Ο αποπληθωρισμός δεν τρομάζει τον Σι Τζινπίνγκ

Το θέμα του αποπληθωρισμού έγινε ουσιαστικά ταμπού μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής του Πεκίνου

Η απειλή του αποπληθωρισμού δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο πολύ τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ακόμη και όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να αγωνίζεται με την αδύναμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, ήταν αρκετή η ανησυχία των συμβούλων του Κομμουνιστικού Κόμματος που ετοίμασαν μια έκθεση νωρίτερα αυτό το έτος προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα μπορούσε να διολισθήσει σε μια σπείρα αποπληθωρισμού χωρίς πιο επιθετικές κινήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, είπαν πηγές στη Wall Street Journal. Παρόλα αυτά, ο Σι το προσπέρασε.

«Τι κακό έχει ο αποπληθωρισμός;» ρώτησε τους συμβούλους του, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Δεν αρέσει στους ανθρώπους όταν τα πράγματα είναι φθηνότερα;»

Μετά από αυτή την παρατήρηση, το θέμα του αποπληθωρισμού έγινε ουσιαστικά ταμπού μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής του Πεκίνου, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την υποβολή ερωτήσεων σχετικά με τους ηγέτες της Κίνας, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και παρέπεμψε τις ερωτήσεις της Εφημερίδας σε άλλες υπηρεσίες που επίσης δεν απάντησαν στα ερωτήματά της.

Ενώ οι καταναλωτές των ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από χρόνια αυξημένου πληθωρισμού, η οικονομία ήταν ταυτόχρονα εύρωστη, η ανεργία παραμένει χαμηλή και ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που έφτασε σε υψηλό το 2022.

Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας έχει κολλήσει σε μια σχετική ύφεση με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται δραστικά από τα διψήφια κέρδη που ήταν τυπικά τις προηγούμενες δεκαετίες εν μέσω κραχ στα ακίνητα, αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης και υψηλών επιπέδων χρέους. 

Η Κίνα σε οικονομικό φαύλο κύκλο

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν στάσιμες και κινούνται με αποπληθωρισμό, ενώ οι τιμές παραγωγού βυθίζονται σε αποπληθωρισμό για μήνες.

Βεβαίως, οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από αγαθά σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, ο επίμονος αποπληθωρισμός σε ολόκληρη την οικονομία μπορεί επίσης να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο χαμηλότερων δαπανών και επενδύσεων, οδηγώντας σε ακόμη ασθενέστερη ανάπτυξη και υψηλότερη ανεργία.

Ο αποπληθωρισμός μπορεί επίσης να αυξήσει την πραγματική επιβάρυνση του χρέους για τους δανειολήπτες, προσθέτοντας άλλη μια επιβάρυνση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Το Πεκίνο έχει αναπτύξει πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, αλλά έχει δεν έχει κάνει μια σημαντική ώθηση για να ενθαρρύνει περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες και να εξισορροπήσει την οικονομία μακριά από την εξάρτησή της από τις επενδύσεις και την παραγωγή.

Αντίθετα, η Κίνα βασίστηκε σε μια στρατηγική δεκαετιών να ευνοεί τη βιομηχανική παραγωγή πάνω από όλα, προκαλώντας μια πλημμύρα παραγωγής στο εσωτερικό και εξαγωγές στο εξωτερικό. Χωρίς περισσότερη βοήθεια από την πλευρά της ζήτησης, οι προσπάθειες τόνωσης θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν το πρόβλημα του αποπληθωρισμού.

Η Ζονγκιουάν Ζόι Λιου, μελετητής της Κίνας στο think tank Council on Foreign Relations, προειδοποίησε για την πλεονάζουσα βιομηχανική  παραγωγική ικανότητα στο περιοδικό Foreign Affairs αυτό το καλοκαίρι.

«Με απλά λόγια, σε πολλούς κρίσιμους οικονομικούς τομείς, η Κίνα παράγει πολύ περισσότερo από ό,τι μπορεί να απορροφήσει βιώσιμα η ίδια ή οι ξένες αγορές», είπε. «Ως αποτέλεσμα, η κινεζική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε μια καταστροφή πτώσης των τιμών, αφερεγγυότητας, κλεισίματος εργοστασίων και, τελικά, απώλειας θέσεων εργασίας».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Η αμερικανική οικονομία έκανε το θαύμα της και το 2024 - Για πόσο ακόμη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ