Συζήτηση για φορολόγηση αδρανούς ακίνητης περιουσίας προκρίνει ο Δήμος Λεμεσού

Για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Την επαναφορά της συζήτησης για φορολόγηση αδρανούς ακίνητης περιουσίας προκρίνει ο Δήμος Λεμεσού, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε το διατηρητέο αρχοντικό «Παυλίδη», στο κέντρο της πόλης.

Σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως το συγκεκριμένο κτίριο το ενοικίαζε μέχρι το 2013, για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του, και είχε προβεί και σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του.

Σημειώνει δε ότι περί το 2000 έγινε προσπάθεια, σε συνεργασία με τον ΘΟΚ, για μετατροπή του κτιρίου σε θεατρικό μουσείο, κάτι που ωστόσο δεν καρποφόρησε, παρά την αρχική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Από το 2013 μέχρι σήμερα το κτίριο, προσθέτει ο Δήμος Λεμεσού, παρέμεινε σε αχρησία, ενώ κατά καιρούς ο εξωτερικός του χώρος χρησιμοποιήθηκε από επιχείρηση ως υπαίθριο μπαρ. «Σε αιτήσεις αποσπασματικής αδειοδότησης του εξωτερικού χώρου ο Δήμος ήταν αρνητικός, γιατί θεωρούσε ότι έπρεπε να αποκατασταθεί το σύνολο της ιδιοκτησίας, περιλαμβανομένου και του ιστορικού κτιρίου», υποδεικνύει ο Δήμος, και επισημαίνει ότι «γι αυτή τη χρήση του υπαίθριου χώρου, ο Δήμος είχε λάβει και νομικά μέτρα».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το ενδιαφέρον του Δήμου Λεμεσού για αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων στην πόλη ήταν και παραμένει έντονο», ενώ σημειώνεται πως η Πολιτεία έχει υιοθετήσει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, που περιλαμβάνουν τόσο άμεσα και ουσιαστικά χρηματοδοτικά κίνητρα, όσο και κίνητρα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ υιοθετήθηκαν ακόμα και ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις στη μετέπειτα χρήση τους.

«Μέσα στα πλαίσια αυτά, τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του Δήμου συνέβαλαν ώστε να αποκατασταθεί σημαντικός αριθμός διατηρητέων κτηρίων εντός της πόλης και συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εκδοθεί 270 άδειες (από τις οποίες οι 82 τα τελευταία τρία χρόνια) για επιδιόρθωση και συντήρηση διατηρητέων οικοδομών εντός του Δήμου Λεμεσού», προστίθεται.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, παρά τα μέτρα και τη συνεχή πίεση προς τους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών, κάποιοι εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται και δεν μεριμνούν για την αποκατάστασή τους, με αποτέλεσμα να παραμένει αριθμός εγκαταλελειμμένων διατηρητέων κτιρίων, «τα οποία αφήνονται στη φθορά του χρόνου και στον κίνδυνο παράνομης κατάληψης».

Οι δημοτικές αρχές της πόλης θεωρούν ότι «για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης σε σχέση με την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και διατηρητέων, θα πρέπει να επαναφερθεί προς συζήτηση η φορολόγηση αδρανούς ακίνητης ιδιοκτησίας».

Η φορολόγηση αυτή, προστίθεται, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω κίνητρα, θα δημιουργούσε τις συνθήκες ώστε οι ιδιοκτήτες να πιέζονται να προβαίνουν σε αποκατάσταση των κτιρίων τους, ειδικά των διατηρητέων, ώστε αυτά να μην αφήνονται στη φθορά του χρόνου και να καταντούν προβληματικές εστίες στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση του οποιουδήποτε πολίτη που θα ήθελε να ενημερωθεί σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τα πιο πάνω, ώστε να υπάρχει πλήρης και ακριβής ενημέρωση.   

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: Δεν είναι ιδέα σας – Γιατί οι οικιακές συσκευές χαλάνε όλο και πιο συχνά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ