Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής εκποιήσεων

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο παράτασης του μορατόριουμ αναστολής των εκποιήσεων, η Κεντρική Τράπεζα, μέχρι τις 31 Ιουλίου. Για κινδύνους υποβάθμισης μιλά το Υπουργείου Οικονομικών και για νέες κεφαλαιακές ανάγκες κάνουν λόγο οι Τράπεζες.

της Έλενας Καλυφόμματου

Έτοιμη να συζητήσει, η Κεντρική Τράπεζα, στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η αναστολή, θα αφορά: Την προστασία της κύριας κατοικία κάτω των €350.000 και της μικρής επαγγελματικής στέγης, κάτω των €150.000.

Την ίδια ώρα, θα συσταθεί από την επιτροπή Οικονομικών μια ad hoc επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις 13 προτάσεις που εκκρεμούν για το πλαίσιο εκποιήσεων.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι: "Η Επιτροπή Οικονομικών, συστήνει μια ad hoc επιτροπή, όπου θα συγκεραστούν όλες οι προτάσεις νόμου και θα βρεθεί ένας μηχανισμός, ενδεχομένως με τη συμβολή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όπου θα ανευρίσκεται με γρήγορους ρυθμούς το δίκαιο και ακριβές υπόλοιπο του δανείου, έτσι ώστε να μπορεί μετά να προχωρήσει με τη συμφωνία των δύο μερών η αναδιάρθρωση και όχι η εκποίηση".

Αντιθέτως, το  Υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες επικαλούνται σειρά κινδύνων που μπορεί να επιφέρει η αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε συγκεκριμένα πως, "Οποιαδήποτε τροποποίηση ή εξαίρεση ακινήτων, ή η εισαγωγή παραμέτρων, που κάνουν αδύνατη τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας".

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, τονίζει πως "Οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές διαμήνυσαν ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις του πλαισίου εκποιήσεων και η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος ρευστοποίησης εξασφαλίσεων θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες και στις προβλέψεις των τραπεζών".

Το Υπουργείο Οικονομικών, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, άφησε περιθώριο συζήτησης μιας διαδικασίας επιβεβαίωσης χρέους, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες, για να μην διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα.  Την ερχόμενη Παρασκευή στην επιτροπή Νομικών θα συζητηθεί  η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, για τη δημιουργία δικαιοδοσίας των Δικαστηρίων για  χρηματοοικονομικές διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ή εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων σε σχέση με το υπόλοιπο ενός δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ