Δικαίωμα εργασίας και περίθαλψης για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα

Ποια η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). 

Ένα πάγιο αίτημα του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο προκαλούσε διάφορα ζητήματα στους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα, εισακούστηκε από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, με την εξέλιξη να αναμένεται πως θα λειτουργήσει προς όφελος χιλιάδων νεαρών συμπατριωτών μας. 

Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι φοιτητές που φοιτούν σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον γνωστό ΑΜΚΑ, εξασφαλίζοντας παράλληλα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα νοσηλευτήρια της χώρας. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι, η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε πως επρόκειτο για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα, το οποίο είχε τεθεί επανειλημμένα από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου προς το αντίστοιχο υπουργείο της Ελλάδας.

“Φέτος και με τη διακυβερνητική σύνοδο που έγινε τον Νοέμβριο του 2023 τέθηκε εκ νέου", σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πλέον οι Κύπριοι φοιτητές μπορούν να προβαίνουν κανονικά στην έκδοση του ΑΜΚΑ. "Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να έχουν και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ταυτόχρονα, να τους παραχωρείται άδεια για εργασία στην Ελλάδα", σημείωσε.  

Ποια η διαδικασία

Περιγράφοντας τη διαδικασία, η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε πως η έκδοση του ΑΜΚΑ είναι εφικτή μέσω του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ή των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι Κύπριοι φοιτητές θα κληθούν να παρουσιάσουν την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους, ενώ θα χρειαστεί να προσκομίσουν και βεβαίωση σπουδών.

Διαβάστε επίσης: Βουτιά στα βαθιά από την αρχή για τον Πατσαλίδη - Χθες ενημερώθηκε ο Ηροδότου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ