Ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης στην ΕΕ - Στους πιο «overqualified» οι Κύπριοι

Συνεχής είναι η άνοδος της απασχόλησης τα τελευταία τρία χρόνια έπειτα από την πτώση που είχε σημειωθεί το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat ανά χώρα

Σε ιστορικά υψηλά ποσοστά ανήλθε η απασχόληση στην Ευρώπη το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφοντας ρεκόρ 15ετίας, καθώς πάνω από το 75% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών στην ΕΕ, δηλαδή 195,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Για την ακρίβεια, το ποσοστό ανέρχεται στο 75.4% και πρόκειται για το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της καταγραφής δεδομένων από την Eurostat το 2009. 

Παράλληλα, τα αποτελέσματα σηματοδοτούν τρία χρόνια συνεχούς αύξησης έπειτα, από μια πτώση στο 72% που παρουσίασε το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19. 

 

Πάνω από τον μέσο όρο η Κύπρος, καθηλωμένη χαμηλά η Ελλάδα

Η Κύπρος καταλαμβάνει τη 13η θέση με την ψηλότερη απασχόληση, ανάμεσα σε 28 χώρες (27 κράτη μέλη & Ισλανδία) με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 78.9%, επίδοση πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (75.3%). 

Ολλανδία (84%), Σουηδία (83%) και Εσθονία (82%), σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (66%), την Ελλάδα (67%) και στη Ρουμανία (69%).

Overqualified οι Κύπριοι, υπερτερούν οι γυναίκες σε εργασιακά προσόντα 

Ενδιαφέροντα είναι πάντως τα στοιχεία που προκύπτουν σε σχέση με το ποσοστό των εργαζομένων που διαθέτει περισσότερα προσόντα από όσα απαιτεί η θέση εργασίας τους. 

Το ποσοστό αυτής της κατηγορίας εργαζομένων στην ΕΕ ανήλθε στο 22% και πιο συγκεκριμένα, στο 21% για τους άνδρες και το 23% για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τη Eurostat, ως over-qualification ορίζεται όταν άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Η Κύπρος πάντως, βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους εργαζομένους που διαθέτουν περισσότερα - από τα απαιτούμενα - προσόντα. Ειδικότερα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το ποσοστό “υπερεξειδίκευσης” ήταν υψηλότερο στην Ισπανία (36%), στην Ελλάδα (31%) και στην Κύπρο (30%). Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (5%), τη Δανία και την Τσεχία (13%).

 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερεξειδίκευσης από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα και τη Σλοβακία (και οι δύο με +8%) και την Ιταλία (+7%). Από την άλλη, σε 9 χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερεξειδίκευσης, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (+5%), τη Λετονία (+4%) και τη Βουλγαρία (+3%).  

Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των ποσοστών απασχόλησης ανδρών και γυναικών. Ενώ το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην ΕΕ ήταν 80,5 %, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ ήταν 70,2 %, με αποτέλεσμα το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των δύο φύλων να ανέρχεται σε 10,3%. Στις χώρες με το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων συγκαταλέγονται η Πολωνία, η Τσεχία, η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα μάλιστα είναι αυτή που καταλαμβάνει την αρνητική πρωτιά με 19,8%, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 19,5%. 

Διαβάστε επίσης: Eurostat: «Πετά» και πανευρωπαϊκά η Κύπρος στις Τεχνολογίες Πληροφορικής (ICT)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ