Τα $2 τρισ. άγγιξε η αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου το 2024

Αύξηση της τάξης των $800 δισ. από το 2020 μέχρι και το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης του οίκου Clarkson Research

Στα 2 τρισ. δολάρια ανήλθε το 2024 η συνολική αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, μαζί με τα υπό ναυπήγηση πλοία, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 800 δισ. δολαρίων από το 2020 μέχρι και το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης του οίκου Clarkson Research. 

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ναυτιλίας είναι ιδιαίτερα θετικές, δεδομένου ότι το περασμένο έτος η ζήτηση για διαθέσιμη χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 6,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 15 ετών. 

Ωστόσο, η γενική ανοδική τάση παρουσίασε "μεγάλες διαφοροποιήσεις" μεταξύ των διαφορετικών τύπων πλοίων. Ενώ ο στόλος των δεξαμενόπλοιων, το 2024, παρέμεινε σε επίπεδα ανάπτυξης κάτω του 1%, ο κλάδος της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε αύξηση άνω του 10%. 

"Οι αλλαγές στις διαδρομές υπήρξαν καθοριστικές (εκτροπή δρομολογίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ανακατανομή των ροών ρωσικού πετρελαίου), αλλά παρατηρείται και αυξημένη ροή εμπορευμάτων από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό" αναφέρουν οι Clarksons Research, προσθέτοντας πως "οι προβλέψεις για το 2025 βασίζονται στην υπόθεση ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κυρώσεις στη Ρωσία θα συνεχιστούν". 

Επενδύσεις σε νέα πλοία και εναλλακτικά καύσιμα

Η μετάβαση προς καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα συνεχίστηκε δυναμικά, καθώς το 2024 χαρακτηρίστηκε από έντονη επενδυτική δραστηριότητα σε νέα πλοία.  

Η παραγωγή στα ναυπηγεία και οι νέες παραγγελίες πλοίων έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, με αύξηση 34% σε ετήσια βάση.  

"Με τις συνολικές παραγγελίες νέων πλοίων να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, τα εναλλακτικά καύσιμα συνεχίζουν να έχουν κυρίαρχο ρόλο, αποτελώντας το 50% του συνολικού τονάζ που παραγγέλθηκε το 2024" επισημαίνουν οι Clarksons, στην έκθεση τους "Green Technology Tracker".  

Το 2024, συνολικά 820 πλοία παραγγέλθηκαν με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, με συνολική χωρητικότητα 62,2 εκατομμύρια τόνων gross (gt). Από αυτά, 93 πλοία (10,1 εκατ. gt) ήταν μεταφοράς LNG, ενώ τα υπόλοιπα 727 πλοία (52,1 εκατ. gt) αφορούσαν άλλες κατηγορίες πλοίων. 

Εκτός από το 50% των νέων παραγγελιών που προορίζονται για λειτουργία με εναλλακτικά καύσιμα, πάνω από 20% των υπόλοιπων πλοίων σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε πλοία εναλλακτικών καυσίμων στο μέλλον, κυρίως για χρήση μεθανόλης και αμμωνίας.  

Οι προοπτικές μέχρι το 2030 

Σύμφωνα με τους Clarksons, με βάση τις τρέχουσες παραγγελίες, πάνω από το 20% της συνολικής χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου θα είναι συμβατό με εναλλακτικά καύσιμα έως το 2030. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2017, όταν μόλις το 2% του στόλου μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια καύσιμα.  

Σήμερα, το 8% του στόλου που βρίσκεται σε λειτουργία είναι συμβατό με εναλλακτικά καύσιμα.  

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται τέλος ότι 276 λιμάνια προσφέρουν ανεφοδιασμό LNG, 275 διαθέτουν ή σχεδιάζουν εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης από ξηράς (shore power), ενώ μόνο 35 λιμάνια προσφέρουν ή σχεδιάζουν να προσφέρουν ανεφοδιασμό μεθανόλης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο ΟΠΕΚ+ μελετά μια ακόμα αναβολή στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ