Συνέντευξη του Σιμόν Αϊκούτ (Simon Aykut) στον δημοσιογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλι δημοσιεύει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Düzen, στην οποία ο εβραϊκής καταγωγής developer υποστηρίζει ότι Ρώσοι, Ουκρανοί και Ιρανοί είναι αυτοί που αγοράζουν περισσότερο ακίνητα στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα και μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αϊκούτ στο Caesar Projects, το οποίο του ανήκει, στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Ο Αϊκούτ είναι εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στην Πέργαμο της Σμύρνης, ιδιοκτήτης της οικογενειακής εταιρείας Afik Group με τους δύο γιους του, ο οποίος έκανε ανώτερες σπουδές στο Ισραήλ στον τομέα των κατασκευών.
«Σπούδασα στο Ισραήλ. Ξεκίνησα να κάνω οικοδομικές εργασίες εκεί. Έκανα επιχειρήσεις στην Αφρική για πολλά χρόνια, περίπου 12 χρόνια. Ήρθα στην Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όταν ήρθα εδώ με έναν φίλο, παρομοίασα αυτό το μέρος με την Πέργαμο των παιδικών μου χρόνων. Μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να επενδύσω εδώ. Είπα, ‘Θα ζήσω εδώ.’», αναφέρει ο Αϊκούτ στη συνέντευξη.
Στη συνέχεια προσθέτει: «Αρχίσαμε να επενδύουμε με τα παιδιά μας το 2004, κάναμε πάλι τη δική μας επιχείρηση. Εκείνη την εποχή, η γη στο Τρίκωμο κόστιζε 3 χιλιάδες λίρες ανά στρέμμα. Σήμερα δεν μπορείτε να το αγοράσετε για 300 χιλιάδες λίρες. Εγκατασταθήκαμε με την οικογένειά μου και αγαπήσαμε πολύ αυτό το νησί».
Λέγοντας ότι η τσιμεντοποίηση είναι αναπόφευκτη και ότι είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, ο Αϊκούτ υποστηρίζει ότι το «βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι ένας παγκόσμιος τόπος επενδύσεων και ότι αντί να το φοβούνται αυτό, πρέπει να το απολαύσουν και να κερδίσουν ως χώρα».
Επίσης, αναφερόμενος στις προτάσεις για νομικές ρυθμίσεις της αγοράς ακινήτων, ο Αϊκούτ αναφέρει: «Ποτέ δεν παραβήκαμε το νόμο. Αν χρειάζεται μια ρύθμιση, μπορεί να γίνει, αλλά η απαγόρευση δεν θα φέρει αποτελέσματα. Περιορισμοί στις πωλήσεις δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα παρά την αύξηση των τιμών των κατοικιών».
«Πρώτα ήταν οι Άγγλοι, τώρα ήρθαν οι Ρώσοι»
Απαντώντας στην ερώτηση «Πόσα διαμερίσματα έχετε χτίσει και πουλήσει μέχρι στιγμής;» ο Αικούτ απάντησε περισσότερα από 10 χιλιάδες διαμερίσματα, εν΄ψ διευκρινίζοντας πόσα ακίνητα αγοράζουν οι ξένοι δήλωσε:
«Τώρα κάποιοι μιλούν για ισραηλινό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι Εβραίοι αγοράζουν τα λιγότερα ακίνητα. Την πρώτη περίοδο, τη δεκαετία του 2004, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς. Εκείνη την περίοδο, Τουρκοκύπριοι και Βρετανοί αγόραζαν ακίνητα. Στη συνέχεια υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους Ρώσους. Και επίσης οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας... Κυρίως οι άνθρωποι της ελίτ της Τουρκίας... Σήμερα, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ιρανοί αγοράζουν περισσότερο. Τον τελευταίο χρόνο, το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών αυξήθηκε και πάλι».
Στην ερώτηση «Είπατε 10 χιλιάδες διαμερίσματα, έχετε στατιστικά στοιχεία;» ο Αϊκούτ απάντησε ότι δεν διαθέτουν αλλά ότι «όλα τα συμβόλαιά μας εγκρίνονται από την εφορία, το κράτος μπορεί να το διευκρινίσει αυτό».
Κατηγορίες για κατασκοπεία
«Δεν μπορεί να υπάρξει πιο βλαβερή κατηγορία από αυτή, λέει ο Αϊκούτ, εξηγώντας ότι είναι λυπημένος και προσβεβλημένος, καθώς στοχοποιείται από τουρκικές εφημερίδες όπως η SABAH, η οποία γράφοντας για τις πωλήσεις ακινήτων στο κατεχόμενο Τρίκωμο κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδό τίτλο «Σιωνιστική καταστολή στην Κύπρο».
Απάντησε επίσης στις κατηγορίες ότι απώλεσε την τουρκική του υπηκοότητα και του δόθηκε υπηκοότητα του κατοχικού καθεστώτος βγάζοντας την τουρκική του ταυτότητα από την τσέπη και λέγοντας: «Υπήρχε ένας ενιαίος όρος ιθαγένειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για μια περίοδο, έτσι μου αφαιρέθηκε η υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ήμουν Ισραηλινός πολίτης. Αργότερα, έκανα εκ νέου αίτηση και έλαβα την τουρκική μου ταυτότητα».
Πηγή: ΓΤΠ
Διαβάστε επίσης: Ελληνοκύπριοι vs Developers στα κατεχόμενα: Η νομική μάχη και ο Φορέας που θα τη διευκόλυνε