες εταιρείες για να το ολοκληρώσουν. Μέσα στην ίδια τη σύμβαση που υπάρχει σήμερα με την κοινοπραξία υπάρχουν ρήτρες που υποδεικνύουν τον τρόπο διαχείρισης σε περίπτωση τερματισμού της συγκεκριμένης σύμβασης».

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τερματικό Βασιλικού: «Δεν εκβιαζόμαστε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ