ΥΠΟΙΚ: Αποφεύγουμε το ενδεχόμενο lockdown που θα φέρει τα πάνω κάτω

Ξεκίνησε η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2021 με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει την αβεβαιότητα που προκύπτει λόγω της πανδημίας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις της προηγούμενης βδομάδας και την καταψήφιση της  πρότασης την Παρασκευή η οποία είχε κατατεθεί για αυτοδιάλυση της Βουλής άρχισε σήμερα η ώρα 09:15 το πρωί η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2021 ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι η παρούσα κρίση είναι διαφορετική από προηγούμενες λόγω αβεβαιότητας της έντασης και της έκτασης, καθιστώντας δύσκολη την ετοιμασία ασφαλών προβλέψεων και κατ’ επέκταση τον κατάλληλο οικονομικό σχεδιασμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι προβλέψεις που γίνονται είναι εύθραυστες λόγω της πορείας που μπορεί να πάρει η πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο Lockdown κρατώντας τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού.

Σημείωσε ότι το 2020 ακολουθήθηκε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική λόγω της πανδημίας.

Ο προϋπολογισμός του 2021 ετοιμάστηκε με βάση τη φιλοσοφία της ουσιαστικής και στοχευμένης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς εκτροπή.

Η ανάγκη δημοσιονομικής επέκτασης για στήριξη της οικονομίας αναπόφευκτα επέφερε αύξηση του δημόσιου χρέους και μετέτρεψε την πλεονασματική δημοσιονομική θέση του κράτους σε ελλειμματική.

«Στόχος είναι η ταχεία επιστροφή στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και σε τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κυριότεροι Στόχοι

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέσω του προτεινόμενου κρατικού προϋπολογισμού έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι:

  • Η υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
  • Η ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και καινοτομίας.
  • Η βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.
  • Η σταθεροποίηση και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας.
  • Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Πολιτική Απασχόλησης

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές απασχόλησης δίνοντας έμφαση στο ζήτημα του δημοσίου τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων.

Τόνισε ότι συνεχίζεται η μη παραχώρηση γενικών αυξήσεων και η προσπάθεια συγκράτησης άλλων άμεσων ή έμμεσων μισθολογικών αυξήσεων.

Συμπληρώνοντας είπε ότι αξιολογούνται επίσης οι υφιστάμενες ανάγκες στελέχωσης, οι οποίες καλύπτονται μέσω της αγοράς υπηρεσιών ώστε να συνυπολογιστούν κατά την αποπαγοποίηση μόνιμων θέσεων ή και δημιουργία πρόσθετων θέσεων με αντίστοιχη μείωση των σχετικών πιστώσεων για αγορά υπηρεσιών.

Δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στους προφανείς δημοσιονομικούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή των όποιων προβλέψεων και σχεδιασμών.

Αρχικά αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας στην κυπριακή επικράτεια που θα οδηγήσει στην επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα δεύτερο Lockdown, κάτι το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στους οικονομικούς σχεδιασμούς και στον προϋπολογισμό του 2021. Ανέφερε ότι η Κύπρος σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχει ξεφύγει στην εμφάνιση κρουσμάτων, αποφεύγοντας και το ολικό lockdown.

Επίσης έγινε τοποθέτηση για τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα λόγω του υψηλού ποσοστών ΜΕΔ.

Σημείωσε επίσης σε προκλήσεις και υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από το ΓεΣΥ και την αυξημένη ροή μεταναστών

Σημείωσε επίσης ότι κίνδυνο αποτελεί η τυχόν σύναψης ανεπαρκούς εμπορικής συμφωνίας για το Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ