Πούτιν: Πρόβλημα ο πληθωρισμός και η υπερθέρμανση της οικονομίας

Τι είπε ο Πούτιν στην ετήσια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων “Direct Line”

Πρόβλημα χαρακτήρισε τον πληθωρισμό ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας υπερθερμαίνεται.

«Υπάρχουν κάποια ζητήματα εδώ, δηλαδή ο πληθωρισμός, μια ορισμένη υπερθέρμανση της οικονομίας και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν ήδη αναλάβει να μειώσουν τον ρυθμό» είπε ο Πούτιν στην ετήσια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων “Direct Line” με τους Ρώσους πολίτες την Πέμπτη, σε σχόλια που μεταφράστηκαν από το Reuters.

O πληθωρισμός

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ρωσίας ανήλθε στο 8,9% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση έναντι 8,5% τον Οκτώβριο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, με το κόστος του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων να εκτοξεύεται φέτος.

Το ασθενέστερο ρούβλι  τροφοδότησε επίσης τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών. Εν τω μεταξύ, η μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών προκάλεσε αλλού ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, προμήθειες και παραγωγή, οι οποίες ανέβασαν τις τιμές και ώθησαν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς.

«Φυσικά, ο πληθωρισμός είναι ένα τέτοιο ανησυχητικό σήμα», σημείωσε ο Πούτιν σε περαιτέρω σχόλια που μετέδωσε το Interfax.

«Μόλις χθες, όταν προετοιμαζόμουν για τη σημερινή εκδήλωση, μίλησα με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, η οποία μου είπε ότι ήταν ήδη κάπου γύρω στο 9,3%. Αλλά οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 9% σε πραγματικούς όρους, θέλω να το τονίσω αυτό σε πραγματικούς όρους μείον τον πληθωρισμό και το διαθέσιμο εισόδημα του πληθυσμού έχει επίσης αυξηθεί», είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 200 μονάδες βάσης στο 23%, το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, την Παρασκευή, εν μέσω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού λόγω του πολέμου.

Οι κυρώσεις και η κεντρική τράπεζα

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις διεθνείς κυρώσεις για τις αυξήσεις των τιμών, αλλά φάνηκε επίσης να επικρίνει την κεντρική τράπεζα, λέγοντας ότι οι εμπειρογνώμονες είχαν προτείνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα εργαλεία πέραν των επιτοκίων για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Φυσικά, οι εξωτερικοί περιορισμοί, οι κυρώσεις κ.λπ. έχουν επίσης αντίκτυπο σε κάποιο βαθμό. Δεν έχουν καίρια σημασία, αλλά εξακολουθούν να αντανακλώνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αύξηση των τιμών, επειδή καθιστούν τα logistics ακριβότερα» είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχουν όμως και υποκειμενικοί [παράγοντες], και υπάρχουν και οι ελλείψεις μας».

«Θα έπρεπε να είχαμε λάβει αυτές τις αποφάσεις εγκαίρως. Αυτό είναι ένα δυσάρεστο και κακό πράγμα, στην πραγματικότητα, η αύξηση των τιμών, αλλά ελπίζω ότι, γενικά, διατηρώντας τους μακροοικονομικούς δείκτες, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και η ρωσική κεντρική τράπεζα έχουν αναλάβει να επιτύχουν μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, η οποία, όπως επέμεινε, παρουσιάζει συνολικά καλές επιδόσεις και μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη 3,9-4% φέτος.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Ρωσία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,6% φέτος, πριν επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2025.

Η «απότομη επιβράδυνση», αναφέρει το ΔΝΤ, προβλέπεται «καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις επιβραδύνονται εν μέσω μειωμένης στενότητας στην αγορά εργασίας και βραδύτερης αύξησης των μισθών».

Την Πέμπτη, ο Πούτιν προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα πρέπει να είναι 2-2,5% το επόμενο έτος.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Ανησυχία για δέσμευση του Τραμπ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ