Η Κύπρος μπορεί να πετύχει αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας στο 3Α, δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Παντελίδης δηλώνοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε στα 3Α: «Άνθρωπος, Αξία, Ανταγωνιστικότητα».
Δηλαδή, εξήγησε, σε διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, αδιάλειπτη προσήλωση στην ποιότητα και την καινοτομία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες και απόλυτη δέσμευση στους όρους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Ο κ. Παντελίδης μιλούσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, μετά την εκλογή του, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, άλλων πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων, στρατιωτικών, διπλωματών κι άλλων.
Στο πλάνο επίτευξης αυτών, οι στρατηγικές προτεραιότητες, θα πρέπει μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν, πρόσθεσε, την συμπόρευση και σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας όπως η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και των επιχειρήσεων.
«Εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Στήριξης των Επιχειρήσεων: Με τολμηρές αποφάσεις να ενισχυθεί η βιομηχανική παραγωγή, να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα της χώρας. Οι πρόνοιες των υφιστάμενων σχεδίων δεν συμβάλλουν σε ικανοποιητικό επίπεδο στον γρήγορο και αποτελεσματικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών μας», σημείωσε ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΒ.
Δημιουργία, συνέχισε, ενός νέου εργασιακού πλαισίου: «Πρέπει να φτιάξουμε μια σύγχρονη αγορά εργασίας στην οποία ο εργοδότης θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις ειδικότητες που χρειάζεται και οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με ελκυστικούς όρους και δίκαιους κανόνες, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια για την εργασία τους. Πρέπει επιτέλους να τολμήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε θεσμούς που όχι μόνο δεν συνάδουν με τα σημερινά δεδομένα αλλά και που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η μεταμόρφωση της χώρας και του επιχειρείν είναι χρέος των κοινωνικών εταίρων προς τις παρούσες και τις επόμενες γενεές».
Το επιχειρείν, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, είναι η μοναδική ρεαλιστική ελπίδα για τους νέους μας και οφείλουμε να επαναπροσανατολίσουμε και να εξελίξουμε το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να είναι συμβατό με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και να καλλιεργεί, μεταξύ άλλων, την ροπή στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Παντελίδης είπε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και ισχυρή αξιοπιστία. «Όλα τα προβλήματα ελλειμμάτων, χρέους και επιβράδυνσης της οικονομίας ξεκινούν όταν τραυματίζεται η αξιοπιστία, ενώ αντίθετα η εμπέδωση της εμπιστοσύνης διεθνώς είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό αγαθό της χώρας και η βασικότερη συνιστώσα για προσέλκυση ποιοτικών και ουσιαστικών επενδύσεων», σημείωσε.
Η προγραμματισθείσα φορολογική μεταρρύθμιση, είπε, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όμως να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί τάχιστα».
Για το ΓεΣΥ είπε ότι επιβάλλονται τομές για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και στοχευμένες αλλαγές εκεί και όπου χρειάζονται.
Δήλωσε αισιόδοξος ότι με συλλογικότητα, με αλληλεγγύη και με τις επιβαλλόμενες τομές, η Κυπριακή οικονομία μπορεί να πορευθεί με αυτοπεποίθηση, με σταθερά βήματα προόδου για το επιχειρείν και ποιοτικής ανόδου του βιοτικού επιπέδου για όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα, με ανθεκτική και ισχυρή οικονομία ενισχύουμε τις προϋποθέσεις για λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος και επανένωση της πατρίδας, σημείωσε.
Έχουμε υπερνομοθετήσει στα ζητήματα εργασίας, είπε ο Α. Αντωνίου
Τη θέση της οργάνωσης ότι τα τελευταία χρόνια «έχουμε υπερνομοθετήσει» στα ζητήματα εργασίας εξέφρασε στην ομιλία του ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, απευθύνοντας έκκληση «να μπει προσωρινά μια παύση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται κατά καιρούς, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε το όλο πλαίσιο και να επιβεβαιώσουμε ότι οι όποιες νέες εισηγήσεις είναι δικαιολογημένα επιβεβλημένες».
«Η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι άμεσα συνυφασμένη με τις κρατικές δαπάνες», είπε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «θα πρέπει να διαμορφωθεί και να θεσμοθετηθεί μηχανισμός, ώστε οι αυξήσεις στα μη παραγωγικά κρατικά έξοδα να βρίσκονται μέσα στις δυνατότητες και τις αποδόσεις της πραγματικής οικονομίας, κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται διαβρωτικές απειλές για τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι για το κρατικό μισθολόγιο, επιβάλλεται η επαναφορά και πιστή εφαρμογή της κυβέρνησης - ΠΑΣΥΔΥ το 2014, στη βάση της οποίας η ετήσια αύξηση του κρατικού μισθολογίου δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει το ποσοστό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. «Αν εφαρμοζόταν αυτό δεν θα είχαμε αύξηση του μισθολογίου από το 2019 μέχρι το 2024 της τάξης του 47,8%», πρόσθεσε.
«Προβληματική παραμένει ωστόσο η κατάσταση με το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Η διάρθρωση του Ισοζυγίου Πληρωμών, όπως και η βιωσιμότητα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μακροοικονομική πορεία της χώρας και απαιτούν διαρκή παρακολούθηση και αποφασιστική διαχείριση. Οι όροι εμπορίου της κυπριακής οικονομίας πρέπει να βελτιωθούν με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών», ανέφερε.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό, είπε, διαδραματίζουν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και η αριθμητική ανεπάρκεια του εργατικού δυναμικού.
Αναφερόμενος στη νέα κατάσταση πραγμάτων παγκοσμίως, είπε ότι επιβάλλει συλλογική διαχείριση από την ΕΕ και όλες τις χώρες μέλη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ μπορεί να εξέλθει ανανεωμένη και ισχυρή από την πολλαπλή κρίση, αν χειριστεί με ενότητα και αλληλεγγύη τις πρωτόγνωρες προκλήσεις στα ζητήματα εμπορίου, οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και στρατιωτικής ασφάλειας.
Αυτό, συνέχισε, προϋποθέτει ριζική αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, με την κατάργηση του over regulation και με την κατάργηση μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για reporting και compliance.
Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι τα ΜΕΔ έχουν υποχωρήσει σε μια δεκαετία στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2024, από 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2014. Στόχος παραμένει, ανέφερε, η περαιτέρω μείωση των δεικτών των ΜΕΔ, ώστε να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η συνεχής προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων αποτελεί για την ΟΕΒ ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ενδυνάμωση της οικονομίας, λέγοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει από το κράτος ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο οικονομικής διπλωματίας, το οποίο θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία των κυπριακών επιχειρήσεων. Εξέφρασε την δέσμευση της ΟΕΒ «να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που ενδυναμώνει το εμπόριο, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας πιο ισχυρής και ανταγωνιστικής κυπριακής οικονομίας».
Αναφερόμενος στην φορολογική μεταρρύθμιση ο κ. Αντωνίου είπε ότι για την ΟΕΒ, είναι εξαιρετικά σημαντικό μέσα από αυτή να ληφθούν μέτρα, ώστε να μειωθεί δραστικά η παραοικονομία και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
Η ΟΕΒ, πρόσθεσε, αποτιμά θετικά τα φορολογικά μέτρα υπέρ των μισθωτών και άλλων φυσικών προσώπων, δεδομένου ότι στοχευμένα απαντούν σε σύγχρονες απαιτήσεις για κοινωνικά, δημογραφικά και οικιστικά/ενεργειακά κριτήρια. Ταυτόχρονα, συνέχισε, αναμένεται ότι σημαντικό μέρος του πρόσθετου διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος από τις φοροελαφρύνσεις των εργαζομένων θα επιστρέψει στην οικονομία οδηγώντας σε αναπλήρωση ή και υπερκερασμό των φορολογικών απωλειών επιβεβαιώνοντας το οικονομικό παράδοξο η μείωση των φορολογιών να οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Είναι επιτακτική όμως η ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε το νέο φορολογικό πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2026, σημείωσε ο κ. Αντωνίου κι απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, να προχωρήσουν ταχέως με τις επιβαλλόμενες ενέργειες προς υλοποίησή του νέου φορολογικού πλαισίου.
Για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και με διαρθρωτικές αλλαγές να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του. Επανέλαβε επίσης το αίτημα της ΟΕΒ να συμμετέχει ως παρατηρητής στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού του Δημόσιου τομέα, όπως και η ΠΑΣΥΔΥ συμμετέχει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.
Η ΟΕΒ, είπε, πιστεύει ότι στα ζητήματα της εργασίας τα τελευταία χρόνια έχουμε υπερνομοθετήσει: Από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, από την Τηλεργασία στην αύξηση μιας σειράς αδειών απουσίας και άλλα παραδείγματα, που έχουν δημιουργήσει από τη μία, ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους και, από την άλλη, σωρεία νέων υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις.
«Αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Θα πρέπει να μπει προσωρινά μια παύση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται κατά καιρούς, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε το όλο πλαίσιο και να επιβεβαιώσουμε ότι οι όποιες νέες εισηγήσεις είναι δικαιολογημένα επιβεβλημένες».
Για τη ΑΤΑ είπε ότι είναι πλέον ένα σύστημα που χρειάζεται βελτίωση ώστε να συνάδει με τις νέες πραγματικότητες και να μη ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αλλά ούτε και να μεγεθύνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των υψηλά αμειβόμενων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Για τις συλλογικές συμβάσεις ανέφερε ότι εκκρεμεί προσφυγή της Δανίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ενάντια στην Ευρωπαϊκή Οδηγία και σημείωσε την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου στην πρώτη φάση, με την οποία καλεί το Δικαστήριο να ακυρώσει την Οδηγία στο σύνολό της, καθότι είναι ασυμβίβαστη με το δίκαιο της Ένωσης.
Η ΟΕΒ πιστεύει, είπε, ότι ήδη στην Κύπρο εφαρμόζουμε μέτρα προώθησης των συλλογικών συμβάσεων, αφού διαθέτουμε ένα ζηλευτό σύστημα τριμερούς και διμερούς συνεργασίας, έχουμε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, διάφορους μηχανισμούς που διευκολύνουν τον συνδικαλισμό, αλλά και τον Νόμο του 2012 περί συνδικαλιστικής αναγνώρισης και, κατά συνέπεια, καλύπτουμε τα όσα προβλέπονται από τη σχετική Οδηγία, η οποία πιστεύουμε ότι σύντομα έτσι κι αλλιώς θα καταργηθεί.
Για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η ΟΕΒ επαναλαμβάνει ότι η διασφάλιση επαρκών συνταξιοδοτικών παροχών και η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων αποτελούν ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας, καθώς αφορούν όλους τους πολίτες και την οικονομία του τόπου.
Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα θέματα όπως ενέργειας, ηλεκτρισμού, το GSI, φυσικό αέριο, πράσινη φορολογία, κυκλική οικονομία κά
Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ζητά, στήριξη επιχειρήσεων, ζητά ο Πρόεδρος ΚΕΒΕ
Η ασταθής παγκόσμια οικονομία με τον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε, λόγω της επιβολής δασμών σε μεγάλο αριθμό χωρών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, πρέπει να αξιολογηθεί για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα μας βήματα, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου εκφράζοντας την άποψη ότι οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν σε τεράστιο βαθμό το διεθνές εμπόριο, θα επιφέρουν μείωση της ανάπτυξης σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και θα κλονίσουν το βιοτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων ανά την υφήλιο.
«Η Κύπρος, λόγω της μικρής έκτασης εμπορικών συναλλαγών που έχει με τις ΗΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεαστεί στο άμεσο μέλλον, όμως ενδεχόμενος να αντιμετωπίσουμε έμμεσες συνέπειες, λόγω των επιπτώσεων στην ΕΕ, της οποίας είμαστε πλήρες μέλος».
Ο κ. Σταύρου εξέφρασε προβληματισμό από την ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και γενικά στις παραγωγικές μονάδες του τόπου με απώτερο σκοπό να διασφαλίσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και την σταθερότητα της οικονομίας, «που όλοι μαζί με κόπο κτίσαμε».
Θα πρέπει να υλοποιηθούν, συνέχισε, οι διάφορες εκκρεμότητες με την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων για τη δικαιοσύνη, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια υπηρεσία. «Η ολοκληρωτική εφαρμογή τους θα ενισχύσει σημαντικά την εικόνα της χωράς μας καθιστώντας μας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για το οποίο όλοι μας θα είμαστε περήφανοι».
Αναφέρθηκε επίσης στην φορολογική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό του «αναχρονιστικού πλέον θεσμού της ΑΤΑ» αλλά και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, που μετρά από δεκαετίες βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Το ΚΕΒΕ, είπε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες ορθολογιστικές προτάσεις κι εξέφρασε την ελπίδα και οι άλλοι εταίροι να κινηθούν πάνω στην ίδια λογική.
Ο κ. Σταύρο απευθυνόμενος στον ΠτΔ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα δημόσια οικονομικά, τις ανελαστικές δαπάνες που αφορούν προσλήψεις προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία, αυξήσεις μισθών στην κρατική μηχανή και τις διάφορες χορηγίες και επιχορηγήσεις που δίνονται απλόχερα. «Σε ένα ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον το οποίο βιώνουμε τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο, χρειάζεται τήρηση αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας θωρακίζοντας έτσι την εξαιρετικά σταθερή πορεία της οικονομίας μας», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ