Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα ηγηθεί του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεύτερη φορά.
Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν ως εξής:
Υπέρ: 370
Κατά: 282
Αποχές: 36
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 είχε λάβει 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά ενώ απείχαν 89 Ευρωβουλευτές. Πρόκειται για την πιο ισχνή πλειοψηφία που έχει λάβει ποτέ μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τί είχε προηγηθεί
Ένα σίριαλ που διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε στο Στρασβούργο, καθώς οι Ευρωβουλευτές που θα παραβρεθούν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ήτοι στην “Κομισιόν φον ντερ Λάιεν 2.0”.
Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τα επίσημα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου, καθώς οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κατ αρχήν συμφωνία, την περασμένη Τετάρτη, ώστε να δώσουν, όχι μόνο το πράσινο φως, στο νέο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα… χέρια, ώστε να ολοκληρωθεί μια χασμωδία εντός του δεύτερου νομοθετικού οργάνου της ΕΕ , που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε παρωδία.
Οι διαπραγματεύσεις και το “σύμφωνο συμβίωσης” των πολιτικών ομάδων του ΕΚ
Τον περασμένο Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ορίζουν οι Συνθήκες της ΕΕ, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν με 401 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 22 λευκές ή άκυρες. Η διαδικασία δεν διαφέρει αισθητά από ό,τι συμβαίνει στα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, οι πολίτες ψηφίζουν για τη σύνθεση του Κοινοβουλίου, στην προκειμένη περίπτωση του Ευρωπαϊκού, και εν συνεχεία οι Ευρωβουλευτές, υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν την κυβέρνηση. Στην περίπτωση της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης.
Ωστόσο, τα τελευταία, τουλάχιστον, 20 χρόνια, η ΕΕ έχει μετεξελιχθεί, από κάτι που έμοιαζε μακρινό για τους ευρωπαίους πολίτες, σε μια de facto πολιτική ένωση, που σχεδόν κάθε αντιπαράθεση, ακόμα και στα μικρότερα κράτη – μέλη της , έχει ευρωπαϊκό αντίκτυπο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αίθουσες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όταν απαιτείται ή όταν επιβάλλεται, μετατρέπονται σε μεγάφωνα των διαφωνιών ανάμεσα, όχι μόνο σε κράτη – μέλη της ΕΕ και σε πολιτικές ομάδες, αλλά ακόμα και σε Ευρωβουλευτές που αρνούνται να ακολουθήσουν την εκάστοτε κομματική γραμμή.
Μια άσκοπη αντιπαράθεση
Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να συγκεντρώσει, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες, τις λεγόμενες “φιλο – ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες”, ήτοι κεντροδεξιά (Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ), κεντροαριστερά (Σοσιαλδημοκράτες S&D), Φιλελεύθερους (Renew) και Πράσινους, ώστε να συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για να υπερψηφίσουν εμβληματικές πολιτικές της ΕΕ. Ωστόσο, έπειτα από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδη. Κόμματα της ακροδεξιάς, με την έννοια ότι αυτά βρίσκονται δεξιότερα του ΕΛΚ, όπως “οι Πατριώτες”, οι “Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές ” (ESR) και η “Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών” (ESN), καίτοι δεν έχουν καταγράψει τεράστια άνοδο, εντούτοις δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το 2019, οι πολιτικές ομάδες που βρίσκονταν δεξιότερα του ΕΛΚ ήλεγχαν το 18% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το 2024, ελέγχουν το 26%.
Το bras de fer και ο (αναγκαίος;) συμβιβασμός
Οι εβδομάδες που ακολούθησαν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, έμοιαζαν κατ΄άλλους με “παιδική χαρά” και κατ’ αλλους με την αλλαγή συσχετισμών εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χρειάστηκαν περισσότερες από 80 ώρες ακροάσεων των 26 προτεινόμενων Επιτρόπων, ώστε να εγκριθούν, από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ, οι 19 εξ αυτών. Οι έξι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι της Κομισιόν, καθώς και ο προτεινομενος Επίτροπος από την Ουγγαρία Ολιβερ Βάρχελι, μπήκαν για λίγο στον “πάγο”.
Η αφορμή ήταν η κυρία Τερέσα Ριμπέρα (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία και νούμερο 2 της νέας Επιτροπής) από την Ισπανία και ο ο κύριος Ραφαέλε Φίτο (Fratelli d’Italia, και ο εκλεκτός της Τζόρτζια Μελόνι).
Η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της κυρίας Ριμπέρα έγινε το σκηνικό μιας άγριας σύγκρουσης για την ευθύνη της για την τραγική πλημμύρα στη Βαλένθια , η οποία στοίχισε τη ζωή σε 222 ανθρώπους, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν η αρμόδια υπουργός στην Ισπανία. Η σύγκρουση, παρά ταύτα αφορούσε και στην πίεση που άσκησε το Partido Popular της Ισπανίας, το κεντροδεξιό κόμμα που ανήκει στο ΕΛΚ και το οποίο συγκυβερνά στο τοπικό κοινοβούλιο της Βαλένθια με το ακροδεξιό VOΧ, ώστε μην οριστεί ως Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν η κυρία Ριμπέρα, μέχρι να καταθέσει στο Κοινοβούλιο της Μαδριτης.
Το ΕΛΚ στήριξε την πρόταση του Partido Popular και εκεί που αρκετοί νόμιζαν ότι θα υπάρξει ζήτημα στην έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, όλα άλλαξαν εν μία νυκτί. ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, υπέγραψαν ένα “σύμφωνο συμβίωσης”, ανανεώνοντας ουσιαστικά τους όρκους που είχαν δώσει το περασμένο καλοκαίρι.
Για ποιο λόγο λοιπόν όλο αυτό το δράμα;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προέδρου φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επανεκλεγεί, εκτός συκγονιστικολύ απροόπτου . Απαιτείται μόνο η απλή πλειοψηφία. Δηλαδή το 50% των παρευρισκόμενων ευρωβουλευτών απόψε, στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο. Ωστόσο, όπως τόνισε στο newmoney.gr, πηγή με άριστη γνώση των συσχετισμών εντός του ΕΚ, “το ζήτημα δεν είναι η πλειοψηφία. Αυτή είναι εξασφαλισμένη. Το ζήτημα είναι η αποχή. Το 2014, 89 ευρωβουλευτές απείχαν. Αν ο αριθμός των Ευρωβουλευτών που επιλέξουν την αποχή αυξηθεί, θα υπάρχει ένα ζήτημα’.
Η λεγόμενη “φιλο – ευρωπαϊκή πλειοψηφία” δεν είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθεί να υφίσταται, τουλάχιστον άνευ όρων, καθόλη την πενταετία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η άνοδος, έστω και μικρή προς το παρόν, των ακροδεξιών κομμάτων, προσφέρει μια καλή διέξοδο στο ΕΛΚ, (σ.σ πρόκειται για την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν), το οποίο μπορεί να σχηματίσει ad hoc συμμαχίες, όσο και να διεμβολίσει τις πολιτικές ομάδες που κάθονται στα αριστερά του. ‘Ομως. και ακόμα και εντός της “φιλο – ευρωπαϊκής συμμαχίας” υπάρχουν ενστάσεις για την εκλογή του Κολεγίου των Επιτρόπων, καθώς οι Γάλλοι ευρωβουλευτές του Renew, των Φιλελεύθερων, δηλαδή του ΕΚ θα την καταψηφίσουν ενώ οι Ευρωβουλευτές του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να την υπερψηφίσουν.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Η κυριαρχία μας θα εξαρτηθεί περισσότερο από ποτέ από την οικονομική μας ισχύ