Γεωργιάδης: Διπλό το όφελος από την απόφαση του Ανωτάτου

Ποια η εκτίμηση του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Επιμέλεια: Αντρέας Σεργίου

Διπλή είναι η δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στις Τομές τα Γεγονότα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η πρώτη επίπτωση αφορά το άμεσο κόστος δηλαδή τα περίπου 850 εκ. ευρώ που θα κατέβαλαν οι αρχές προς τους δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τις κρατικό μισθολόγιο και το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες λαμβάνοντας υπόψιν ότι "είναι ίσως η σημαντικότερη δαπάνη στην Κύπρο, και κατ' αναλογία από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη".

Επιπρόσθετα, ο κ .Γεωργιάδης τόνισε ότι "εάν παρέμενε σε ισχύ η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου θα συνεπαγόταν με αδυναμία του κράτους να λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε μια νέα κρίση, όπως για παράδειγμα αυτή που διανύουμε τώρα". 

"Αυτό θα σήμαινε αφενός αυξημένο κόστος χρηματοδότησης για την οικονομία, και αφετέρου αύξηση της δυσκολίας ως προς την εν λόγω χρηματοδότηση με αποτέλεσμα η χώρα να καθίσταται σε μειονεκτική θέση και ενδεχομένως να μην μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα επιθυμούσε", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια τη πορεία της οικονομίας στο άμεσο μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που οι γιατροί και επιδημιολόγοι δεν είναι σίγουροι ως προς τη διάρκεια που θα έχει η πανδημία στη χώρα. 

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι "να διαχειριζόμαστε πολύ συντηρητικά τα αποθεματικά που έχει το κράτος στη κατοχή του, διότι δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και αν θα χρειαστούμε η όχι περισσότερα κονδύλια στο μέλλον".

Τέλος, σε ότι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης αφού τόνισε ότι "το μέτρο των κρατικών εγγυήσεων είναι καλύτερο από το να προχωρήσουμε σε απευθείας δανεισμό", στη συνέχεια δήλωσε με έμφαση  ότι οι τράπεζες οφείλουν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους, ωστόσο πολλά θα κριθούν στα κριτήρια και στους ελέγχους που πρέπει να ασκήσουν η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ