Fund που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αποζημίωση των θυμάτων του εκλιπόντος απατεώνα Μπέρναρντ Μάντοφ άρχισε να πραγματοποιεί τον τελευταίο γύρο πληρωμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DoJ).
Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από το Madoff Victim Fund (MVF) ανέρχονται σε 131,4 εκατ. δολάρια (104,6 εκατ. λίρες) και θα ανεβάσουν το συνολικό ποσό που έχει επιστρέψει σε 40.930 αιτούντες σε 4,3 δισ. δολάρια.
Ο Μάντοφ, «λύκος» της Wall Street παραδέχθηκε ότι διέπραξε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ, πέθανε στη φυλακή το 2021.
Εξέτιε ποινή κάθειρξης 150 ετών αφού δήλωσε ένοχος το 2009 για τη διαχείριση του λεγόμενου συστήματος Ponzi, το οποίο πλήρωνε τους επενδυτές με χρήματα από νέους πελάτες αντί για πραγματικά κέρδη.
«Οι διανομές της MVF αντιστάθμισαν ένα από τα πιο τερατώδη οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρίντιν, ο οποίος διευθύνει την MVF.
Ο κ. Μπρίντιν είναι πρώην πρόεδρος της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).
«Φέραμε δεκάδες χιλιάδες θύματα στη μεγαλύτερη ανάκαμψη που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε», πρόσθεσε.
Τα θύματα του Μάντοφ ήταν ένα μείγμα από πλούσιους ιδιώτες, λιγότερο εύπορους ανθρώπους και εταιρείες – μεγάλες και μικρές – καθώς και σχολεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Το MFV εκτιμά ότι θα έχει ανακτήσει σχεδόν το 94% των αποδεδειγμένων απωλειών των θυμάτων όταν ολοκληρώσει την αποστολή του το 2025.
Άλλα 14,7 δισ. δολάρια έχουν επιστραφεί μέσω διαδικασιών πτώχευσης στους πελάτες του Μάντοφ.
Η επενδυτική εταιρεία του Μάντοφ κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η Bernard L Madoff Investment Securities, που ιδρύθηκε το 1960, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους market-makers της Wall Street – που συνδυάζει αγοραστές και πωλητές μετοχών – και ο Μάντοφ διετέλεσε πρόεδρος της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης μετοχών Nasdaq.
Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία διερευνήθηκε οκτώ φορές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επειδή πραγματοποιούσε εξαιρετικές αποδόσεις, σύμφωνα με το BBC.
Αλλά ήταν η παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε την πτώση της εταιρείας, καθώς οι επενδυτές του Μάντοφ, που επλήγησαν από την ύφεση, προσπάθησαν να αποσύρουν περίπου 7 δισ. δολάρια και ο ίδιος δεν μπορούσε να βρει τα χρήματα για να τα καλύψει.
Στον κατάλογο των εξαπατηθέντων περιλαμβάνονταν ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον, ο παίκτης του Hall of Fame του μπέιζμπολ Σάντι Κούφαξ και το φιλανθρωπικό ίδρυμα Wunderkinder του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Οι βρετανικές τράπεζες ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που έχασαν χρήματα, με την HSBC Holdings να δηλώνει ότι έχασε περίπου 1 δισ. δολάρια. Άλλα εταιρικά θύματα ήταν η Royal Bank of Scotland και η Man Group και η ιαπωνική Nomura Holdings.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Ποιες είναι οι 2 μεγάλες απειλές του 2025