Αγορά ακινήτων: Όλο και μειώνονται τα τετραγωνικά, «είδος πολυτελείας» τα σπίτια

Στενεύουν τα περιθώρια στην αγορά ακινήτων και στέγης στην Κύπρο – Οδεύουμε σταθερά προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η απόκτηση κατοικίας στην Κύπρο, με τον κόσμο να στρέφεται στα διαμερίσματα έναντι των σπιτιών, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών συνεχίζεται και οι επιλογές για προσιτή στέγη γίνονται ολοένα πιο περιορισμένες. Ταυτόχρονα τα τετραγωνικά μειώνονται, αφού η αύξηση των τιμών επιφέρει την ανάγκη για μικρότερες κατοικίες που είναι πιο οικονομικές.

Από τα σπίτια στα διαμερίσματα

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης σχολίασε ότι τείνουμε προς τους μέσους όρους της Ευρώπης. «Στην Ευρώπη σίγουρα τα διαμερίσματα έχουν τη μερίδα του λέοντος, όπως πάει να γίνει και στην Κύπρο. Ήδη 50% των κατασκευών είναι σε διαμερίσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τελώνης, ενώ συμπλήρωσε ότι «το σπίτι γίνεται πλέον είδος πολυτελείας και σίγουρα τα τετραγωνικά μειώνονται. Δεν φτάσαμε ακόμη στα ευρωπαϊκά επίπεδα στα τετραγωνικά, αλλά οδεύουμε σταθερά προς εκείνη την κατεύθυνση».

Αυξήσεις έως και 100% στα διαμερίσματα

«Δυστυχώς, λόγω της υψηλής τιμής των οικιών, υπάρχει μια στροφή προς τα διαμερίσματα», συμφώνησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, κ. Μαρίνος Κυναιγείρου. Ο ίδιος έσπευσε, βέβαια, να επισημάνει ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι και τα διαμερίσματα είναι σε πολύ χαμηλή τιμή». Όπως σχολίασε, «βλέπουμε ακίνητα μέσα σε κάποια χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις με αύξηση 100%». Και διευκρίνισε: «Σε μια τετραετία, ένα διαμέρισμα που πουλιόταν π.χ. σε €120.000, βλέπουμε τώρα να πουλιέται στις €220.000».

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι ξένοι – Οι περιοχές μαγνήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ