ΔΝΤ: Εκτιμά πως θα τα πάει καλύτερα από ό,τι ανέμενε η κυπριακή οικονομία

Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για κυπριακή οικονομία, λέει το ΥΠΟΙΚ

Τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) χαιρέτισε το Υπουργείο Οικονομικών, με σημερινή του ανακοίνωση. 

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ,  στο πλαίσιο του World Economic Outlook (WEO), ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 εκτιμάται στο 2,7% και για το 2025 στο 2.9%. Η πρόβλεψη για το 2024 παραμένει η ίδια με την προηγούμενη του ΔΝΤ (WEO Οκτωβρίου 2023).  

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται στην ανεργία, η οποία προβλέπεται για το 2024 και το 2025 να μειωθεί στο 5,9% και 5,7%, αντίστοιχα, και είναι χαμηλότερη κατά 0.5%. περίπου από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 2.3% και 2.0% τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα, με αυξήσεις να είναι χαμηλότερες κατά 0.1-0.2%, αντίστοιχα, από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καλύτερες από τις προηγούμενες και αρκετά κοντά σε αυτές του Υπουργείου Οικονομικών και αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τον Μάρτιο 2024, στο πλαίσιο αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, δυνάμει του Άρθρου IV του ΔΝΤ», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Το Υπουργείο επισημαίνει επίσης, ότι «οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα, δεικνύουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, στη βάση των υγιών χρηματοοικονομικών δεικτών και της καλής επίδοσης της οικονομίας, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών».

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή, λόγω του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας που ακόμη μαίνεται και κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια πιο εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

Καταλήγοντας, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι, καθώς στο παρόν στάδιο είναι αδύνατον να προβλεφθεί η διάρκεια της σύρραξης και η τυχόν κλιμάκωσή της, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι στην κυπριακή οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Λιμάνι Λάρνακας: «Ξεχνάει» την ουσία και βάζει πλώρη για... εισπράξεις ο ανάδοχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ