Υπεργολάβοι δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με φόντο το μεταναστευτικό

Με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ Υπ. Εργασίας και κονωνικών εταίρων για το θέμα των εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ μιλά στο Economy Today και εξηγεί πως οι προκλήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν - Πώς δικαιούχοι διεθνούς προστασίας τυγχάνουν εκμετάλλευσης από ομοεθνείς τους - Έτοιμη η Πολιτεία να μελετήσει προτάσεις για επίλυση του προβλήματος

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου 

Μετά από ένα έντονο μπαράζ διαβουλεύσεων γύρω από το φλέγον ζήτημα της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουν, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς η κυπριακή αγορά εργασίας με τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων που απαιτούν οι σημερινές της ανάγκες. 

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα, με τους φορείς του επιχειρείν να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που απειλούσαν ακόμα και με παράλυση πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα, τομείς όπως ο ξενοδοχειακός και ο κατασκευαστικός αντιμετώπιζαν τρομερά κενά που έθεταν εν αμφιβόλω ακόμη και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Κενά τα οποία βέβαια, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, ωστόσο, με το νερό να μπαίνει σιγά σιγά στο αυλάκι προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες. Και ενώ για την ξενοδοχειακή βιομηχανία τα πράγματα φαίνεται πως ήδη άρχισαν να κυλούν με ταχύτερους ρυθμούς, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, οι προκλήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν ανοιχτές σε διάφορα μέτωπα. 

Γρίφος ο.. εντοπισμός των Σύρων 

Μιλώντας στο Economy Today, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε πως ναι, μεν μακροπρόθεσμα μέσα από την άντληση εργαζομένων από τρίτες χώρες αρκετές «τρύπες» ενδέχεται να κλείσουν, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, την ώρα που μπορούν να υπάρξουν και άλλες λύσεις. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβριήλ εστίασε σε ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, δηλαδή στα πρόσωπα στα οποία ήδη έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας και που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών, Σύρων ως επί το πλείστον, είναι διαθέσιμος να εργοδοτηθεί σε διάφορους τομείς της κατασκευαστικής βιομηχανίας, υπάρχει δυστοκία ως προς τον εντοπισμό τους. 

«Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα», τόνισε, προσθέτοντας πως σε ένα βαθμό οι ελλείψεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εάν υπήρχε ο τρόπος όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και ήθελαν να εργαστούν στις κατασκευές να καθοδηγούνταν ορθά ώστε να προσλαμβάνονταν από τα μέλη της Ομοσπονδίας. 

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με αυτούς που ήδη έχουν ή θα λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας και να βρούμε τον τρόπο να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας σωστά, ενθαρρύνοντας τους να εργάζονται», σημείωσε, λέγοντας πως η βιομηχανία μπορεί και θέλει να τους απορροφήσει. Είναι ένας τεράστιος τομέας με διάφορες ανάγκες, περιέγραψε, επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνο τα εργοτάξια που αναζητούν προσωπικό, αφού εξίσου μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε συναφείς κλάδους της κατασκευαστικής βιομηχανίας όπως των μεταλλικών κατασκευών, τα απόβλητα και ούτω καθεξής. 

Στο μικροσκόπιο εκμετάλλευση από υπεργολάβους - Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός

Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ ανέδειξε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα με δύο κυρίως προεκτάσεις. Όπως αποκάλυψε, έχει διαπιστωθεί πως λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης που υπάρχει πολλοί δικαιούχοι διεθνούς προστασίας καταφεύγουν για εργοδότηση σε ομοεθνείς τους που δρουν ως υπεργολάβοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να τυγχάνουν εκμετάλλευσης, είτε να αμείβονται λιγότερα, είτε να μην τηρούνται ούτε τα βασικά, όπως το να καταβάλλονται όσα προνοούνται απο την νομοθεσία -κοινωνικές ασφαλίσεις, ταμείο προνοίας, 13ος μισθός. Η δεύτερη πτυχή αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται στην αγορά λόγω ακριβώς αυτής της πρακτικής. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να διαμορφώνονται «εργοτάξια δυο ταχυτήτων», γεγονός που έχει αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς. 

Σύντομα εισηγήσεις ενώπιον Κυβέρνησης

Όπως επεσήμανε ο κ. Γαβριήλ, η Πολιτεία έχει εντοπίσει το πρόβλημα και μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση να βοηθήσει στην επίλυσή του, στο ανώτατο επίπεδο ζητώντας εισηγήσεις από τους εμπλεκομένους. «Ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας τις οποίες και θα υποβάλουμε στην εκτελεστική εξουσία», ανέφερε. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων εξήγησε πως για να πετύχει το εγχείρημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου τα άτομα αυτά να μην καταλήγουν επί της ουσίας, στην παρανομία. 

Κλειδί η καταγραφή και η παραπομπή σε συντεχνίες αμέσως μετά τη χορήγηση ασύλου 

Μερικά από τα σημεία τα οποία σκοπεύουν να θέσουν ενώπιον της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, μέτρα για τη σωστή ενημέρωση όσων λαμβάνουν άσυλο. 

Με τη χορήγηση ασύλου, θα πρέπει να ερωτώνται σε ποιο κλάδο επιθυμούν να εργαστούν και εφόσον επιλέξουν τον κατασκευαστικό, να καταγράφεται και ακολούθως, να κατευθύνονται ανάλογα σε συνεργασία με την ΟΣΕΟΚ και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε. Παράλληλα, συμπλήρωσε, να περνούν από εκπαίδευση που θα εστιάζει σε θέματα όπως η γλώσσα, και η ασφάλεια και υγεία, ούτως ώστε να εφοδιάζονται κατάλληλα και να μπορούν να ξεκινήσουν. Όπως τόνισε, κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας είναι το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ πως θα πρέπει να βρεθεί η σωστή λύση προκειμένου να τηρούνται οι νόμοι και να διαφυλάσσεται ο ανταγωνισμός. 

Συναντίληψη μεν, παραμένουν όμως εκκρεμότητες 

Υπενθυμίζεται πως τη χρυσή τομή, που θα καταστήσει δυνατή τη διοχέτευση ικανοποιητικού αριθμού αλλοδαπών από τρίτες χώρες στην κυπριακή αγορά εργασίας, έδωσε η πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, την οποία αποδέχτηκαν, σε προχθεσινή τους συνάντηση οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. 

Το Μνημόνιο Συναντίληψης προνοεί: 

  • Τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογούνται όλα τα δεδομένα που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως οι αιτήσεις για την παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. 
  • Τη βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση, για πρώτη φορά, των κατάλληλων προτύπων στέγασης των ξένων εργαζομένων. 
  • Την επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών

Υπάρχουν, ωστόσο, λεπτομέρειες που παραμένουν ανοιχτές, τις οποίες φορείς και Υπουργείο συμφώνησαν όπως εξετάσουν μετά το Πάσχα. 

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας. 

Διαβάστε επίσης: Τετ α τετ Υπουργικού με φορείς του επιχειρείν δρομολογεί ο Χριστοδουλίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ