Τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλοδεχούμενα, αλλά ως επί το πλείστον η Κύπρος βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, όπως και όλες οι χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έφερε μαζί της η πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στις “Τομές στα γεγονότα” του ΣΙΓΜΑ.
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup και τα μέτρα που προσφέρει η ΕΕ στο σύνολό της, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως, όπως και άλλες χώρες, έτσι και η Κύπρος είχε περισσότερες προσδοκίες, καθώς κάποιοι κύκλοι μιλούσαν για Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά παρόλα αυτά δήλωσε ικανοποιημένος.
“Για τις ανάσες που μας δίνει αυτή η συμφωνία έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Η ΕΕ δεν έχει τα εργαλεία που έχει η Αμερική ή η Αυστραλία ή άλλες ομοσπονδίες με δικούς τους προϋπολογισμούς που επιχορηγούν τις περιφέρειές τους”, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δικές της δυνάμεις.
Τα ευρωπαϊκά εργαλεία που δίνονται προς το παρόν αφορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, φτηνό δανεισμό για επιδότηση μισθών κάποιων εβδομάδων, ενώ αν χρειαστεί θα αντληθεί στήριξη για επιπλέον δαπάνες που αφορούν στην υγεία, αλλά και ένα σχέδιο, το οποίο προτείνει και η κυπριακή πλευρά, για ευρωπαϊκές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα χρειαστεί μετά την πανδημία για να επανέλθει η οικονομία στα φυσιολογικά της επίπεδα, ο κος Πετρίδης απάντησε ότι αυτό κανείς δεν το γνωρίζει.
“Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αναλύσεις που κάνει υπολογίζει μια ύφεση μεταξύ του 5% και 10%. Η Κύπρος πήρε πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού από άλλες χώρες. Ο λόγος ήταν για να σώσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές και να μην γίνει η διασπορά που έγινε σε άλλες χώρες. Αυτά όμως τα μέτρα έχουν και πιο δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και πρέπει όλοι να έχουμε αντίληψη της πραγματικότητας”, ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΠΑΣΙΚΙ και οι προειδοποιήσεις από το ΑΚΕΛ ότι δεν θα ήθελαν να δουν νέες περικοπές ενόψει της κρίσης του κορωνοϊού, ο κος Πετρίδης απάντησε ότι δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, καθώς δεν είναι η στιγμή της αντιπαράθεσης για καταστάσεις που ενδεχομένως να έρθουν στο μέλλον.
“Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται τα εργασιακά θέσμια. Ακόμα και αυτή την πάρα πολύ δύσκολη στιγμή που έπρεπε να προχωρήσουμε με κάποια μέτρα στήριξης, το πρώτο πράγμα που κάναμε μαζί με την Υπουργό Εργασίας ήταν να κάνουμε κοινωνικό διάλογο, ούτως ώστε να υπάρχει σύμπνοια στην μάχη που δίνουμε όλοι. Όσον αφορά στην ΠΑΣΙΚΙ, διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που κάνει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και δεν είναι η ώρα να θυματοποιήσουμε κανένα”, είπε.
Πρόσθεσε δε ότι καθήκον της Κυβέρνησης είναι να συντηρήσει την οικονομία και τα προγράμματα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί και ανέρχονται άνω του 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι 240 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ έχουν σταλεί επιστολές στα Υπουργεί προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για εξοικονομήσεις.
“Πρέπει να αντέξουμε, αλλά σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Θα γίνει ένας δίκαιος επιμερισμός του κόστους. Όλοι θα έχουμε κόστος”, τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι επιχειρήσεις το έχει ταυτόχρονα και το κράτος εξ ου και γίνεται προσπάθεια για να χρησιμοποιηθεί και η υφιστάμενη ρευστότητα των τραπεζών.