«Λύνει και δένει» τους καταναλωτές νέο πολυνομοσχέδιο

Αρκετά θετικά αλλά περισσότερα αρνητικά σημεία εντοπίζει στο πολυνομοσχέδιο για την προστασία καταναλωτών ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται από τις αρχές Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και αφορά την προστασία καταναλωτών.

Το πολυνομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «Ο Περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμος του 2020» αποτελεί ουσιαστικά ενοποίηση 7 υφιστάμενων νόμων με κάποιες επιπλέον βελτιωτικές προσθήκες.

Από μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, κρίνεται πως αν το πολυνομοσχέδιο περάσει με την μορφή και το περιεχόμενο που έχει σε αυτή τη φάση, θα είναι περισσότερες οι αρνητικές συνέπειες παρά τα θετικά αποτελέσματα, για τους καταναλωτές. Μιλώντας στο Εconomy Today, o πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, επέστησε την προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία του πολυνομοσχεδίου.

Τα σημεία του που κρίνονται θετικά από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, αφορούν:

  1. Ρύθμιση της πολιτικής επιστροφής προϊόντων:  Βάσει του ν/σ πρέπει οι καταστηματάρχες, οι πωλητές να ενημερώνουν τους αγοραστές - καταναλωτές για τις πολιτικές επιστροφής προϊόντων, κάτι που μέχρι τώρα δεν ορίζεται δια νόμου.
  2. Ρύθμιση για τις εγγυήσεις προϊόντων. Θέμα που αφορά δηλαδή ελαττωματικά προϊόντα, που δε ρυθμίζεται από καμία σχετική Αρμόδια Αρχή μέχρι τώρα. Επί παραδείγματι, αν κάποιος καταναλωτής αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να κινηθεί νομικά με δικό του δικηγόρο. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο η Αρμόδια Αρχή (Υπ. Προστασίας Καταναλωτή) θα επιλαμβάνεται και τέτοιον ζητημάτων.
  3. Ρύθμιση είσπραξης προστίμων. Τα πρόστιμα μέχρι σήμερα που επιβάλει η υπηρεσία καταναλωτών δεν εισπράττονται κυρίως για γραφειοκρατικούς και διαδικαστικούς λόγους. Με το ν/σ, ορίζεται ως άμεσα εισπρακτέο το πρόστιμο και δεν μπορεί κάποιος παραβάτης επικαλούμενος για παράδειγμα εκκρεμοδικία, να μην πληρώσει το πρόστιμό του.

Ως σημεία του πολυνομοσχεδίου «άκρως» αρνητικά και «επικίνδυνα» για τους καταναλωτές, κρίνονται από τον ΚΣΚ, τα εξής:

  1. Πρόνοια ότι τα παράπονα των καταναλωτών, προκειμένου να τύχουν εξέτασης, πρέπει να συνοδεύονται από «εύλογα αποδεικτικά στοιχεία». Ο κ. Δρουσιώτης επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο ο κάθε καταναλωτής να μάθει, να ψάξει, να βρει και να καταθέσει τα εν λόγω στοιχεία. «Κρίνουμε» όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΚΚ, ότι αυτή η πρόνοια μπήκε στο ν/σ προκειμένου να αποτρέπει τους καταναλωτές από το να κάνουν παράπονα.
  2. Πρόνοια που επιτρέπει στους παραβάτες καταστηματάρχες, να απαλλάσσονται με μια απλή δήλωση δέσμευσης ότι δε θα ξαναπροβούν σε παραβίαση του νόμου. «Είναι πρωτάκουστο να δίνεται εξουσία στον ερευνητή να αναστείλει κάθε έρευνα με μια απλή δήλωση από τον παρανομούντα» σχολίασε ο κ. Δρουσιώτης.  

«Ευχή» του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι όπως η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής με την συνδρομή αρμόδιων φορέων, όπως ο ΚΣΚ, να προβούν στις δέουσες βελτιώσεις για τα πιο πάνω αρνητικά σημεία αλλά και άλλα που περιέχει το πολυνομοσχέδιο,

Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων, είναι το σχετικό πολυνομοσχέδιο, να ψηφιστεί πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ