Έβαζαν καθαρίστριες και οδηγούς ως διευθυντές εταιρειών - Κινδυνεύουν με πρόστιμα

Όσοι υποψιάζονται πως παρουσιάζονται ακόμη ως αξιωματούχοι εταιρειών θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον Έφορο Εταιρειών, αφού τα πρόστιμα θα πολλαπλασιάζονται μετά και τη λήξη της τελευταίας προθεσμίας για την καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων 

Παρατείνεται η αγωνία για πολλούς συμπολίτες μας που απασχολούνταν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εμφανίζονταν στα “χαρτιά” ως αξιωματούχοι, αφού μετά και τη λήξη της προθεσμίας για την καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, τα πρόστιμα θα αρχίσουν να εκδίδονται. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι, ο Δικηγόρος Τζόναθαν Μπετίτο, απηύθυνε έκκληση σε όσους δραστηριοποιούνταν στον κλάδο παροχής διοικητικών υπηρεσιών να υποβάλουν το συντομότερο υπεύθυνη δήλωση στον Έφορο Εταιρειών προκειμένου να μάθουν σε ποιες εταιρείες παρουσιάζονται ως διευθυντές, γραμματείς ή μετόχοι, ούτως ώστε, όπου απαιτείται, να μπορούν να κινήσουν διαδικασίες για την αφαίρεσή τους. Διαφορετικά, το ενδεχόμενο να βρεθούν ενώπιον τσουχτερών προστίμων είναι πλέον ορατό.   

Πώς προέκυψε το ζήτημα 

Κάνοντας μία μίνι - ιστορική αναδρομή, ο κ. Μπετίτο εξήγησε πως γύρω στο 2008 όταν ξεκίνησε η “έξαρση της παροχής διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο”, διάφορες επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν, εγγράφοντας εταιρείες και διορίζοντας ως αξιωματούχους -δηλαδή διευθυντή και γραμματέα - ή ως μετόχους άτομα, που κατείχαν την κυπριακή υπηκοότητα, προκειμένου να λειτουργήσει η εταιρεία. 

Με την πάροδο του χρόνου, όπως είπε, όταν αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία που ουσιαστικά επιτηρουσε το όλο ζήτημα, αρκετές από αυτές τις εταιρείες έκλεισαν ή σταμάτησαν να λειτουργούν, αφήνοντας εκτεθειμένους τους υπαλλήλους τους, που ακόμη κατείχαν αυτά τα αξιώματα και τις μετοχές. 

Μπορούν να αφαιρεθούν μεν, ακριβά δε 

“Όσον αφορά τους αξιωματούχους, υπάρχει πρόνοια με βάση το άρθρο 192/5Α του περί Εταιρειών Νόμου για το τι μπορεί να πράξει κάποιος για να αφαιρεθεί εάν η εταιρεία αμελήσει να πράξει τα δέοντα, όμως αυτό κοστίζει”, σημείωσε.  

Δεν πρόκειται όμως για αμελητέο ποσό. Όπως επεσήμανε, το κόστος έχει ως εξής για κάθε περίπτωση ανά εταιρεία ανέρχεται στα 45 συνολικά ευρώ:

  • 4 ευρώ η ένορκη δήλωση 
  • 1 ευρώ το τεκμήριο
  • 20 ευρώ η καταχώρηση της αίτησης ΗΕ4 για αφαίρεση και 
  • 20 ευρώ ακόμη για να κατατεθεί η ένορκη δήλωση. 

Μέχρι και 20.000 ανά εταιρεία / αξιωματούχο 

Το πρόστιμο για μη συμμόρφωση ανέρχεται στα 200 ευρώ με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, μέχρι τα 20.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τις 31 Μαρτίου, οπόταν και έληξε και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε από τον Έφορο Εταιρειών. 

Ο κ. Μπετίτο έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση πολίτη που συμμετείχε ως αξιωματούχος -ενώ μπορεί να ήταν απλά υπάλληλος σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών- σε 100 εταιρείες, λέγοντας πως με απλά μαθηματικά θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2 εκατομμύρια. 

Χιλιάδες οι επηρεαζόμενοι, ανάμεσά τους καθαρίστριες και οδηγοί 

Ερωτηθείς πόσος κόσμος ενδέχεται να επηρεάζεται από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μπετίτο απάντησε πως ο αριθμός μπορεί να αγγίζει μερικές εκατοντάδες πολίτες ή ακόμη και κάποιες χιλιάδες. 

“Μιλάμε για άτομα που ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα”, επεσήμανε, προσθέτοντας πως μπορεί να εργάζονταν σε μία εταιρεία ακόμη και ως καθαρίστριες, οδηγοί ή γραμματείς, να ήταν δηλαδή απλοί υπάλληλοι, και να τους όριζαν ως αξιωματούχους σε διάφορες εταιρείες. 

“Μιλάμε για άτομα που αμείβονταν περίπου με 500 - 800 ευρώ μηνιαίως”, είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως την ίδια ώρα για την παροχή διευθυντή, αξιωματούχου ή μετόχου οι ίδιες οι εταιρείες χρέωναν 1000 ευρώ το χρόνο. “Τους αξιοποιούσαν ενώ έκαναν άλλα καθήκοντα”, υπογράμμισε.  

Η μπάλα στο γήπεδο Βουλής - Υπ. Οικονομικών  

Απαντώντας για το τι θα μπορούσε να γίνει ως προς την επίλυση του ζητήματος, ανέφερε πως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο από πλευράς Βουλής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο κ. Μπετίτο επεσήμανε πως ο Έφορος Εταιρειών εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου, ενημερώνοντας το κοινό πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα με μία υπεύθυνη δήλωση να μάθουν σε ποιες εταιρείες είναι ή ήταν αξιωματούχοι. 

“Όσοι πολίτες έχουν την υποψία ότι οι εργοδότες τους έχουν αμελήσει να τους αφαιρέσουν από αυτές τις εταιρείες, να προβούν σε υπεύθυνη δήλωση άμεσα στον Έφορο Εταιρειών για να προχωρήσουν στα δέοντα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως”, υπογράμμισε.  

Διευκρίνισε ακόμη, πως οι μέτοχοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη  διαδικασία. 

“Κανονικά έπρεπε ο Έφορος Εταιρειών να διαγράψει αυτές όλες τις εταιρείες οι οποίες οφείλουν τις ετήσιες εκθέσεις τους (ΗΕ32) και τους έχει αποσταλεί σχετική ειδοποίηση”.  Ωστόσο, το κώλυμα εντοπίζεται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βάζει ενστάσεις ως προς τα οφειλόμενα, με την ελπίδα, όπως ανέφερε ο κ. Μπετίτο, ότι κάποτε θα λάβουν αυτά τα ποσά. “Τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν”, συμπλήρωσε.  

Στην ουσία, εξήγησε, οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να είναι “εν ζωή”, χωρίς όμως να βρίσκεται στην Κύπρο ο κύλκος εργασιών τους. “Πιθανόν”, πρόσθεσε, “συνεχίζουν να εργάζονται σε άλλες χώρες όπως είναι η Ρωσία και να λειτουργούν υπό το πέπλο της νομιμότητας, το οποίο εμείς συνεχίζουμε να τους παρέχουμε”. 

Όλα αυτά γίνονται, όπως είπε, επειδή ελπίζουμε ότι θα λάβουμε αυτό το τέλος που κανονικά θα έπρεπε να δίνουν κάθε χρόνο και προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η ΕΕ εστι΄σει στο ζήτημα “πάλι εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη”.

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωποι με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ υπάλληλοι εταιρειών παροχής υπηρεσιών 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ