Με χωριστές συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις θα συνεχιστεί ο διάλογος που εκκίνησε σήμερα με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για το μέλλον της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
Αυτό ανέφερε ο κ. Παναγιώτου μετά την κοινή συνάντηση όλων των πλευρών στο Υπουργείο του στη διάρκεια της οποίας, πάντως, φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις των κοινωνικών εταίρων γύρω από το ζήτημα.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, πάντως, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι με εποικοδομητική διάθεση από τις δύο πλευρές είναι εφικτός ο στόχος για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
«Το μέλλον της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας», είπε ο Υπουργός αναφέροντας πως σήμερα έχει ξεκινήσει «το επόμενο στάδιο της συζήτησης για την ανανέωση της συμφωνίας για την ΑΤΑ». Αναμένω, πρόσθεσε, «ότι μέσα από την εποικοδομητική συμβολή όλων των μερών θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτά αποτελέσματα τα οποία να είναι αμοιβαία επωφελή».
«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διενεργηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με την εργοδοτική όσο και με τη συνδικαλιστική πλευρά και αναμένω ότι εφόσον επιδειχθεί από όλους η απαραίτητη εποικοδομητική διάθεση, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, παρά τις αποκλίνουσες τοποθετήσεις, θα καταστεί εφικτή η προσέγγιση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας. Ο στόχος μας είναι με ορίζοντα το τέλος του ερχόμενου Ιούνη να έχουμε καλύψει το έδαφος που χρειάζεται για να μπορούμε να επιτύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο για χρυσή τομή με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές συζητούν το μέγιστο των αιτημάτων τους, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι απόλυτα σεβαστές, επειδή αυτές είναι μέσα από την οπτική που η κάθε πλευρά διαθέτει.
Ωστόσο, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως θεωρεί, όπως συμβαίνει ανέκαθεν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ότι «μέσα από τη διαβούλευση και την εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων, ότι είναι εφικτό να καταφέρουμε και σε αυτήν την περίσταση να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να είναι αμοιβαία επωφελές».
Σε παρατήρηση ότι οι συντεχνίες προειδοποιούν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα θερμό καλοκαίρι και άρα υπάρχει έναν όριο μέχρι πότε μπορεί να διαρκέσει αυτός ο διάλογος, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «στόχος είναι με ορίζοντα το τέλος του ερχόμενου Ιούνη να έχουμε καλύψει το έδαφος που χρειάζεται για να μπορούμε να επιτύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Ανέφερε ότι αναμένει πως «μέσα από την διαχρονική ωριμότητα που χαρακτηρίζει όλες τις πλευρές, θα καταφέρουμε τη συγκυρία αυτή, όπου το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, στο εσωτερικό να διασφαλίσουμε την απαραίτητη ομαλότητα και τη σταθερότητα».
Σε ερώτηση αν έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με την κάθε πλευρά, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι κατά τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα διενεργηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι οποίες θα προγραμματιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ερωτηθείς αν οι θέσεις των πλευρών κατατέθηκαν εγγράφως, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι σε αυτό το στάδιο έχει γίνει μία καταρχήν συζήτηση, όπου έχουν εκφραστεί οι θέσεις των δύο πλευρών και «μέσα από την εξέλιξη της συζήτησης θα εμβαθύνουμε περισσότερο και όπου χρειαστεί να κατατεθεί οτιδήποτε ολοκληρωμένο ή εμπεριστατωμένο αυτό θα πράξουν».
Κληθείς να πει κατά πόσον θα εμπλακεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, το οποίο ενδεχομένως να διαταράξει την εργατική ειρήνη, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει ο κοινωνικός διάλογος, έτσι ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτό θα εξελιχθεί με τρόπο ο οποίος να είναι αποτελεσματικός.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης ξεκινά πάντοτε με θετική προδιάθεση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει πως «για την ΣΕΚ το θέμα της ΑΤΑ δεν επιδέχεται οποιασδήποτε διαφοροποίησης ως προς την ερμηνεία της, ως προς το ρόλο που έχει διαδραματίσει προς όφελος των εργαζομένων, της οικονομίας και της σταθερότητας στις εργασιακές σχέσεις, διατηρώντας την εργατική ειρήνη και ως προς το δεδομένο και το γεγονός ότι ο θεσμός της ΑΤΑ προκύπτει μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις».
Ανέφερε ότι «επιδίωξή είναι να δημιουργήσουμε τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες μέσα από το διάλογο, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε πλήρως το θεσμό για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος όλων των συμβαλλομένων μερών».
Κληθείς να πει κατά πόσον εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία ή κατά πόσον προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία.
«Είμαστε έτοιμοι για όλα σε σχέση με την ανάγκη η οποία δημιουργείται για διασφάλιση του θεσμού, στήριξη των εργαζομένων και δημιουργίας των απαιτούμενων προϋποθέσεων, έτσι ώστε το σύστημα εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αλώβητο», πρόσθεσε ο ΓΓ της ΣΕΚ.
Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι η ΑΤΑ έχει ένα συγκεκριμένο στόχο που είναι να διασυνδέει τους μισθούς με τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτά τα πλαίσια για μας η έννοια του εκσυγχρονισμού του θεσμού περιλαμβάνει δύο στοιχεία».
«Το ένα να αποδίδεται η ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της και το δεύτερο να αποδίδεται σε όλους τους εργαζομένους, από την ώρα που αναγνωρίζουμε την σημασία που αυτός ο θεσμός έχει στη διασφάλιση της αγοραστικής αξίας του μισθού και αυτό πρέπει να καλύπτει όλους τους εργαζομένους», πρόσθεσε.
Η κ. Χαραλάμπους είπε πως αναμένει στο επόμενο χρονικό διάστημα να ακούσει, «ιδιαίτερα από την πλευρά της Κυβέρνησης που έχει μιλήσει για εκσυγχρονισμό του θεσμού τι είναι το περιεχόμενο που αποδίδει σε αυτή την έννοια».
Ερωτηθείς αν στη συνάντηση τέθηκαν μόνο οι θέσεις των δύο πλευρών, η κ. Χαραλάμπους είπε είναι μία πρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις.
«Αναμένουμε μέσα από αυτό τον διάλογο να έχουμε μία κατάληξη που θα διασφαλίζει τη συνέχιση του θεσμού με βάση τη φιλοσοφία του», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η ΠΕΟ θα είναι ευέλικτη, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εξαρτάται τι εννοούμε ευελιξία».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε διάβρωση του θεσμού και να μην είναι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή», κατέληξε.
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου είπε ότι η ΑΤΑ για χρόνια έχει προσφέρει στην εργατική ειρήνη και «προστατεύει από τη διάβρωση των μισθών από τον πληθωρισμό».
Ανέφερε ότι σήμερα έγινε μία πρώτη παράθεση απόψεων και πρόσθεσε πως η ΠΑΣΥΔΥ έθεσε τις απόψεις της οι οποίες περιλαμβάνουν «ΑΤΑ για όλους, ΑΤΑ στο 100%, ΑΤΑ στη φιλοσοφία της».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου είπε ότι δεν έχουν σήμερα σε συνάντηση, διεκδικώντας κάτι νέο και πρόσθεσε πως «η ΑΤΑ είναι συμφωνημένη, είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει βοηθήσει τους εργαζομένους και την οικονομία σε μεγάλο βαθμό».
«Σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε μία διαφορά δικαιωμάτων και αυτό που αναμένουμε από την όλη διαδικασία είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και αν είναι δυνατόν ανώδυνα», πρόσθεσε.
Ανέφερε πως θετικό στοιχείο είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ενωμένο και «ξεκάθαρα υποστηρίζουμε τη φιλοσοφία αυτού του θεσμού».
Εργοδοτικές οργανώσεις
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι κατά την πρώτη με τον Υπουργό και τους κοινωνικούς εταίρους έθεσαν τις θέσεις τους «όσον αφορά πώς προχωρούμε με τον θεσμό που ονομάζεται ΑΤΑ». «Καταθέσαμε τις αρχικές μας σκέψεις και όπως διαφαίνεται είναι «σαν να ξεκινούμε από την αρχή», σημείωσε.
Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν οι απόψεις της οργάνωσης «για το πώς μπορεί να βελτιώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε ένα θεσμό ο οποίος είναι αναχρονιστικός».
«Σαν εργοδοτική οργάνωση πιστεύουμε ότι έπρεπε να εκλείψει», καθώς «υπάρχουν άλλα εργαλεία για να πετυχαίνουν οι εργαζόμενοι την πρόοδο τους, αλλά δεχόμαστε να την συνεχίσουμε με κάποιες παραλλαγές, με έναν εκσυγχρονισμό που συνάδει με τις οικονομικές πραγματικότητες των τελευταίων δεκαετιών», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης είπε ότι «προσήλθαμε με εποικοδομητική διάθεση στη συνάντηση» και «έχουμε ακούσει πάρα πολύ προσεκτικά τις τοποθετήσεις όλων των κοινωνικών εταίρων».
Αναφέροντας ότι επί του παρόντος δεν θα μιλήσει συγκεκριμένα, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι «ο θεσμός της ΑΤΑ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, ο οποίος χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης με ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος να λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη και τα δεδομένα της εποχής που ζούμε».
Ανέφερε επίσης ότι θα συνεδριάσουν τα συλλογικό όργανα του ΚΕΒΕ για να έλθει το Επιμελητήριο «με μία εισήγηση πιο λεπτομερέστατη».
Πηγή: ΚΥΠΕ