Αρκετά ψηλό είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται μέχρι στιγμής σε σχέση με τη συμμετοχή των δανειοληπτών στο Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης. Μιλώντας στο Τρίτο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, κάλεσε τους δυνητικά δικαιούχους να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους για να υπάρξει χρόνος, εφόσον χρειαστεί, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι τις πρώτες πέντε εβδομάδες εφαρμογής του Σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης – χωρίς να υπολογίζεται η περίοδος των γιορτών - έχουν υποβληθεί 500 αιτήσεις προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, οι οποίες τυγχάνουν αξιολόγησης. Το ενδιαφέρον που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι αρκετά ψηλό, αφού έχουν γίνει περίπου 2500 τηλεφωνήματα για το εν λόγω σχέδιο και αναμένουμε αυτό το ενδιαφέρον να μεταφραστεί σε υποβολή των αιτήσεων. Όπως είπε ο κ. Παντελή, δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 2500. Το σχέδιο θα είναι ανοικτό για τους επόμενους 9 μήνες, δηλαδή τερματίζεται τον Αύγουστο του 2024 και απηύθυνε έκκληση στους δυνητικά δικαιούχους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έγκαιρα και να μην μείνουν τελευταία στιγμή.
Οι δυνητικά δικαιούχοι, πρόσθεσε ο κ. Παντελή, πρέπει να δηλώνουν το πιστωτικό τους ίδρυμα, είτε την τράπεζα είτε την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, για να μην προκύψουν συγχύσεις και καθυστερήσεις. Όπως είπε, το σχέδιο καλύπτει λήπτες επιδομάτων με αξία κατοικίας μέχρι 250.000, αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι για ένταξη στα σχέδια ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ, αλλά και πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή στα δύο σχέδια έχει τερματιστεί.
Νέο πλαίσιο εκποιήσεων
Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Παντελή αναφέρθηκε και στο νέο πλαίσιο εκποιήσεων. Κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία που εκφράζεται από ορισμένους ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν μεγάλη αναστάτωση, γιατί όσες υποθέσεις βρίσκονταν σε αναμονή τώρα θα ρυθμιστούν με μάλλον επώδυνο τρόπο, είπε ότι όπως έχει διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΧ, παρέχει ένα δίκτυ προστασίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην πρώτη κατοικία αλλά και την επαγγελματική στέγη, ώστε να μπορούν να προσφεύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για επίλυση διαφορών. Άρα το στοίχημα εδώ είναι να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά το γραφείο του Επιτρόπου προς όφελος των συγκεκριμένων περιπτώσεων. Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στο γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του αποτελεσματικά, ανέφερε.
Σχέδιο επιδότησης επιτοκίων
Ο κ. Παντελή κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει αυτή τη στιγμή ή θα προκύψει στο άμεσο μέλλον σχέδιο επιδότησης επιτοκίων. Και αυτό όπως σχολιάστηκε, καθότι δεν φαίνεται ότι θα μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια προσεχώς. Αντιθέτως, λέχθηκε, υπάρχουν επικρίσεις ότι αυξάνονται και ότι τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο δεν συμβαδίζουν με τα δεδομένα των τραπεζών στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη.
Απαντώντας στα πιο πάνω, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι έτρεχε ένα σχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ το σχέδιο που έχει εγκριθεί για επιχειρηματικά και οικιστικά δάνεια το 2020 με περίοδο ισχύς τα 4 έτη από την ημερομηνία εκταμίευσης.
Στην πορεία έχει ετοιμαστεί ακόμα ένα σχέδιο, τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο έχει υποβληθεί στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για αξιολόγηση και έγκριση. Αναμένουμε τις επόμενες βδομάδες για να έχουμε την τελική τους θέση.
Το νέο σχέδιο, αφορά σε νοικοκυριά που έχουν συνάψει οικιστικό δάνειο κατά την περίοδο 2022-2023 μέχρι ύψους 400.000 και το οποίο προβλέπει ότι θα καλύπτει το 50% της αύξησης του επιτοκίου των δανείων αυτών από την ημερομηνία έκδοσης τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα παράταση για Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - Ποια η πρόθεση για πρόστιμα