Βαφεάδης: €90.000 στοίχισαν στο Δημόσιο οι δικηγόροι για το ΣΑΠΑ

Οι εταιρείες παραδέχθηκαν μίζες αλλά η εκδίκαση των υποθέσεων διεκόπη επειδή.. έληξε ο χρόνος - Ο Υπουργός Μεταφορών προωθεί πρόταση νόμου για αλλαγή της πειθαρχικής εκδίκασης υποθέσεων υποθέσεων δεκασμού από το Συμβούλιο Εργοληπών

Πρόταση νόμου πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο Μεταφορών με σκοπό να αλλάξει η νομοθεσία που αφορά την πειθαρχική εκδίκαση υποθέσεων για υποθέσεις δεκασμού, από το Συμβούλιο Εργοληπών.

Με φόντο το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, για το οποίο καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ο πρώην Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Ευτύχιος Μαλληκίδης, το Συμβούλιο Εργοληπτών θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής να δώσει εξηγήσεις γιατί εδώ και 8 χρόνια δεν τελεσιδήκησαν οι υποθέσεις με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διώξεις για την υπόθεση ΣΑΠΑ. Ειδικότερα, την ώρα που οι ίδιες οι εταιρείες είχαν παραδεχθεί την εμπλοκή τους και πως είχαν δώσει μίζες. 

Προ ημερών, το Συμβούλιο Εργοληπτών ανέφερε πως διέκοψε τις πειθαρχικές διώξεις λόγω του ότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα στην εκδίκασή αυτών των υποθέσεων. 

Φταίει το.. timing

Μιλώντας σήμερα, στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος διετέλεσε και ο ίδιος μέλος του Συμβουλίου Εργοληπτών από το 2014, είπε ότι παρά την βούληση των εκάστοτε Συμβουλίων να δικάσουν τέτοιου είδους υποθέσεις ο χρόνος εντός του οποίου έπρεπε να γίνει εξαντλείτο λόγω νομικών κωλυμάτων.

«Το Συμβούλιο έχει υποχρέωση να διαχειρίζεται όλα τα θέματα βάσει της νομοθεσίας, η οποία προνοεί πως για κάθε θέμα το Συμβούλιο πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Στην περίπτωση των πειθαρχικών υποθέσεων έχει υποχρέωση να εφαρμόσει μία οιονεί ποινική διαδικασία, κατά την οποία με απλά λόγια στήνεται ένα δικαστήριο με δικαστές, με κατήγορους, κατηγορουμένους, οι οποίοι παρουσιάζουν τις υποθέσεις ενώπιον αυτής της δικαστικής, ας πούμε ομάδας», σημείωσε. 

Όπως εξήγησε ο κύριος Βαφεάδης, στην περίπτωση του ΣΑΠΑ δεν έγινε εφικτό να στοιχειοθετηθούν οι υποθέσεις παρά την παραδοχή των κατηγορουμένων ότι έλαβαν μίζες από εργοληπτικές εταιρείες.

Πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι μετατρέπονταν σε μάρτυρες κατηγορίες, επεξηγώντας ότι σε τέτοια περίπτωση δεν μπορούν να επιβληθούν ποινές καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει.

Ροκάνιζαν χρόνο εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία 

Ο κ. Βαφεάδης επεσήμανε πως με τη λήξη της δικής τους θητείας δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί οποιαδήποτε απόφαση διότι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων συνεχώς δημιουργούσαν θέματα, "δίκες εντός δίκων", τα οποία, όπως είπε, έπρεπε καθηκόντως να εξεταστούν. "Αυτό δημιουργεί μία χρονοβόρα κατάσταση και το Συμβούλιο δεν έχει το χρόνο, όπως ένα δικαστήριο", συμπλήρωσε. Όπως υπέδειξε, ακόμα και ένα μέλος να άλλαζε από τη σύνθεση του Συμβουλίου, όλη η υπόθεση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. "Αυτό λέει η νομική διαδικασία", τόνισε. 

Χαρακτήρισε δε, 'άδικη την προσέγγιση που θέλει τα Συμβούλια να αποτελούν μέρος του "σκανδάλου", λέγοντας πως από πλευράς τους έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις και να φέρουν το δίκαιο στην επιφάνεια. "Δεν τους δίνεται η σωστή διαδικασία για να μπορέσουν να το κάνουν, το θέμα εξαντλείται χρονικά και αναγκαστικά εγκαταλείπεται", σημείωσε, προσθέτοντας πως "δεν είναι επειδή τα συμβούλια ήθελαν να εγκαταλείψουν, όπως αφήνεται να νοηθεί, αυτή την προσπάθεια. Είναι επειδή τελείωσε ο χρόνος". 

90.000 ο λογαριασμός

Αναφερόμενος στη προσπάθεια που καταβλήθηκε, ο Υπουργός Μεταφορών παρέπεμψε όσους έχουν αμφιβολίες στον αριθμό των συνεδριάσεων που έγιναν για αυτό το θέμα, λέγοντας πως κάποιος μπορεί να δει τι θέματα εξετάστηκαν, καθώς δεν ήταν μία δίκη για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά πολλές δίκες για πάρα πολλούς κατηγορούμενους. 

Στάθηκε δε, στο ύψος των χρημάτων που έχουν ξοδευτεί για αυτές τις υποθέσεις υπογραμμίζοντας πως "μας είχε στοιχίσει τότε αυτή η διαδικασία περίπου €90.000". "Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί για να γίνουν αυτές οι δίκες", σχολίασε, αποκαλύπτοντας το Δημόσιο "έχει υποστεί αρκετό κόστος για να γίνει η εκδίκαση των υποθέσεων, για να πληρωθούν οι δικηγόροι. Τα έξοδα δεν είναι λίγα".

Πρόσθεσε, πως έχουν καταβληθεί πάρα πολλές προσπάθειες να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία η οποία, βάσει της νομοθεσίας πρέπει να ακολουθηθεί δεν επιτρέπει να εκδικαστεί μία υπόθεση εντός του χρονικού πλαισίου που μπορεί ένα συμβούλιο να ασχοληθεί εντός της θητείας του. 

"Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης, τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ στο Συμβούλιο, υπήρχε μία συναντίληψη και μία συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος ήταν και αυτός Πρόεδρος του Συμβουλίου σε κάποια φάση προτού να διοριστεί Ελεγκτής. Συνεπώς, υπήρχε μία έντονη προσπάθεια όλα να γίνουν νόμιμα, σωστά και χωρίς να σκεφτόμαστε το κόστος", ανέφερε.  

Όπως διευκρίνισε, ενώπιον του Συμβουλίου υπήρχαν εννέα υποθέσεις εναντίον εργοληπτικών εταιρειών και εναντίον φυσικών προσώπων, με άδεια εργολάβου. Ποινή επιβλήθηκε εναντίον μόνο μίας εταιρείας, υποβιβάζοντας την κατηγορία της από Α σε χαμηλότερη που σημαίνει πως δεν δικαιούται να αναλαμβάνει έργα τα οποία θα εδικαιούτο να αναλαμβάνει εάν διατηρούσε την κατηγορία της.  

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Υποφέρει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ