Ούτε οι εργοδότες ούτε οι εργαζόμενοι έμειναν τελικά ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ από το 2024. Οι εργοδότες θεωρούν ότι το ποσό της αύξησης δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, ενώ οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η διάβρωση των μισθών ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση που αποφασίστηκε.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους το κάθε ευρώ μετρά. Επομένως η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι μερικά ευρώ πάνω ή κάτω δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όπως είπε. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσό της αύξησης που αποφασίστηκε σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.
Δικαιολογώντας τη θέση των συντεχνιών, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι τεκμηριώσαμε την άποψη μας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 υπήρξε διάβρωση των εισοδημάτων των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού της τάξης του 14%. Επομένως, η αύξηση του 6,5% δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική, ανέφερε. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η αύξηση στον πρώτο μισθό, δηλαδή στο μισθό πρόσληψης και όχι αυτόν που ισχύει μετά από έξι μήνες είναι μόλις 15 ευρώ, δεν μπορεί να ικανοποιεί, πρόσθεσε η ΓΓ της ΠΕΟ. Ως τρίτο σημείο, η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην εξόχως προβληματική, όπως τη χαρακτήρισε εξέλιξη, με την οποία δεν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου, καθώς αυτό χαρακτηρίστηκε ως κόκκινη γραμμή από τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπως σημείωσε. Ελπίζουμε πρόσθεσε, ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο άμεσο μέλλον και δεν θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι μιλούμε για το ποσό με το οποίο εισέρχεται κάποιος στην αγορά εργασίας και όχι γενικά για τους μισθούς στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού αποφασίστηκε αύξηση της τάξης του 6,5%, ποσοστό που για την ΟΕΒ θεωρείται άλμα όπως είπε αφού δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η ΟΕΒ με τη βοήθεια οικονομολόγων έθεσε τέσσερα ζητήματα πάνω στα οποία είχε βασίσει την πρόταση που κατέθεσε. Την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας, την ανεργία και τον πληθωρισμό. Ενδεικτικά σημείωσε, ο πληθωρισμός ήταν κάτω από 4%, ενώ τελικά αποφασίστηκε αύξηση του κατώτατου 6,5%.
Καταλήγοντας, ο κ. Αντωνίου τοποθετήθηκε και στο επιχείρημα ότι οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και ότι οι εργαζόμενοι, κυρίως όσοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις παραμένουν ανοχύρωτοι. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο εθνικός διάμεσος μισθός αυξήθηκε από 1500 το 2020 σε 1850 σήμερα. Επομένως, το επιχείρημα ότι οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι δεν ευσταθεί, ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από €25: «Πλούσιο» vs «οικονομικό» (ΕΡΕΥΝΑ)