Του Σωκράτη Ιωακείμ
«Το εποπτικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνεται συνεχώς πιο αυστηρό, πιο απαιτητικό και είναι συνεπώς δική μας υποχρέωση να λάβουμε τα δικά μας μέτρα», τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών
Τα κενά και τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εγγυήσεις, την πώληση δανείων και την αφερεγγυότητα, τόσο τον νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων, τρέχουν να προλάβουν να διορθώσουν Κυβέρνηση και Βουλή. Το στίγμα των αλλαγών που θα γίνουν, έδωσε σε δηλώσεις του την Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, παρά το ότι από το 2015 και εντεύθεν επετεύχθη μια σημαντική βελτίωση στο νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις, διαπιστώνονται κενά και αδυναμίες που δημιουργούν μια υπέρμετρη πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τελικά πάνω στους δανειολήπτες.
«Συνεπώς θεωρούμε πως προκύπτει ανάγκη κατεπείγουσας βελτίωσης αυτού του νομοθετικού πλαισίου σε επιμέρους, αλλά σημαντικές πτυχές, που θα το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό, πιο δίκαιο, επειδή δεν προκύπτει καμιά διαφοροποίηση του πλαισίου προστασίας που παραμένει αμετάβλητο, αλλά ενισχύεται η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα των διαδικασιών για τις περιπτώσεις που πρέπει», ανέφερε.
«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο Χάρης Γεωργιάδης, «διευρύνεται το πλαίσιο, το εύρος του πλαισίου αφερεγγυότητας, δίνοντας την αναγκαία προστασία και διευκόλυνση στους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη αυτής της προστασίας και διευκόλυνσης. Τονίζω ότι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, το οποίο λειτουργεί πλέον και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η προώθηση τέτοιων αλλαγών και μάλιστα χωρίς καμιά καθυστέρηση είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στη διατήρηση αυτών των αδυναμιών και κενών στο νομοθετικό μας πλαίσιο», εξήγησε.
Εκποιήσεις εξπρές
Ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε, παράλληλα, ότι, για κάθε επιπρόσθετο έτος που χρειάζεται μια περίπτωση εκποίησης στη χώρα μας, προκύπτει κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα υπό τη μορφή αυξημένων προβλέψεων, αυξημένων κεφαλαίων και που τελικά αυτή η πίεση μεταφέρεται στους δανειολήπτες.
«Συνεπώς, πρέπει να επιχειρήσουμε αυτήν τη διόρθωση και απευθύνουμε έκκληση στη Βουλή, το συντομότερο δυνατόν και πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής στα μέσα Ιουλίου, το πλαίσιο αυτό να έχει εγκριθεί. Έχει προηγηθεί διάλογος, διαβούλευση, τα ίδια τα προσχέδια των τροποποιητικών νομοσχεδίων έχουν ήδη δοθεί εδώ και καιρό στους εκπροσώπους των κομμάτων, έχουν γίνει συζητήσει μαζί τους όπως και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεπώς θεωρώ πως είναι εφικτό στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η Βουλή να τα εξετάσει και να μπορέσει να τοποθετηθεί εγκρίνοντας, όπως είναι η εισήγησή μας, τη βελτίωση αυτού του νομοθετικού πλαισίου», υπογράμμισε.
Συνεπείς δανειολήπτες
Πονοκέφαλο πάντως για Κυβέρνηση, Βουλή και τραπεζικά επιτελεία αποτελεί το θέμα του λεγόμενου ηθικού κινδύνου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις δανειοληπτών, οι οποίοι, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες, ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, με τους οποίους συνομίλησε η «Σημερινή» της Κυριακής, χαρακτηρίζουν αδήριτη ανάγκη το να βρεθεί τρόπος οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες να επιβραβευθούν με κάποιον τρόπο για τη συνέπειά τους.
Πηγές από τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, με τους οποίους συνομιλήσαμε, μας ανέφεραν πως πρακτικά είναι δύσκολο να επιβραβευθούν με κούρεμα στα δάνειά τους οι συνεπείς δανειολήπτες, ωστόσο υπέδειξαν πως μπορούν να επωφεληθούν με διαφορετικούς τρόπους. «Οι συνεπείς δανειολήπτες επωφελούνται με χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δανειολήπτες, συνεπώς και οι δόσεις που θα καταβάλουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου. Αυτό στην ουσία είναι το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να τους δοθεί», τόνισαν.
Ο ηθικός κίνδυνος
Ως ένα πολύ σοβαρό θέμα, που σχετίζεται με τον ηθικό κίνδυνο, το χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Οικονομολόγος και πρώην ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Τελώνης.
«Οι συνεπείς δανειολήπτες και ιδιαίτερα όλοι όσοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιβραβευθούν, καθώς εάν διαπιστώσουν ότι επιβραβεύθηκαν όλοι όσοι έπρατταν το αντίθετο, θα σταματήσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και θα δημιουργηθούν περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου. Μία καλή κίνηση θα ήταν ένα μικρό κούρεμα στους τόκους των δανείων που αποπληρώνουν οι δανειολήπτες, ώστε να είναι μικρότερο και το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις τράπεζες», υπογράμμισε.
Το μπαλάκι στη Βουλή
Ο Χάρης Γεωργιάδης, πάντως, έριξε το μπαλάκι στη Βουλή ως νομοθετική εξουσία, να διαμορφώσει το τελικό κείμενο κάθε νομοθεσίας, νοουμένου ότι οι αλλαγές θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του πλαισίου και θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τις εποπτικές Αρχές.
«Το εποπτικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνεται συνεχώς πιο αυστηρό, πιο απαιτητικό και είναι συνεπώς δική μας υποχρέωση να λάβουμε τα δικά μας μέτρα, προκειμένου αυτή η έντονη εποπτική πίεση στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης να μην οδηγήσει είτε σε αποσταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος είτε σε υπέρμετρες πιέσεις που τελικά στον δανειολήπτη θα μεταφερθούν», κατέληξε.