Μετά από «παιχνίδια» με τους τζιχαντιστές, η Τουρκία είδε τον «τροχό της τύχης» να γυρίζει υπέρ της στη Συρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν βλέπει στην κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές «φίλους» του στη Δαμασκό, την ευκαιρία να σπρώξει τα πιόνια του στην σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, με στόχο να επιφέρει μια νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή.
Μια ομάδα Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων βρίσκεται ήδη στη Συρία για να εξετάσει πώς μπορεί να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία. «Η Τουρκία θέλει να βοηθήσει τη Συρία και τον Λίβανο με ηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Η Τουρκία προμήθευε άλλωστε ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές από το 2016.
Πριν από τον πόλεμο, η Συρία μπορούσε να παράγει 8.500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τώρα μόνο περίπου 3.500 μεγαβάτ. Πολλοί άνθρωποι στη Συρία χρησιμοποιούν γεννήτριες για να πάρουν ηλεκτρική ενέργεια. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρισμό», είπε ο υπουργός. Η τουρκική αντιπροσωπεία εξετάζει επίσης πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ίδιας της Συρίας.
Ένας στρατηγικός διάδρομος για τη Μ. Ανατολή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συμπεριλάβει τη Συρία στον Route de Développement Orientale (Δρόμο για την Ανάπτυξη της Ανατολής)- έναν στρατηγικό διάδρομο που προορίζεται να συνδέσει τις χώρες του Κόλπου με την Τουρκία μέσω του Ιράκ. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας οδικής και σιδηροδρομικής αρτηρίας παράλληλα με τον Ευφράτη, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.
Το Route de Développement Orientale είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό έργο υποδομής: αντιπροσωπεύει μια μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση επανασχεδιασμού των εμπορικών και ενεργειακών οδών στην περιοχή. Συνδέοντας τα λιμάνια του Κόλπου με τη Μεσόγειο, μέσω Ιράκ, Συρίας και Τουρκίας, αυτή η διαδρομή θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια σημαντική αρτηρία μεταφοράς αγαθών, ενέργειας και ανθρώπων. Για την Άγκυρα, το έργο αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της ως εμπορικού και πολιτικού κόμβου μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Συνδέοντας απευθείας τον Κόλπο – την καρδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας – με τις ευρωπαϊκές αγορές, η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο της ως κεντρικού κόμβου στις διεθνείς διαδρομές logistics.
Στρατηγικό «πιόνι» η Συρία
Η συμμετοχή της φιλο-τουρκικής «τζιχαντιστικής» Συρίας σε αυτό το έργο, προσθέτει μια κρίσιμη πολιτική διάσταση. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, η χώρα παραμένει κατεστραμμένη και κατακερματισμένη, αλλά η γεωγραφική της θέση είναι κρίσιμη για κάθε περιφερειακό έργο. Μέσω αυτής της κίνησης, η Άγκυρα επιδιώκει να επανέλθει στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας και, ταυτόχρονα, να ενισχύσει την επιρροή της στις βόρειες περιοχές, όπου ήδη έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία.
Η κατασκευή ενός δρόμου παράλληλου προς τον Ευφράτη θα μπορούσε επίσης να δώσει στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο στους υδάτινους πόρους της περιοχής – ένας παράγοντας που βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των εντάσεων με τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη.
Ο «Δρόμος για την Ανάπτυξη της Ανατολής», δεν είναι απλώς ένα τουρκικό έργο. Χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, βλέποντας την πρωτοβουλία ως ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να ενισχύσουν τη διασύνδεσή τους με τις παγκόσμιες αγορές. Το Ιράκ, παρά τις εσωτερικές του δυσκολίες, θα ωφεληθεί επίσης σημαντικά από το να γίνει βασικό σημείο διέλευσης μεταξύ του Κόλπου και της Μεσογείου.
Αντιδράσεις στο τουρκικό σχέδιο
Ωστόσο, τα τουρκικά σχέδια αναμένεται να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις: Το Ιράν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να το εκλάβει ως απειλή για την επιρροή του στην περιοχή, καθώς θα μείωνε το στρατηγικό βάρος των εμπορικών του διαδρόμων προς το Ιράκ και τη Συρία.
Αλλά και η Κίνα, η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία Belt and Road, θα μπορούσε να ερμηνεύσει τη δημιουργία του τουρκικού διαδρόμου ως πρόκληση για τις δικές της εμπορικές και γεωπολιτικές φιλοδοξίες. «Ο τουρκικός παράλληλος δρόμος προς τον Ευφράτη δεν θα είναι μόνο εμπορική αρτηρία, αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών συμφερόντων, σε μια περιοχή που συνεχίζει να αναζητά ισορροπία μεταξύ ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και ανεπίλυτων εντάσεων», τονίζουν δυτικοί διπλωμάτες.
Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια του Ερντογάν θα οδηγήσουν σε μια νέα φάση τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Μέση Ανατολή. «Περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις προσεγγίσεις τους για τη διατήρηση ή την επέκταση της επιρροής τους».
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Νομοσχέδιο προβλέπει άδεια μετ’ αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν