Μειώνεται κι άλλο ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για το ΕΕΕ

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου ο μέσος όρος εξέτασης των αιτήσεων έχει μειωθεί στις 90 μέρες και στόχος για το 2024 είναι να μειωθεί περισσότερο στις 60 μέρες

Με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για το ΕΕΕ το υφυπουργείο Πρόνοιας προχωρεί σε σειρά ενεργειών ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι δικαιούχοι. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου σημείωσε ότι ο μέσος όρος εξέτασης των αιτήσεων έχει μειωθεί στις 90 μέρες και ο στόχος για το 2024 είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο στις 60 μέρες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας και την παραχώρηση επιδομάτων για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, έχει ετοιμάσει δύο πακέτα στήριξης, αρκετών εκατομμυρίων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας πρόσθετων αντισταθμιστικών μέτρων. Είναι θέμα μερικών 24ωρων να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα στήριξης, τα οποία θα είναι στοχευμένα, ακολουθώντας και τις συστάσεις της ΕΕ, η οποία δεν προκρίνει οριζόντια μέτρα και ταυτόχρονα διαφυλάττοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορούμε να έχουμε στέρεες κοινωνικές πολιτικές που να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες.

Όμως, η αρμόδια υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θέλουμε πολίτες, οι οποίοι να είναι εγκλωβισμένοι σε επιδόματα. Ως κράτος, σημείωσε, πρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες, οι οποίες να τους εξυπηρετούν και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα, διευκρίνισε ότι οι αιτήσεις για επιδόματα είναι ένα θέμα. Πόσες όμως από αυτές τελικά εγκρίνονται και πόσοι είναι πράγματι δικαιούχοι είναι άλλο θέμα, όπως και πόσοι από αυτούς θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του ΕΕΕ, για το οποίο δώσαμε έμφαση από την πρώτη στιγμή, έχουμε κατ’ αρχήν καταφέρει να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αντιμετωπίσαμε τις καθυστερήσεις, καθώς υπήρχε τεράστιος όγκος καθυστερημένων αιτήσεων. Θέσαμε χρονικό πλαίσιο εξέτασης των αιτήσεων με μέσο χρόνο εξέτασης τις 90 μέρες. Ο στόχος μας το 2024 είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο στις 60 μέρες και ταυτόχρονα έχουμε ενισχύσει την ομάδα ελέγχου, ώστε να υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη, ανέφερε η κ. Ευαγγέλου.

Όσον αφορά στον αριθμό των δικαιούχων για το ΕΕΕ, η υφυπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι λιγότεροι, κάτι που φαίνεται και στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου κοινωνικής πρόνοιας, που είναι πιο μικρός σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όσον αφορά στο ΕΕΕ. Αυτό που θα έλεγα ότι έχει τεράστια σημασία και στο οποίο δίνουμε έμφαση είναι στην ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στο κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό έχουμε ενισχύσει το πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης που απευθύνεται σε όλους τους δικαιούχους του ΕΕΕ παρέχοντας τους τη δυνατότητα μέσα από προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, ένταξης τους σε προγράμματα ενίσχυσης δεξιοτήτων, επιμόρφωσης ή και ψυχο-κοινωνικής στήριξης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις όσον αφορά στους μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο και κατά πόσο παραχωρούνται σε αυτούς επιδόματα και κυρίως στα παιδιά, με αποτέλεσμα να παραμελούνται τα παιδιά ντόπιων γονέων, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ήμασταν υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας, εάν δεν αντιμετωπίζαμε ισότιμα τα προβλήματα που προκύπτουν, ιδιαίτερα σε ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καταγωγής.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Καλωσορίζει το In-Depth Review για την κυπριακή οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ