Χαραλαμπίδου: Ρίχνει το γάντι σε ΥΠΟΙΚ για πολλαπλές συντάξεις - «Μας παίρνει και να μας φέρνει»

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τα κομματα κατά τη χθεσινή Ολομέλεια «δεν είναι καινούριες»

Πυρά κατά του Υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Μάκη Κεραυνού στο κρατικό ραδιόφωνο για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων. 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει τις έξι προτάσεις που διαμόρφωσαν βουλευτές σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία και που θα κατατίθονταν χθες κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, είχε δηλώσει πως του κάνει εντύπωση «γιατί αυτές οι προτάσεις υπήρχαν τόσα χρόνια και δεν υπήρξε αποτέλεσμα». 

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Χαραλαμπίδου, η οποία και συνυπογράφει τις εν λόγω προτάσεις μαζί με τους βουλευτές Δημήτρη Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Σταύρο Παπαδούρη (Οικολόγοι) και την ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, διαψεύδοντας με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τον Υπουργό. 

Εις γνώσιν του από τον Νοέμβριο του 2023

“Οι προτάσεις δεν είναι παλιές ως η δήλωση του Υπουργού”, αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου στο “X”, προσθέτοντας πως είχαν σταλεί στην Πρόεδρο της Βουλής από τον Νοέμβριο του 2023, χωρίς ωστόσο, να κατατεθούν, για άγνωστους, όπως είπε, λόγους. Τόνισε δε, πως ο Υπουργός Οικονομικών τις είχε από τότε.  

Αναφερόμενη ακόμη, στην ενέργεια των τεσσάρων βουλευτών να προβούν τώρα στην κατάθεση των εν λόγω προτάσεων η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρή, υπογραμμίζοντας πως “αρκετό καιρό έμειναν παρκαρισμένες, με το Υπουργείο Οικονομικών να μας παίρνει και να μας φέρνει!”. Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο να φέρει τις δικές του προτάσεις, ούτως ώστε να συζητηθούν όλες μαζί και να βρεθεί η καλύτερη λύση.

 

Της δήλωσης του Υπουργού προηγήθηκε σχόλιο του για το ότι πολλές προτάσεις που επιχειρούσαν να ρυθμίσουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων είχαν κριθεί στο παρελθόν ως αντισυνταγματικές. «Οι πιο πολλές από αυτές ήδη βρίσκονται στη Βουλή εδώ και χρόνια, υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων και νομοθεσίες επομένως, εμείς τα εξετάσαμε όλα και καταθέσαμε αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες μας λέει η Νομική Υπηρεσία», είχε πει, προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα μου κάνει εντύπωση γιατί αυτές οι προτάσεις υπήρχαν τόσα χρόνια και δεν υπήρξε αποτέλεσμα και τώρα τα μαζεύουμε και δεν συζητάμε με την Κυβέρνηση και κατατίθενται προτάσεις που ήδη έχουν δοκιμαστεί».

Οι προτάσεις και τα κυβερνητικά νομοσχέδια που βρίσκονται στο «καλάθι»

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμούν δύο νομοσχέδια από πλευράς Κυβέρνησης για το θέμα, μεταφέροντας τη συζήτηση για την επόμενη συνεδρία. Τα δύο νομοσχέδια προνοούν την έναρξη της καταβολής της σύνταξης σε αξιωματούχους στο 65ο έτος της ηλικίας αντί στο 60ο έτος, και κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, μετά φιλοδωρήματος κατόπιν ολοκλήρωσης της θητείας τους.  

Σε ό,τι αφορά τις έξι προτάσεις που κατατέθηκαν, αυτές προνοούν: 

  • αύξηση της ηλικίας καταβολής της σύνταξης σε Υπουργούς, Υφυπουργούς Βουλευτές και Δημάρχους από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας τους, 
  • αναστολή της καταβολής σύνταξης σε δήμαρχους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεταξύ αυτών και των δικαστών, του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Λογιστή και των Βοηθών τους, σε περίπτωση ανάληψης τους σε άλλο δημόσιο αξίωμα στην Κύπρο ή σε θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αφυπηρέτησή τους, 
  • εισαγωγή ανώτατου όριου σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματα ή θέσεις στη Δημοκρατία, προκειμένου η σύνταξη ανα μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 2/3 των υψηλότερων απολαβών
  • πλήρη τερματισμό του δικαιώματος δημοσίου υπαλλήλου να λαμβάνει σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σε περίπτωση που αναλάβει δημόσιο αξίωμα ή θέση ασυμβίβαστη με τη θέση που κατείχε. 

Επιπρόσθετα, κατατέθηκε και πρόταση νόμου της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που προβλέπει φορολόγηση σε ποσοστό 90% του ποσού πολλαπλών συντάξεων που ήδη λαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι και το οποίο υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως. Μία πρόταση που στην ουσία αποσκοπεί να θέσει όριο ύψους €70 χιλιάδων στο ύψος της ετήσιας σύνταξης που θα λαμβάνει ο κάθε αξιωματούχος. 

Διαβάστε επίσης: Με «πολλαπλές» προτάσεις για πολλαπλές συντάξεις πέφτει αυλαία στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ