Τι μέλλει γενέσθαι με τις αναστολές δόσεων;

Οι τράπεζες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για τις προθέσεις και τις αποφάσεις τους.

Του Νέστορα Βασιλείου

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να δώσει περιθώριο στις τράπεζες για παράταση του μέτρου της αναστολής δόσεων δανείων, έχει αρχίσει να απασχολεί τους τραπεζίτες.

Ήδη, έχουν αρχίσει συζητήσεις σε επίπεδο Συνδέσμου Τραπεζών και έχει τεθεί επί τάπητος συγκεκριμένη εισήγηση για συνέχιση του μέτρου στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Βεβαίως, η συζήτηση βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια. Αν και είναι ακόμη νωρίς για οριστικές αποφάσεις υπάρχουν τρία σενάρια ή καλύτερα τρείς επιλογές για τις τράπεζες

Συγκεκριμένα:
 1. Το μέτρο να παραταθεί για περισσότερο χρόνο με Νόμο, ως έχει σήμερα.
 2. Να συμφωνήσουν οι τράπεζες για να δοθεί παράταση σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. (πχ τουριστική βιομηχανία)
 3. Η κάθε τράπεζα να αποφασίσει από μόνη της τι θα πράξει.
 
Τραπεζικές πηγές, αλλά και πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν ότι το μοντέλο του μορατόριουμ δόσεων, που έχει εφαρμόσει η Κύπρος, είναι το πιο γενναιόδωρο καθώς είναι το μόνο που δίδει το δικαίωμα αναστολής δόσεων σε όλους τους δανειολήπτες για περίοδο 9 μηνών.
Εξαιτίας αυτού, άλλωστε, υπήρξαν και μεμψιμοιρίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Οι τράπεζες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για τις προθέσεις και τις αποφάσεις τους.
Με τα δεδομένα ως έχουν τώρα, φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει παράταση του μέτρου της αναστολής δόσεων σε συγκεκριμένους τομείς και όχι για όλους, όπως ισχύει σήμερα.
Βεβαίως μέχρι να απαντήσουν οι τράπεζες έχουν χρόνο για να διαμορφώσουν μια πιο καλή εικόνα για την πορεία της οικονομίας και να πράξουν αναλόγως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ