Κατεχόμενα: 422 εκατ. στερλίνες σε αποζημιώσεις περιουσιών

Σε συνέντευξη της σε τ/κ εφημερίδα, η πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», Növbet Ferit Veçhi αποκάλυψε ότι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 υπήρξαν 7,473 αιτήσεις στην «ΕΑΠ», ενώ τόνισε πως η συνέχιση της ύπαρξης της επιτροπής «που έχει διεθνή αναγνώριση» έχει μεγάλη σημασία για τους Τουρκοκύπριους

Συνολικά 7,473 αιτήσεις υπεβλήθησαν στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξη της στην Yeni Duzen, η πρόεδρος της «ΕΑΠ», Νοβμπέτ Φερίτ Βετσχί (Növbet Ferit Veçhi). 

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Βεχτσί είπε ότι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 υπήρξαν 7,473 αιτήσεις στην «ΕΑΠ», ότι ολοκληρώθηκαν 1,502 από αυτές και ότι το ποσό που αποφασίστηκε για αποζημιώσεις ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια 109 χιλιάδες 211 στερλίνες. 

Πρόσθεσε ακόμη πως «παράλληλα με την αποζημίωση, λήφθηκαν 5 αποφάσεις για επιστροφή, μία για επιστροφή μετά τη λύση, 8 για αποζημίωση και επιστροφή, 2 για ανταλλαγή και αποζημίωση και μία για μερική επιστροφή. Επιπλέον, είναι 30 οι αιτήσεις που έγιναν στην ΕΑΠ για άδεια γι’ αυτή τη διαδικασία από  Τουρκοκύπριους που κατέχουν με ενοικιαστήριο συμβόλαιο περιουσία για τρία χρόνια ή περισσότερα αυτή τη στιγμή βάσει του νόμου 13/2008, γνωστού ως νόμος του Acapulco, και συμφώνησαν με Ελληνοκύπριους για την πώληση και τη μεταβίβαση. Οι 12 από αυτές έχουν αποφασιστεί και οι περιουσίες για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση έχουν περάσει στο όνομα των Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείσα τι ποσό από αυτές τις αποζημιώσεις έχει πληρωθεί, η Βετσχί σημείωσε ότι δεν είναι η «Επιτροπή» που κάνει τις πληρωμές, οι οποίες είναι «αρμοδιότητα» των λεγόμενων υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών. Πρόσθεσε ότι τα ποσά για τις πληρωμές και για τα άλλα έξοδα της «Επιτροπής» συμπεριλαμβάνονται στον «προϋπολογισμό».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από το υπουργείο οικονομικών, μέσα στο 2023 πληρώθηκαν 32 φάκελοι που αντιστοιχούν σε 12 εκατομμύρια 189 χιλιάδες 670 στερλίνες. Κι συνεχίζονται οι πληρωμές», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει αν πωλούνται αργότερα οι περιουσίες για τις οποίες η «Επιτροπή» αποφάσισε επιστροφή, η Βετσχί απάντησε πως δεν παρακολουθούν τις γίνεται με τις εν λόγω περιουσίες, όμως κάποτε βλέπουν στον Τύπο ότι βγαίνουν προς πώληση περιουσίες για τις οποίες η «Επιτροπή» αποφάσισε επιστροφή. «Δεν γνωρίζουμε αν πουλιούνται ύστερα και ποιος τις αγοράζει», πρόσθεσε.

506 αιτήσεις για το Βαρώσι

Ερωτηθείσα πόσες αιτήσεις υπάρχουν για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού μετά την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για αφαίρεση μιας έκτασης που αντιστοιχεί στο 3,5% του συνόλου από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, η Βετσχί απάντησε:

«Το σύνολο των αιτήσεων για το Βαρώσι είναι 506. Μόλις το υπουργείο εσωτερικών ετοιμάσει τους απαραίτητους φακέλους και μας τους στείλει, θα μπορούμε να πούμε πόσοι από αυτούς είναι στην πιλοτική περιοχή».   

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι εργάζεται με αργούς ρυθμούς η «ΕΑΠ», η Βετσχί υποστήριξε ότι εργάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά η «Επιτροπή» και ότι είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή της για την Τουρκία ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο στην Κύπρο ενώπιον του ΕΔΑΔ.

Παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα και στην «ΕΑΠ», όπως σε κάθε μηχανισμό, όμως υποστήριξε πως κανένα από αυτά δεν είναι αδιόρθωτο και αδύνατον να διευθετηθεί.

Η σύλληψη δικηγόρου στην Ιταλία κατέδειξε τη σημασία της «ΕΑΠ»

Σχολιάζοντας  επίσης, τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kürşat) στην Ιταλία με τον ισχυρισμό ότι διαμεσολάβησε στην πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα , η Βεχτσί εξέφρασε την άποψη πως η υπόθεση κατέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της «ΕΑΠ». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία, η Βετσχί υποστήριξε πως «αυτό το γεγονός κατέδειξε άλλη μια φορά τη σημασία της ΕΑΠ. Θα ξεπεραστούν πάρα πολλά προβλήματα στα θέματα της ιδιοκτησίας με την εξέταση και την κατάληξη των αιτήσεων στην ΕΑΠ. Η ΕΑΠ αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.  Έχει μεγάλη σημασία για τους Τουρκοκύπριους η συνέχιση της ύπαρξης της επιτροπής που έχει διεθνή αναγνώριση. Οι περιουσίες που συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους που ολοκληρώθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής, αποκτούν νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο και έτσι δεν είναι δυνατή η συζήτηση στο διεθνές δίκαιο σε σχέση με αυτές τις περιουσίες.  

Είδαμε στον Τύπο ειδήσεις σε σχέση με το ότι Ελληνοκύπριοι έβγαλαν καταλόγους ειδικά για περιουσίες στην περιοχή Τρικώμου και Αγίου Αμβροσίου και υπήρξαν επαφές. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν βλέπει θετικά την ΕΑΠ και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της διεθνώς προσπαθώντας να αποδείξει ότι η ΕΑΠ δεν είναι αποτελεσματική. Υπάρχει ο ισχυρισμός σε σχέση με τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία ότι έχει διαπράξει έγκλημα στο θέμα των περιουσιών. Θεωρώ ότι τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς αυτό το θέμα».

Ερωτηθείσα κατά πόσον αυτή η σύλληψη είναι η αρχή και αν θα συνεχίσει να προκαλεί πρόβλημα αυτό το θέμα η Βετσχί απάντησε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις από τον Τύπο και ότι θα περιμένουν και θα δουν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι οι αιτήσεις στην «ΕΑΠ» συνεχίζονται και δεν επηρεάζονται πολύ από τις εξελίξεις.

Ερωτηθείσα πώς θα μπορούσε να συμβάλει στις εργασίες της «ΕΑΠ» η «επιτροπή ακίνητων περιουσιών» που συστάθηκε υπό την «ένωση δικηγορικών συλλόγων», η Βετσχί απάντησε ότι ενημερώθηκαν πως αυτή η «επιτροπή» συστάθηκε υπό την προεδρία του δικηγόρου Οζκούλ Όζγιγιτ (Özkul Özyiğit) στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της «ΕΑΠ».

«Το υποδεχτήκαμε με ικανοποίηση αυτό. Θεωρούμε ότι οι εργασίες της θα συμβάλουν στη διευκόλυνση και επιτάχυνση των εργασιών της ΕΑΠ», κατέληξε.

Πηγή: ΓΤΠ

Διαβάστε επίσης: Υπ. Εσωτερικών: Σε πλειστηριασμό τουρκοκυπριακά «φιλέτα» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ