Διευκρινίσεις για τη χρέωση των €100 στα ΤΑΕΠ - Ποιους αφορά και ποιους όχι

Η χρέωση αφορά αποκλειστικά τους επί πληρωμή ασθενείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ - Ποιοι ειναι οι επί πληρωμή ασθενείς, τι σημαίνει και τι ισχύει για τους υπόλοιπους

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σχετικά με την είδηση για χρέωση 100 ευρώ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι αυτή η χρέωση αφορά αποκλειστικά τους επί πληρωμή ασθενείς, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο Χαράλαμπος Χαριλάου, εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ.

Ποιοι είναι οι επιπληρωμή ασθενείς;

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου οι ασθενείς επί πληρωμή είναι άτομα που δεν είναι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) , ούτε είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό, αλλά βρίσκονται σε καταλόγους του Υπουργείου Υγείας, από όπου και αποζημιώνονται οι υπηρεσίες τους. Σε αυτούς του καταλόγους ανήκουν οι κατηγορίες όπως οι αιτητές ασύλου, πρόσφυγες από την Ουκρανία, μέλη της ΕΛΔΥΚ και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η χρέωση αφορά των 100 ευρώ αφορά άτομα που δεν εμπίπτουν στις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τουρίστες από τρίτες χώρες που δεν καλύπτονται από το κυπριακό σύστημα υγείας. Αντίστοιχη περίπτωση με εμάς τους Κύπριους που επισκεπτόμαστε χώρες εκτός ΕΕ (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο), όπου θα κληθούμε να πληρώσουμε για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες εφόσον η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας δεν ισχύει. Οι ασθενείς λοιπόν, αυτής της κατηγορίας θα καταβάλλουν 100 ευρώ με την εγγραφή τους στο ΤΑΕΠ, και όποιας επιπλέον χρέωσης προκύψει από τις υπηρεσίες που θα λάβουν.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους;

Οι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ συνεχίζουν να λαμβάνουν περίθαλψη με τον ίδιο τρόπο. Θα καταβάλλουν 10 ευρώ ως συμπληρωμή και η αποζημίωση θα γίνεται από το ΓΕΣΥ.

Άτομα στους καταλόγους του Υπουργείου Υγείας που ανήκουν σε κάποιες απο τις πιο πάνω κατηγορίες που προαναφέρθηκαν θα συνεχίσουν να πληρώνουν 10 ευρώ, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, και την αποζημίωση θα την καλύπτει το αρμόδιο Υπουργείο.

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα

Διευκρινίστηκε από τον κ. Χαριλάου ότι «ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί και ποτέ δεν θα αρνηθούμε να παρέχουμε υπηρεσίες, έχουμε χαρακτήρα δημοσίου και θα το διατηρούμε, παρόλο που καλούμαστε μέσω νομοθεσίας να αυτονομηθούμε. Εντούτοις, δεν θα αρνηθούμε σε κάποιον είτε είναι δικαιούχος είτε όχι να μην λάβει την πρέπουσα ιατρική φροντίδα. Θα βγει το τιμολόγιο σε περίπτωση που δεν είναι δικαιούχος και δεν έχει λεφτά πάνω του από τη στιγμή, θα επιστρέψει για να πληρώσει ότι του αναλογεί, από τη στιγμή που θα εκδοθεί το τιμολόγιο». 

Διαβάστε επίσης: Έξυπνοι μετρητές: Η ΑΗΚ γνώριζε, ο κίνδυνος παραμένει - Προειδοποιεί ο Χατζηγιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ