Της Μόνικας Κουρουφέξη
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έριξε λάδι στην φωτιά μέσα από διαδικτυακές αναφορές του στα της παιδείας, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι έριξε ποτέ λάδι στην φωτιά. Όπως εξήγησε εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί το θέμα με τις πιστώσεις των εκπαιδευτικών αφού όπως είπε, η προσέγγιση των πιστώσεων έχει την λογική, την απαράδεκτη λογική όπως την χαρακτήρισε - που είναι ως να είναι περιουσιακό στοιχείο.
Την ίδια ώρα ως Γενικός Ελεγκτής, πιστεύει ότι αν πρέπει να γίνει μια κριτική ως ελεγκτική υπηρεσία αυτή είναι ότι η πρόβλεψη του ιδίου είναι ότι για ακόμη μια φορά, οι συστάσεις θα αποτύχουν να πείσουν για την υλοποίηση τους.
"Είδη ξεκίνησε η Κυβέρνηση από μια αρκετά καλή θέση τον Ιούλιο, την νέρωσε την ξανανέρωσε, και ουσιαστικά έχει εξαφανιστεί η όποια προσπάθεια να μπει αυτό το πράγμα στην σωστή του βάση. «Κάποια στιγμή θα μπούνε σε κάποιο διάλογο για να δούνε θεωρητικά το πρόβλημα πλέων στην ολότητά του» και συμπλήρωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κάνει εκπαιδευτική πολιτική. «Εμείς λέμε ότι έχουμε καθηγητές και δασκάλους οι οποίοι αμείβονται πολύ καλά και δεν είπαμε να αμείβονται λιγότερο. Και αφού αμείβονται πολύ καλά σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους ας δουλεύουν τουλάχιστον όπως αυτούς».
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όπως είπε, το πολύ πολύ λίπος που υπάρχει είναι στη Μέση Εκπαίδευση και πολύ λιγότερο στη Δημοτική Εκπαίδευση.
Κληθείς να σχολιάσει νωρίτερο σχόλιο του κ. Ιωσηφίδη σχετικά με το έργο που επιτελούν οι διευθυντές και πόσες ώρες δουλεύουν ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι αναφέρθηκε στην μελέτη που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αν αυτό το λίπος το οποίο έχει μετρηθεί από τον Διεθνή Οίκο και είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων ετησίως αποκοπεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και άλλο προσωπικό που ενδεχομένως να χρειάζεται".
Ερωτηθείς αν πιστεύει στον διάλογο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι ο διάλογος είναι βασικό συστατικό κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Ωστόσο όμως, όπως είπε, αυτό που θα πρέπει να λέμε ως αρχή είναι ότι διάλογος δεν σημαίνει μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα αν δεν συμφωνήσουν όλοι. Επίσης, όπως είπε, ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται με καλή πίστη και όχι σε ώτα κωφών να μιλάει ο συνδικαλιστής και ο Υπουργός να μην ακούει.
Σε αυτή την περίπτωση όπως είπε, δεν έγινε διάλογος, η κάθε πλευρά δίνει την δική της εκδοχή και μένει στην κρίση των πολιτών να αποφασίσει αν όλες αυτές οι ώρες που είχαν διατεθεί ήταν διάλογος.
Όπως είπε, τα δυο του παιδία που έχουν αποφοιτήσει πέρασαν από το δημόσιο σχολείο και τώρα φοιτούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και η μικρή του κόρη είναι σε δημόσιο σχολείο.
"Πρέπει να πω ότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ήταν εξίσου άστοχη όπως ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει για τον δημόσιο υπάλληλο".
«Και δωρεάν να ήταν το ιδιωτικό σχολείο εγώ τα παιδιά μου θα τα έπαιρνα στο δημόσιο», λέγει ο Γενικός Ελεγκτής εξηγώντας ότι η δική του η εκτίμηση είναι ότι η παιδία που λαμβάνουν στο δημόσιο σχολείο είναι ποιο ολοκληρωμένη. «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην δημόσια παιδεία».
Ερωτηθείς αν έχει αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητεί γνωμάτευση για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι έχει ζητήσει σήμερα το πρωί συγκεκριμένα, έχει αποσταλεί η επιστολή η οποία καλύπτει γενικά το θέμα των αποσπάσεων, απαλλαγών, τοποθετήσεων εκτός σχολείων.
"Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καλύπτει την αλλαγή ενός υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, για να δουλεύει για μια "συντεχνία".
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπάρχουν δυο αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο πατριαρχείο.
Εξήγησε ότι η Πολιτεία μας φρόντισε το 1996 να τροποποιήσει την σχετική νομοθεσία ώστε να είναι δυνατή η παραχώρηση εκπαιδευτικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.
«Και αυτοί οι εκπαιδευτικοί έχουν νομική κάλυψη. Όπως επίσης υπάρχουν αποσπάσεις σε Ιδρύματα σε ιδιωτικές σχολές, ακόμη και σε υπουργεία. Υπάρχει ερωτηματικό σύμφωνα με τον ίδιο αν κατά πόσον μια απόσπαση εκπαιδευτικού σε κάποιο άλλο υπουργείο εκτός του Παιδείας είναι νόμιμο».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Χάρη Γεωργιάδη ανέφερε ότι πέρασε πολλά χρόνια στην δημόσια υπηρεσία και θεωρεί ότι είναι τιμή κάποιου να έχει αυτόν το τίτλο.
«Αντιλαμβάνομαι όμως ότι ο Υπουργός το είπε με δόση ειρωνείας. Πρέπει να σας πω ότι υπό κανονικές συνθήκες ότι ούτε τυχών αλαζονικό ύφος ενός Υπουργού θα με απασχολούσε ούτε και τέτοια συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως, αυτό που είπα στην Επιτροπή, αυτή η προσέγγιση - το να ενεργεί κάποιος στη βάση τέτοιας αλαζονικής συμπεριφοράς, στη βάση γινατιού, στη βάση εμμονών, κατ εμένα ήταν αυτά τα οποία δυστυχώς οδήγησαν μια τράπεζα με παράδοση 100 χρόνων να κλείσει».
Προσθέτοντας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι η κατάθεση του ενώπιων της Ερευνητικής Επιτροπής έγινε ενόρκως και ότι είπε ήταν η αλήθεια.
Ερωτηθείς αν μπορεί να τεκμηριώσει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε ψέματα για το θέμα των δωρεάν μετοχών απάντησε ότι όχι μόνο μπορεί να τεκμηριώσει αλλά υπενθύμισε ότι κατέθεσε ένα τεράστιο όγκο θεμάτων πέραν των χιλιάδων άλλων εγγράφων.