Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει οφέλη για την Κύπρο

Αλλάζει στόχους η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Τα μέτρα της ΕΚΤ βοήθησαν τις οικονομίες της Ευρωζώνης σημαντικά κατά την πανδημία σημειώνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ήρθε το τέλος για τον περιβόητο στόχο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης ο οποίος παρέμενε για περίπου 20 χρόνια στο «κοντά, αλλά κάτω του 2%».

Πλέον ο στόχος του ετήσιου πληθωρισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ξεκάθαρα το 2% με τον κυριότερο σκοπό να είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ξεκαθάρισε σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ότι ο στόχος είναι απόλυτα συμμετρικός εξηγώντας ότι οι όποιες αποκλίσεις από το 2%, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, είναι εξίσου ανεπιθύμητες.

Σηματοδοτώντας και την θεωρία που διέπει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τονίστηκε ότι όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο λόγω των συνθηκών της πανδημίας απαιτούνται ιδιαίτερα σθεναρά και επίμονα μέτρα από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώθηκε επίσης ότι η ανοδική τάση των τιμών που παρατηρείται την παρούσα στιγμή διέπεται από στατικότητα και δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε κάποια μόνιμη κατάσταση με αφορμή τις ανακοινώσεις που υπήρξαν για το πληθωρισμό της τάξης του 5,7% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Η νομισματική πολιτική υπήρξε ευνοϊκή για την κυπριακή οικονομία

«Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ, με τους πιο ξεκάθαρους στόχους, θα επιτρέψει τη συνέχιση της υποστήριξης των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών συνθηκών των χωρών της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Ηροδότου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

«Τα μέτρα της ΕΚΤ βοήθησαν τις οικονομίες της Ευρωζώνης όπως και της χώρας μας σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε και στην ευνοϊκή για την κυπριακή οικονομία επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την περίοδο της πανδημίας η οποία θα παραταθεί όσο χρειαστεί.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αξιοποιήσει την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αντλώντας πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές κατά το 2020 ενώ εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στο ότι με την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους θα γίνει εκ νέου δανεισμός από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τονίστηκε, ωστόσο, ότι τόσο η Κύπρος όσο και τα κράτη μέλη της Ευρωζήνης θα πρέπει να τηρούν μια προσεχτική και συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για περαιτέρω δανεισμό.

Στον δείκτη πληθωρισμού και η ιδιοκατοίκηση

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα συμβούν και έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται και από το ΔΣ της ΕΚΤ, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) παραμένει το κατάλληλο μέτρο για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών ωστόσο, η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι κάτι το οποίο θα γίνει εντός των επόμενων χρόνων.

Αναμένεται να συλλεχθούν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθεί η συμπερίληψη των τιμών που αφορούν την ιδιοκατοίκηση και το αρχικό κόστος και τις τιμές που την αφορούν.

Κλιματική αλλαγή θα αποτελεί προτεραιότητα

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου επεσήμανε επίσης ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί σημείο αναφοράς στην νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και για τον λόγο αυτόν η ΕΚΤ δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «έχει δεσμευτεί να διασφαλίζει ότι το Ευρωσύστημα λαμβάνει πλήρως υπόψη, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα για τη νομισματική πολιτική και τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ