ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για την ηλ. διασύνδεση - Η απάντηση στον Υπ. Ενέργειας

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρά σε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση επενδυτών για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Τι απάντησε στον Γιώργο Παπαναστασίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελλαδικού τύπου (Οικονομικός Ταχυδρόμος), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)  προχωρά σε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Στο έργο συμμετέχει μέχρι στιγμής μόνο ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ήδη έχει διαθέσει 130 εκατ. ευρώ, ενώ σε πρώτη φάση προτεραιότητα του GSI είναι η υλοποίηση του τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον και εμπιστευτική συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα ίδια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εμπόδια που εγείρονται από την κυπριακή πλευρά.

Η απάντηση του ΑΔΜΗΕ στον Υπουργό Ενέργειας

Ο ΑΔΜΗΕ, με ενημερωτικό του σημείωμα, απαντά στις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, κυρίου Γιώργου Παπαναστασίου:

«Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο είχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί 'ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής', όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξ’ αρχής με τις πλέον επικαιροποιημένες παραδοχές από εταιρεία των Big Four», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του ΑΔΜΗΕ, «τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο.

Είναι κρίσιμο, επίσης, τα παραπάνω να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών της Κύπρου».

Εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι «πρόσβαση στο νέο business plan έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε  συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023», λέει ο Διαχειριστής και στη συνέχεια κάνει γνωστό: «Έκτοτε, στελέχη υπουργείων της Κύπρου εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξετάζουν διάφορα έγγραφα. Επιπλέον, εντός Μαρτίου έγιναν συζητήσεις στην έδρα του Υπουργείου στη Λευκωσία με υποψήφιο επενδυτή, επί του συγκεκριμένου business plan, παρουσία ανώτατων στελεχών των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου».

Το έργο Great Sea Interconnector

Το Great Sea Interconnector είναι ένα έργο που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων και συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να διασυνδεθεί η Κύπρος -το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ- στο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα.

«Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει», αναφέρει και υπογραμμίζει: «Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του όπως έκαναν όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης».

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επισήμως την στήριξή της στον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο καθώς το θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Διεθνές κάλεσμα επενδυτών

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ κάνει γνωστή την απόφαση του να απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: «Ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει το κοινό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές. Ο ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα για να διαχειριστεί αυτό το ενδιαφέρον θα προβεί σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας για ηλ. διασύνδεση: Νομιμοποιούμαστε να ζητάμε επικαιροποίηση κόστους-οφέλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ