Ο σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) της S&P Global διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, μόλις πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς καλύτερη επίδοση στις 50,5 μονάδες.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Σίρους ντε λα Ρούμπια της Hamburg Commercial Bank, η υποχώρηση της ύφεσης στη μεταποίηση μόλις που αντισταθμίζεται από τη χαμηλή ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών, χωρίς ενδείξεις για ουσιαστική ανάκαμψη.
Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σε πτώση 0,2%, φτάνοντας στα 1,0476 δολάρια, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι αγορές χρήματος τώρα προεξοφλούν συνολική μείωση κατά 78 μονάδες βάσης για φέτος, έναντι 74 μονάδων την Πέμπτη. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρήθηκαν χαμηλότερα, με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο να υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης στο 2,50%.
Εμπόδια στην ανάπτυξη της Ευρώπης
Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης επηρεάζεται αρνητικά από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της μεταποίησης, την πολιτική αστάθεια στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, καθώς και από την αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των πιθανών νέων εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε σήματα για πιο περιορισμένη στήριξη στην ευρωπαϊκή άμυνα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η άποψη των αναλυτών
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερο οικονομολόγο για την Ευρωζώνη στη Bloomberg Economics, ο αντίκτυπος της αυξημένης αβεβαιότητας από τις απειλές των αμερικανικών δασμών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος. Ωστόσο, η συνολική ανάπτυξη της οικονομίας είναι αναιμική και πιθανώς θα χρειαστεί περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης παραμένει κοντά στις 50 μονάδες από τον Ιούνιο, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από τότε να αποτρέπουν μια βαθύτερη ύφεση. Ωστόσο, η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης και των επιχειρηματικών επενδύσεων δεν έχει υλοποιηθεί, παρά τη μείωση του πληθωρισμού που αναμένεται να επιστρέψει στο 2% εντός του έτους.
Γερμανία: Σημάδια ανάκαμψης πριν τις εκλογές
Η γερμανική οικονομία δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης ενόψει των πρόωρων εκλογών της Κυριακής. Ο σύνθετος δείκτης PMI της χώρας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, φτάνοντας στις 51 μονάδες.
Ο ντε λα Ρούμπια εξέφρασε αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, υπό την ηγεσία του συντηρητικού Φρίντριχ Μερτς, θα μπορούσε να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει τις επενδύσεις, κάτι που θα αποτελούσε θετική ώθηση για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Γαλλία: Απότομη επιβράδυνση
Αντίθετα, η γαλλική οικονομία σημείωσε αισθητή πτώση, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 44,5 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από τις 47,6 του Ιανουαρίου. Η αδυναμία αυτή αποδίδεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος σημείωσε ιδιαίτερα κακή επίδοση.
Πιέσεις στον πληθωρισμό και η στάση της ΕΚΤ
Παρά τη γενική οικονομική αδυναμία, οι δείκτες πληθωριστικών πιέσεων στον τομέα των υπηρεσιών είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Ο ντε λα Ρούμπια σημείωσε ότι, με δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών είναι ανησυχητικές, καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο.
Η ΕΚΤ εμφανίζεται ολοένα και πιο βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, προειδοποίησε ότι μετά από πέντε μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο, η τράπεζα ενδέχεται σύντομα να σταματήσει ή να αναστείλει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Ανάπτυξη και διεθνείς προοπτικές
Σε διεθνές επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε συνεχιζόμενη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, αν και με χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό. Στις ΗΠΑ, οι προβλέψεις για το σύνθετο PMI δείχνουν αύξηση στις 53,2 μονάδες, με τα στοιχεία να αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.
Πηγή: newmoney.gr