«Θρομβωτικά επεισόδια» στις επιχειρήσεις από μη ψήφιση κρατικών εγγυήσεων

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΒ σχετικά με την διαφαινόμενη «μεταφορά» του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις στη νέα Βουλή, κάνει λόγο για «ρευστοτική ασφυξία» των επιχειρήσεων

του Χρίστου Πέτρου 

Όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του οποίου επιχειρήσεις θα είχαν ευκαιρία να προβούν σε φθηνό δανεισμό, θα το «κληρονομήσει» η νέα Βουλή.

Στην χθεσινή Συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν είχε καν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή θα αυτοδιαλυθεί στις 22 Απριλίου εν όψει των επικείμενων εκλογών της 30ης Μαΐου. Ως εκ τούτου ο χρόνος που απομένει για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το πολυαναμενόμενο για τις επιχειρήσεις νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά λίγος.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από όλα τα κόμματα έτσι ώστε να περάσει το νομοσχέδιο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μετατεθεί η ψήφισή του αρκετούς μήνες μετά αφού πέραν του Μαΐου που θα είναι κλειστή η Βουλή, θα χρειαστούν αρκετές βδομάδες για τη συγκρότηση επιτροπών, ενώ με λίγη επιπλέον καθυστέρηση δεν αποκλείεται να «προλάβουν» την ψήφιση και οι διακοπές του Αυγούστου.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι το νομοσχέδιο έφτασε στη Βουλή μετά από διαβούλευση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να απαλειφθούν όσο το δυνατόν οι αντιθέσεις που υπήρχαν, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή χωρίς καθυστερήσεις. Κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό αφού βάσει του ρεπορτάζ το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν τις 22 Απριλίου φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Πώς τοποθετείται η ΟΕΒ

Με σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καλεί την Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει με την ψήφιση του Νόμου Περί Κρατικών Εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια πριν από την διάλυση του Νομοθετικού Σώματος.

Η «ρευστοτική ασφυξία» των επιχειρήσεων χωρίς τον εν λόγω Νόμο, θα προκαλέσει σοβαρά «θρομβωτικά επεισόδια» σε ένα οικονομικό σώμα, το οποίο υποφέρει εδώ και δεκατρείς μήνες από αναρίθμητα «υποκείμενα νοσήματα» και οι επιπλοκές για κάποια από τα «ζωτικά του όργανα» θα είναι μη αναστρέψιμες.

Η αποπαγοποίηση νέων θέσεων στο Δημόσιο, η εκ νέου διόγκωση της κρατικής μηχανής και η εκτόξευση του κρατικού μισθολογίου σε μη διαχειρίσιμα ύψη, δεν μπορεί να θεωρείται προτεραιότητα σημαντικότερη από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τα πράγματα προωθούνται με λάθος σειρά. Η πανδημία θα τελειώσει και πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις βιώσιμες για να χρηματοδοτούν την λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ