Δύο «παφίτικες» εταιρείες στις νέες αμερικανικές κυρώσεις

Ο OFAC στις νέες λίστες κυρώσεων εμπλέκει με την οπλική βιομηχανία του Λουκασένκο δύο εταιρείες με έδρα την Πάφο και αξιωματούχους από Συρία, Λίβανο και Λευκωρωσία.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει θέσει ακόμα 2 ακόμα κυπριακές εταιρείες στη λίστα κυρώσεων που αυτή τη φορά σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της λευκορωσικής κυβέρνησης του Λουκασένκο και έχουν ως έδρα τους την Πάφο και αξιωματούχους τους μία Λευκορωσίδα υπήκοο, ένα Σύριο υπήκοο και ένα Λιβανέζο υπήκοο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο ορισμός 12 οντοτήτων και 10 φυσικών προσώπων είναι μια συνέχεια των ενεργειών των ΗΠΑ ως απάντηση στις δόλιες εκλογές στη Λευκορωσία, του Αυγούστου του 2020 καθώς και της υποστήριξης του Λουκασένκο στην παράνομη, πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι σημερινές αποφάσεις συντηρούν την οικονομική πίεση των ΗΠΑ στο καθεστώς Λουκασένκο για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και το οικονομικό όφελος που αποκομίζει από αυτή τη δραστηριότητα.

Τα άτομα και οι οντότητες που αναφέρει ο OFAC περιλαμβάνουν έξι κρατικές επιχειρήσεις που παράγουν έσοδα και μια οντότητα και πέντε άτομα που εμπλέκονται στη διευκόλυνση συναλλαγών μιας σημαντικής επιχείρηση του αμυντικού τομέα της Λευκορωσίας, ενώ επιπλέον πέντε οντότητες και πέντε άτομα τα οποία εμπλέκονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο όπλων που συνεργάζονται με μια λευκορωσική στρατιωτική εταιρεία.

«Το αυταρχικό καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να βασίζεται στα έσοδα από τις κρατικές επιχειρήσεις του για να χρηματοδοτήσει τη βίαιη καταστολή των πολιτών του και να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Ε. Νέλσον.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την ευρεία γκάμα εργαλείων μας για να στοχεύσουμε τα εκτεταμένα παράνομα δίκτυα της Λευκορωσίας ώστε το καθεστώς να λογοδοτήσει για τη συνενοχή του στον άδικο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και για τα οφέλη που κομίζει από αυτόν».

H «παφίτικη» εμπλοκή

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί, από το 2015, η Black Shield, μια εταιρεία όπλων που φαινομενικά έχει ως έδρα το Ιράκ και επικεφαλής τον Samer Rayya (Rayya) από τον Λίβανο και τον Σύριο Mohamad Majd Deiry (Deiry), έχει αποκτήσει και πουλήσει όπλα που χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της βασικής λευκορωσικής αμυντικής εταιρείας Kidma Tech OJSC, μιας οντότητας που βρίσκεται κάτω από καθεστώς κυρώσεων από τις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Rayya και η Black Shield έχουν μακρά ιστορία με την Kidma Tech OJSC, από την προμήθεια οχημάτων προς αποστολή στη Μέση Ανατολή, στις συζητήσεις για τη σύσταση εταιρειών σε τρίτες χώρες και τη διευκόλυνση για το κλείσιμο των στρατιωτικών συμφωνιών.

Επιπλέον, οι Rayya και Deiry, μέσω της Black Shield, έχουν μεσολαβήσει σε συμφωνίες όπλων και προσφέρουν υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική για ιδιώτες, μη κρατικούς παράγοντες και κυβερνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών εταιρειών όπλων.

Οι Black Shield και Deiry διατηρούσαν σχέσεις με άτομα που φέρεται να συνδέονταν με τη συριακή κυβέρνηση και να εμπλέκονταν σε επιχειρηματική δραστηριότητα για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος.

Το δίκτυο Black Shield ειδικεύεται στην αγορά και πώληση όπλων και υλικού, που κυμαίνονται από πυρομαχικά, φορητά όπλα, εξειδικευμένο εξοπλισμό ελεύθερου σκοπευτή και σιγαστήρες, μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς, στρατιωτικά ελικόπτερα, πυροβολικό, πυραύλους εδάφους προς αέρος και αντιαρματικούς πυραύλους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένη στρατιωτική τεχνολογία όπως εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.

Το δίκτυο χρησιμοποιεί ενδιάμεσες και μετωπικές εταιρείες όπως η Centuronic Ltd (Centuronic) και η S. Group Airlines Ltd, που βρίσκονται αμφότερες στην Κύπρο, και η Rayya Danişmanlik Hizmetleri Limited Şirketi (Rayya Danismanlik), που βρίσκεται στην Τουρκία, για τη διεξαγωγή των εργασιών τους.

Η Tatyana Protopovich (Protopovich) είναι διευθύντρια της Centuronic Ltd και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Rayya Danismanlik, η Nora Yagmur (Yagmur) έχει συμμετάσχει σε προσπάθειες προμήθειας όπλων.

Επιπλέον, ο Alhaitham Al Ali (Alhaitham) είναι Σλοβάκος πολίτης και έμπορος όπλων, ο οποίος ενήργησε ως μεσάζων της Black Shield στις συμφωνίες όπλων της με μια ευρωπαϊκή εταιρεία εξοπλισμών.

Ο Alhaitham εργάστηκε ειδικά για να βοηθήσει τον μεσίτη της Black Shield σε μια συμφωνία όπλων μεταξύ της ευρωπαϊκής εταιρείας και μιας αφρικανικής χώρας, συντονίζοντας ένα συμβόλαιο για εκατομμύρια φυσίγγια, δεκάδες χιλιάδες τουφέκια και πιστόλια, ρουκέτες και συστήματα έμμεσων πυρών. Phoenix Lines S.R.O. είναι μια εταιρεία με έδρα τη Σλοβακία που ανήκει πλήρως στον Alhaitham.

Δύο εταιρείες με την ίδια έδρα

Οι δύο εταιρείες Centuronic Ltd και S. Group Airlines Ltd έχουν την ίδια διεύθυνση στην Χαράλαμπου Μούσκου 20 στην Πάφο και έχουν εγγραφεί στον Έφορο Εταιρειών την ίδια μέρα, στις 23 Απριλίου του 2018.

Οι αξιωματούχοι τους Tatyana Protopovich, Samer Rayya και Mohamad Majd Deiry, ακολουθώντας τις εταιρείες, έχουν μπει σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων.

Τιτίβισμα από την Αμερικανίδα πρέσβη στην Κύπρο

Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Julie D. Fisher, με ανάρτησή της στο Twitter αργά χθες βράδυ ανέφερε ότι «ΗΠΑ και Κύπρος συνεχίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να αντιταχτούμε στον αυταρχισμό και στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Με βάση τις προηγούμενες κυρώσεις για τις δόλιες εκλογές του Αυγούστου 2020 στη Λευκορωσία και την υποστήριξη του Λουκασένκο στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας, οι ΗΠΑ όρισαν σήμερα 10 φυσικά πρόσωπα και 12 οντότητες, 2 εκ των οποίων είναι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου όπλων και είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ