Υπ. Ενέργειας: Επιβάλλεται η επένδυση σε επιχειρηματικότητα - καινοτομία

Για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της

Επιβάλλεται να επενδύσουμε, ακόμη περισσότερο, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας,  Γιώργος Παπαναστασίου, στον χαιρετισμό του στον Τελικό και την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Junior Achievement «Επιχείρηση της Χρονιάς 2023».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι παρόλο που η χώρα όπως και όλη η υφήλιος, βιώνει ακόμα μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα, «καταφέρνει, παρά τις όποιες προκλήσεις, να διατηρεί από τους πιο υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ».

«Για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της, επιβάλλεται να επενδύσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», είπε. «Οφείλουμε, προς αυτή την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις ευκαιρίες που προσφέρουν η τεχνολογική αναβάθμιση, η ψηφιοποίηση, η κυκλικότητα και η πράσινη ενέργεια, με στόχο ακριβώς να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις μας και να δημιουργηθούν νέες», πρόσθεσε. Κατ’ επέκταση, είπε, θα καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν, επίσης, νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, κυρίως σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και νέες θέσεις απασχόλησης.

Σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη δημιουργούν περισσότερες από 4 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης και ότι στην ΕΕ 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν περίπου 75 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων, ο Υπουργός είπε ότι η διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας και η στροφή στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, «αποτελούν πλέον μονόδρομο».

Ανέφερε ότι, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, λαμβάνουν «σοβαρά υπόψη» τα πιο πάνω και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εφαρμόζουν Σχέδια Χορηγιών με σκοπό την άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων και του μεταποιητικού τομέα. Συγκεκριμένα, για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 αξιοποιούνται ευρωπαϊκοί πόροι που ξεπερνούν τα €500 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €200 και πλέον εκατομμύρια προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, ανέφερε.

Σημείωσε ότι επίσης πολύ σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων της χώρας, διαδραματίζουν, η καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας και η εκπαίδευση των νέων σε θέματα επιχειρηματικότητας. «Σύμφωνα με μελέτες, 15% με 20% των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, θα ξεκινήσουν αργότερα τη δική τους επιχείρηση», είπε.

«Πρέπει, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε τους νέους και τις νέες μας, ξεκινώντας βέβαια από τη σχολική περίοδο», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες «και να τους ενημερώσουμε για τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτως τομέα ειδίκευσης και εξειδίκευσης».

Τα Προγράμματα του Οργανισμού Junior Achievement κάνουν ακριβώς αυτό, είπε. «Εκπαιδεύουν, ενημερώνουν και, κυρίως, δίνουν εφόδια και δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, πρωτοβουλία, επιμονή, ομαδική εργασία, κατανόηση κινδύνου και αίσθηση ευθύνης – όλα στοιχεία απαραίτητα όχι μόνο για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, αλλά γενικότερα για να μπορούν οι νέοι και οι νέες μας, να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αυτός είναι ο σκοπός και του Προγράμματος Μαθητική Επιχείρηση που βραβεύεται σήμερα. Δίνει, είπε, την ευκαιρία στους έφηβους μαθητές και μαθήτριες να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς, να αναδείξουν την προσωπικότητά τους, να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά και να γνωρίσουν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας προϊόντα ή υπηρεσίες με καινοτόμα χαρακτηριστικά, φιλικά προς το περιβάλλον και που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες.

«Ως Κυβέρνηση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, πάντα σε συνεργασία με εσάς – τους στενούς μας εταίρους και τους μελλοντικούς μας επιχειρηματίες, με στόχο να παρέχουμε πραγματική βοήθεια και στήριξη σε κάθε επιχείρηση που αγωνίζεται να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά και να επιβιώσει, ανταποκρινόμενη, παράλληλα, στις αυξημένες υποχρεώσεις της», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, είναι καίριος ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας, αφού, χωρίς τη συμβολή του, «οποιαδήποτε πρωτοβουλία από τη δική μας πλευρά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». Σημείωσε ότι η προσπάθεια είναι κοινή «και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε προκειμένου να στηρίξουμε τον νέο και τη νέα επιχειρηματία».

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αν. Μεσόγειος μπορεί να υποστηρίξει την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ